29 / 04 / 2024

Kira tartışmasında herkes haklı

Kira tartışmasında herkes haklı

Alışveriş merkezleri ile markalar arasındaki kira tartışması hız kesmeden devam ediyor.



Markalar, küresel krizle birlikte işlerin azaldığını belirterek, mağaza kiralarının ciroya endekslenmesini talep ediyor.

Alışveriş merkezi (AVM) yatırımcıları ise bu durumu 'Merkezler vakıf malına dönüşür' diyerek karşı çıkıyor. Tartışmalar şimdiye kadar daha çok yatırımcı ve kiracılar arasında devam etse de, uzmanlar kamunun düzenleyici görevini yerine getirmediği görüşünde. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD)'nin taleplerini yerine getirmediğini düşünen yatırımcılar, kendi seslerini duyurmak için Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD)'ni kurdu.

Alışveriş merkezlerindeki kira tartışmalarının temelinde üç ana unsur yer alıyor. Bunların başında yatırımcıların, adeta olur olmaz yerlerde, hatta bazen de yan yana merkezler açması yatıyor. Markalar ise 'rakibim burada, ben de yer almalıyım' düşüncesiyle kâr getirmeyecek merkezlerde dahi mağaza açıyor. Bir diğer sıkıntı da, yerel yönetimlerin şehir planlama konusunda gerekli denetimi ve düzenlemeyi tam olarak yerine getirmemesi. Sektör temsilcileri, bazı yerel yöneticilerin kendi bölgelerinde yatırım yapılması için orta ve uzun vadede kâr getirmemesine ve mevcut ekonomik pazar şartlarının bozulmasına rağmen bu merkezlerin yapılmasına müsaade ettiğine dikkat çekiyor. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı ve Collezione'un sahibi Ekrem Akyiğit, bu gelişmelerin sonucunda artık AVM yatırımı konusunda girişimcilerin iştahının kaçtığını belirtiyor. Kira meselesinin çözümü için görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Akyiğit, bazı yerlerde neticeler alındığını belirtiyor. Kimi merkezlerde indirim yapılırken bazıları da kur sabitlemesi uygulamasına gitmiş.

Zaman

Geri Dön