25 / 12 / 2024

Göcek koyları ihalesi tamamlandı!

Göcek koyları ihalesi tamamlandı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kiralığa çıkardığı Muğla Göcek'teki dört koydan Bedri Rahmi (Taşyaka) ve Akbük'ün ihalesi Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde tamamlandı. İşte ihale sonucu...



Sabah başlayan Akbük koyunun ihalesi sonuçlandı. İhaleyi 250 bin lira civarı bir rakama Dalaman Sevgi yolunda faaliyet gösteren bir işletmenin sahibi Hüseyin Gülen kazandı. Taşyaka Bedri Rahmi Koyu’nun ihalesini de aynı isim kazandı. Gülen’in bu koy için 900 bin TL civarında bir para ödeyeceği ifade ediliyor. İşletmeci koyları 29 yıllığına kiraladı.


MEVCUT İŞLETMELER YOK


Çevrecilerin avukatı Berna Ulutaş ise ayrıca işletmecilerin 30 yıllık hikayesini şöyle anlattı: “32 yıl önce bu aileler küçük gözlemeci gibi ufak tefek yerler açmış buraya. 30 yıl önce Valilik, ‘Sizi ortaklaştırıyoruz’ demiş ve 4 koyu 4’er aileye vermiş. Toplam 16 aileyi bir işletmede birleştirmiş bir anlamda kooperatif gibi olmuşlar. Her koyda 4 aile işletmelerini çalıştırmış ama sonuçta 16’sı bir çatı altında toplanmış. Dalamanlı aileler ve Yörükler… Yıllardır ortaklar, bir işletme olarak devam ediyorlar. İl Özel İdare’ler varken sorunsuz 30 yıldır buraları işletmekteler. Ancak Özel İdare’ler kapanınca bu sorun da diğer yerlerdeki gibi ortaya çıktı. Çok fazla aileyi ilgilendiriyor çünkü bu bölgede çok fazla benzer koy var ve onlar da bu şekilde ihaleyle işletmeye verilecek.”


GÖCEK KOYLARI İÇİN DAVA AÇILIYOR


Daha önceden 2-3 yıllığına işletmeye verilen koyların şimdi 29 yıllığına kiralanması ve iskele yapılma imkanı olmasına 200 kadar köylü, ve çevreci ihalenin yapılacağı Dalaman Orman İşletme Şefliği önünde toplanıp, tepki gösterdi. Gruba, bazı sivil toplum kuruluşları ile CHP ve MHP ’nin Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçe başkanları ile milletvekili aday ve adayları destek verdi. Muğla’dan 100 kadar Çevikkuvvet ekibinin de katılımıyla geniş güvenlik önlemi alınırken, “Koylar halkındır”, “Uyuma Dalaman, bu son talan”, “Biz koruduk, biz koruyacağız”, “İhale değil, hile”, “Yeter artık beyler”, “Ekmeğimizle oynama” yazılı dövizler taşıyan grup, ihalenin yapıldığı binanın önünden geçip, Dalaman Havalimanı’na giden Gazi Bulvarı’ını trafiğe kapattı. 10 dakika kadar trafiğe kapalı kalan yolun tek şeridi, polisin uyarısı üzerine grup tarafından tekrar açıldı. Islıklı protestoda bulunup, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Orman müdürü dışarı çık”, “Koyları vermeyeceğiz” sloganları da atan büyük bölümünü kadınların oluşturduğu grup, hepbir ağızdan “Ormancı” türküsünü söyledi. İçerde ihale, dışarda eylem devam ederken, çevre esnafı da ihaleyi protesto eden gruba, su dağıtarak destek verdi.


“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”


Eylem katılan Küçük Sarsala Koyu’nda restoran işletmeciliği yapan 37 yaşındaki Hasan Kaba, “13 yaşından bu yana işletmeciliğe başladık. İlkel koşullar altında, güçlükle turistlere hizmet verdik. Yıllardır, buraya pek çok turist çektik. Zamanla işletmelerimizi daha modern hale getirdik. Ancak, şimdi elimizden almak istiyorlar. Bunun mücadelesini sonuna kadar verceğiz” dedi.


Köylülerden 78 yaşındaki Zeliha Yorulmaz da, çocuklarının koylarda işletmecilik yaptığını belirtip, “Evde hamur yoğurdum. Çocuklarım bunlardan yaptığım börek ve gözlemeleri turistlere sattı. O zaman bu zenginler neredeydi? Şimdi bu zenginler çocuklarımızın elinden işletmeleri, ekmek paralarını alacak. çocuklarımla beraber mücadeleye devam edeceğim. Cesedim çıkmadan kimse de işletmemizi elimizden alamaz” diye konuştu.


Göbün ve Küçük Sarsala Koyları’nın ihalesi ise yarın (Cuma) saat 16.00’da yapılacak.


‘YENİ TESİSLERİN YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL’


Orman Genel Müdürlüğü, Muğla’nın büyükşehir olması, İl Özel İdaresinin kapanması ve tüzel kişiliğinin bitmesi dolayısıyla ilgili tesislerin Özel İdare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne mayıs ayında devredildiği bildirdi.


Orman Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Dalaman ilçesindeki Göbün, Akbük, Taşkaya (Bedri Rahmi) ve Küçük Sarsala koylarında bazı gazetelerde yer aldığı gibi imara açılması, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığı vurgulandı.


Bu alanlarda mevcut bulunan ve mevzuata uygun durumdaki kır gazinosu, tuvalet gibi tesislerin kullanılacağı, tamire ihtiyacı olanların onarılacağına dikkati çekilen açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde Kıyı Kanunu ÖÇK, sit gibi mevzuat kapsamında uygun görüşler alınarak Mesire Yerleri Tebliğinde belirtilen kır gazinosu, büfe gibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak geçici ve günübirlik kullanıma yönelik tesislerin yapımına izin verileceği kaydedildi.


Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Göcek’teki Taşyaka, Küçük Sarsala, Akbük ve Göbün koylarında kaçak faaliyetlerin ve yapılanmanın önüne geçmek amacıyla 1995 yılında ilgili bakanlıklar arasında yapılan protokolle ve ilgili yerlerden alınan olurla yat mola noktası tesis edildiği anlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:


“Muğla’nın büyükşehir olması, İl Özel İdaresinin kapanması ve tüzel kişiliğinin bitmesi dolayısıyla ilgili tesisler Özel İdare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne mayıs ayında devredilmiştir. Söz konusu yerler devlet ormanı olup, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce günübirlik mesire yeri olarak tescil edilmiştir. Söz konusu alanların mesire yeri olarak üçüncü şahıslara kiralanması, Mesire Yerleri Yönetmeliği uyarınca 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale yoluyla yapılabildiğinden ihale hazırlığı gayet şeffaf şekilde bu kapsamda yapılmıştır.”



Radikal




Geri Dön