09 / 01 / 2025

Kira tartışması AVM’ler ile markaları karşı karşıya getirdi!

Kira tartışması AVM’ler ile markaları karşı karşıya getirdi!

Henüz kapatma kararı almayan AVM’ler ile mağazalarını kapatan markalar kira konusunda karşı karşıya geldi. Markalar, AVM’lere “kira almayın” çağrısında bulunurken, AVM’ler ise bazı markalardan kapatmayın baskısı gördüğünü belirtti…



Türkiye’de koronavirüs salgını ile mücadele devam ediyor. Önlem çalışmaları kapsamında bazı AVM’ler ve mağazalar kapatma kararı alırken, bazıları mağazalar kapattığı halde açık kalmaya devam ediyor.

Dünya Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberine göre;  koronavirüs salgını nedeni ile geçtiğimiz hafta markalar bir bir kepenk kapatırken, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) de Türkiye çapında faaliyet gösteren 436 AVM’ye geçici bir süre kapatmaları yönünde tavsiye kararını belirtti. AVM’lerden 165’e yakını kapanma kararı alırken, 45’i saat sınırlaması getirdi ve 40 civarı da hizmete devam etme kararı aldı. Geriye kalan ve nedeyse toplam AVM’lerin yarısı da henüz net bir karara varamadı. Bu durum AVM ve markaların bir birlerine karşı yasal yükümlülükleri konusunda nasıl bir yol izleneceği tartışmalarına neden oldu. Kapılarını kapatan markalar ‘10 Mart’tan itibaren kira alınmasın’ derken, kapanmayan AVM’ler kapatmak istemeyen markaların baskısı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Kira tartışması AVM’ler ile markaları karşı karşıya getirdi!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, salgın tehdidi ortadan kalkana kadar AVM yönetimlerinin kira ve genel gider almayacaklarını çok net bir şekilde ilan etmelerini, ayrıca bankalardan da çek borçluları için kredi kolaylığı istediklerini dile getirdi.

Salgın tehdidi geçene kadar

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ülke ekonomisine ve ticarete vereceği hasarı asgariye indirmek için tüm kesimlerin fedakarlık yapması gerektiğine vurgu yapan Sinan Öncel, “BMD üyesi 384 markanın büyük bölümü, çalışanlarımızın ve halkımızın sağlığını göz önünde bulundurarak AVM ve caddelerdeki mağazalarını kapattı ve fiilen nakit akışımız durdu. Oysa aybaşında personel maaşı ödemelerinin yanı sıra markalarımızın önüne kira ve genel gider faturaları gelecek. Caddelerdeki birçok mağaza sahibi ile bazı AVM yönetimlerinden çok olumlu yaklaşım gördük. Biz Türkiye’deki 436 AVM’yi yönetenlerin tamamından ‘10 Mart 2020’den itibaren salgın tehdidi geçene kadar kira ve genel gider almayacağız’ şeklinde bir açıklama yapmalarını ve perakendecileri rahatlatmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

MARKALAR KAPANAN AVM’LERDEN ‘KÂR MAHRUMİYETİ’ İSTİYOR!

AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, şuan ki durumun AVM ve perakendeci için mücbir sebep kapsamına girdiğinin altını çizerek, “Biz bir derneğiz ve dernek olarak AVM’lere kapatmaları yönünde ancak tavsiye kararı verebiliriz. Kimseye de kira al ya da alma diyemeyiz. Dünya şu anda bir kazaya uğradı. Ambülansla hastaneye gidiyoruz. Neremiz kırık, neremiz çıkık, neremiz sorunlu kalacak, neremiz iyileşecek onu da bilmiyoruz. Bunları görmeden bu tarz tartışmalar girmenin şu anda doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

 Kira tartışması AVM’ler ile markaları karşı karşıya getirdi!

Aynı zamanda hukukçu kimliği de bulunan Prof. Dr. Altaş, hali hazırdaki durumun borçlar kanununa göre mücbir sebep kapsamına girdiğine vurgu yaparak, “Şu anda salgın bir hastalık var ve bu durum borçlar hukuku anlamında mücbir sebep kapsamına giriyor. Mücbir sebep halinde de tarafların yükümlülükleri askıda kalır. Dolayısıyla AVM de kapatsa kendi de kapansa kapalı kaldığı sürece kimse kimseden kira talep edemez” ifadelerini kullandı. Diğer yandan bazı perakende markasının ise AVM’lere “Ben kapatmayacaktım. Sen kapandığın için kapatma zorunda kaldım. Şimdi kar mahrumiyeti isterim” dediğine değinen Altaş, kapanmayan çoğu AVM’nin de bu nedenle kapanmadığını dile getirdi.

AVM'ler kira ve genel gider alabilmek için kapama kararını açıklamıyor mu?

Birleşmiş Markalar Derneği'nden 'AVM'ler kira almasın' önerisi!

 


Geri Dön