23 / 12 / 2024

Gökova Deniz Dibi Temizlik Envateri Projesi tamamlandı!

Gökova Deniz Dibi Temizlik Envateri Projesi tamamlandı!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dalış Merkezi öğretim üyeleri, Gökova Körfezi'nde kirliliğin yoğun olarak tespit edildiği koylarda 3 ay boyunca deniz dibi temizliği yaptı...



Kalkınma Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "Gökova Deniz Dibi Temizlik Envateri Projesi" kapsamında bugüne kadar 6 koyda tamamlanan çalışmalarda deniz dibinden benzin bidonu, akü, otomobil lastiği, jant kapağı, şişe, kova, deterjan kutusu, halı, balık ağı, televizyon anteni gibi atıklar çıkartılarak, katı atık depolama tesisine gönderildi. 


Projenin sonuç raporunu açıklayan MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Türker, Gökova Körfezi'nin en çok kullanılan Azmak çıkışı, Maden İskelesi, Akbük Koyu, Ören sahili, İngiliz Koyu ve Okluk Koyu'nda dalış yaparak deniz dibi temizliği yaptıklarını söyledi. 


Proje sonunda önemli verilere ulaştıklarına işaret eden Türker, "3 ay yaptığımız çalışma sonucunda gördük ki Gökova Körfezi'nin dibi korkunç derecede kirlenmiş. Bu kirlilik çoğunlukla insan kaynaklı. Tek faktör diyebileceğimiz insanlar nedeniyle Gökova Körfezi'nin dibi çöplüğe dönmüş durumda" dedi.


Türker, Gökova Körfezi'nin dibinden akü, otomobil lastiği, jant kapağı, şişe, kova, deterjan kutusu, halı, balık ağı, televizyon anteni gibi atıklar çıkardıklarını kaydetti.


Denizden çıkarılan malzemelerin yanı sıra plajı kullanan insanlar ve yatlardan kaynaklanan kirlilik de tespit ettiklerine dikkati çeken Türker, "Aynı zamanda Posidonia (deniz çayırları) çayırlarına göz attık. Deniz çayırlarının, yatlar ve balıkçı tekneleri ile denize açılan gemilerin çapaları nedeniyle yok olma ile karşı karşıya kaldığını gözlemledik. Deniz dibindeki Posidonia çayırları maalesef çapalar ile deniz dibinin pulluk gibi taranması sonucunda ölüyor" diye konuştu. 


Türker, Marmaris Okluk Koyu'nun aşırı yat konaklaması nedeniyle kirlendiğini tespit ettiklerini, diğer alanlarda ise en kirli noktanın Akyaka beldesinde bulunan Maden İskelesi olduğunu dile getirdi. 


Kirliliğin temizlenmesi ve deniz çayırlarının haritasının çıkarılması konusunda gönüllü olduklarını vurgulayan Türker, şunları söyledi: 


"Burada yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine ve halka denizi kirletmemeleri yönünde tavsiyede bulunacağız. Kirlenmiş materyallerin nasıl uzaklaştırılacağını söyleyeceğiz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Altı Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak denizin dibinde kalan bu materyalleri çıkartıp uzaklaştırmaya ve yok etmeye talibiz. Yine Posidonia çayırlarının şu anki durumu ile ilgili deniz dibi haritalarının da tespiti yönünde gönüllüyüz."


Prof. Dr. Türker, deniz dibinden çıkan ilginç materyalleri kurulacak deniz müzesinde sergileyeceklerini anlattı.


Gökova Körfezi Deniz Dibi Kirlilik Envanterini kapsayan, fotoğraflarla desteklenen kitap hazırlayacaklarını bildiren Türker, kitapları ücretsiz olarak yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, Milli Eğitim Müdürlüğüne ve okullara göndereceklerini kaydetti.


AA


Geri Dön