Giyim ve aksesuar alışverişlerinde AVM’ler cadde mağazalarını solladı!
Akademetre tarafından yapılan araştırma, A, B, C1 ve C2 sosyo-ekonomik düzeye sahip, Türkiye’yi temsil eden 18-59 yaş arası, toplamda 600 kişilik hedef kitle ile gerçekleştirildi...
Alışveriş merkezlerinin tüketim kültürüne etkisini ortaya koymak ve tüketicilerin alışveriş yerindeki davranışlarını saptamak için Akademetre tarafından yapılan araştırma, A, B, C1 ve C2 sosyo-ekonomik düzeye sahip, Türkiye’yi temsil eden 18-59 yaş arası, toplamda 600 kişilik hedef kitle ile gerçekleştirildi.
Türkiye'nin yerli sermaye ile kurulu en büyük araştırma şirketlerinden Akademetre’nin yaptığı araştırmada tüketicilerin “AVM ve AVM Dışı Alışveriş Davranışları” gözler önüne serildi. Araştırma göre özellikle son yıllarda Türk insanın ihtiyaç duyduğu şeyleri tek bir noktadan temin etmeyi tercih ettiği sonucu ortaya çıktı.
Araştırmaya göre; toplu gıda alışverişlerinin yapıldığı yerlerin başında yüzde 51 oranıyla AVM’lerin geldiği ortaya çıktı. Bunu yüzde 47,3 oranıyla caddelerdeki süpermarket ve hipermarketler takip ediyor. Pazarlardan yapılan alışveriş oranı ise sadece yüzde 0,3. Kozmetik alışverişini AVM’lerden yaptığını belirtenlerin oranının yüzde 43,8 olduğu araştırmada, kozmetik alışverişini caddelerdeki mağazalardan aldıklarını belirtenlerin oranı yüzde 42,2 olarak göze çarpıyor.
Giyim ve Aksesuar Alışverişlerinde AVM’ler Açık Ara Önde
Akademetre’nin yaptığı araştırmaya göre; giyim alışverişlerinin en çok yapıldığı yer olarak yüzde 68 oranıyla AVM’ler öne çıkıyor. Cadde mağazalarının oranı yüzde 31,2 iken, son 3 ayda alışveriş yapmayanların oranı ise yüzde 0,8.
Yapılan araştırmaya göre; toplu gıda, kozmetik, giyim/aksesuar, ayakkabı, ev tekstili, elektronik, ve oyuncak alışverişleri en çok AVM’lerden gerçekleştirilirken kırtasiye alışverişi en çok cadde mağazalarından yapılmaktadır.
En Sık Toplu Gıda Alışverişi Yapılıyor
Araştırma kapsamında ürün gruplarına göre ortalama alışveriş yapma sıklığı incelendiğinde Türkiye’de toplu gıda alışverişinin haftada 1 veya daha sık olarak yapıldığı göze çarpıyor. Türkiye’de ürün gruplarına göre aylık ortalama harcama miktarına bakıldığında toplu gıda alışverişi yüzde 46,6 oranıyla ilk sırada yer aldı. Türkiye’de toplu gıda alışverişine ortalama 200 TL ve üstünde harcama yapılırken, bu oran İstanbul’da yüzde 58,3, Anadolu’da ise yüzde 37,5. Anadolu’da ürün gruplarına göre ortalama harcama miktarının en yüksek olduğu kategori olan ev tekstili ise yüzde 40,3 oranıyla toplu gıda alışverişini geri de bıraktı.
AVM’ler En Çok Alışveriş İçin Ziyaret Ediliyor
AVM’leri ziyaret amaçlarının alışveriş yapmak olduğunu belirtenlerin oranının yüzde 93,3 olduğu araştırmada, katılımcıların yüzde 3,5’i yemek yemek, yüzde 2’si arkadaşlarımla bir araya toplanmak, yüzde 1’i yalnızca dolaşmak, yüzde 0,2’si ise etkinlikleri takip etmek için AVM’lere geldiğini belirtiyor.
Yakın Olması En Önemli Tercih Sebebi
Akademetre’nin yaptığı araştırmaya göre; AVM ziyaretlerinin en önemli tercih sebebi yüzde 37,5 oranıyla yakınlığı olarak ortaya çıkıyor. Mağaza/marka çeşitliliği yüzde 20,2 oranıyla ikinci sırada yer alırken, AVM’deki fiyatları uygun bulanların oranı yüzde 11,8, ulaşım kolaylığı, gezmek, alışkanlık gibi nedenler diğer tercih sebepleri arasında yer alıyor.