09 / 01 / 2025

Giresun'daki Fındık Deposu ve Borsası 1 Kasım'da açılacak!

Giresun'daki Fındık Deposu ve Borsası 1 Kasım'da açılacak!

Yılda 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren fındık sektörü yarım asırdır devam eden borsa hayaline kavuşuyor. İlk etabına 10 milyon euro harcanan ve kasımda açılması planlanan borsa, KOBİ’lere ve üreticilere birçok avantaj sağlayacak.



Yılda 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren fındık sektörü yarım asırdır devam eden borsa hayaline kavuşuyor. İlk etabına 10 milyon euro harcanan ve kasımda açılması planlanan borsa, KOBİ’lere ve üreticilere birçok avantaj sağlayacak.


Türkiye'nin en stratejik sektörleri arasında yer alan, yılda 3 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiği fındıkta yarım asırdır hayali kurulan 'Fındık Borsası' nihayet açılıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde, 10 milyon euroluk yatırımla Türkiye'nin ilk lisanslı Fındık Deposu ve Borsası 1 Kasım'da açılacak. Fındığın uluslararası rekabet gücünü ve üretim kalitesini artırmayı hedefleyen proje ile dünya fındık fiyatlarının Avrupa Birliği'ndeki borsalar yerine Giresun'da belirlenmesi yönünde büyük bir adım atılıyor.


KOBİ'LERE AVANTAJI VAR

Borsa sayesinde KOBİ'ler kendi işletmeleri için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak. Talep ettikleri ürünleri elektronik ortamda mekân sınırlaması olmaksızın kısa zamanda temin edecek. Bununla birlikte, ellerinde olan ürün senetleriyle ileride olası fiyat farklılıklarından korunma, riskleri azaltma ve işletmelerinin kâr-zarar durumunu tahmin etme gibi avantajlara da sahip olacaklar. KOBİ'ler ellerindeki ürün senetleri yoluyla işletmelerinin ürün ihtiyacını garanti altına almanın yanı sıra, senetleri teminat olarak kullanarak bankalardan kolay kredi temin edebilecek.


FINDIK UCUZA GİTMEYECEK

Projenin hayata geçirilmesiyle KOBİ'lerin sigortalı depo imkânına kavuşması da planlanıyor. Fiyatların düşük olduğu hasat döneminde ürünlerini satmak yerine 17 bin tonluk kapasiteye sahip lisanslı depoda saklayarak ve ürün senetlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi temin edebilecek.


DİĞER SEKTÖRLER İÇİN DE UYGULANACAK

Projenin ürün borsacılığını geliştirme yönünde de olumlu bir rol oynaması bekleniyor. Proje sayesinde ürün senedi ticaretiyle tescil gelirlerinde artış sağlanacak. Ürünün alıcı ve satıcıları çok daha büyük bir platformda bir araya getirilerek gerçek fiyat oluşumuna katkı sağlanacak, işlem hacminde büyüme elde edilecek. Elektronik ticaretin gelişerek ürün ticaretinin yaygınlaşması, borsaların gerçek işlevlerine dönmeleri ve modern bir yapıya kavuşmaları da projenin diğer avantajları arasında yer alıyor. Bakanlık, bu uygulamanın ardından, Türkiye'de etkinliği zayıf ticaret borsalarının birleşmesi ve Ürün İhtisas Borsalarına dönüşmesi üzerine de çalışma başlatmış durumda.


- MUCİT KOBİ -

SİBER SALDIRILARI 5 SANİYEDE YOK ETTİ

Siber saldırılara karşı yerli yazılımcılar önemli buluşlara imza atmaya başladı. Türkiye'de bir ilk olan ve siber saldırılar başta olmak üzere, dijital ortamdaki tüm felaketlere karşı iş sürekliliği hizmetini sunan Clonera, bu sayede iş kayıplarını büyük oranda ortadan kaldırmayı başardı. Clonera Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Evren Ballı, "Bu tür felaketlere maruz kalan şirketlerin 5 saniye öncesine dönüp çalışmaya devam edebilmeleri için birçok bileşene ihtiyaç var. Bunun için uzun süren Ar-Ge çalışması yaptık. Dijital olarak çöküntüye uğrayan şirketlerin, işlerini saniyeler içerisinde yeniden devreye almasını başardık" dedi.


Sabah


Geri Dön