30 / 04 / 2024

Gökşin Durusoy; Kentsel dönüşüm bütüncül olmalı!

Gökşin Durusoy; Kentsel dönüşüm bütüncül olmalı!

Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Gökşin Durusoy, 1980 ve 1990 yıllarında gelen imar aflarıyla yasallaşan gecekondula alanlarının artık kentin kendisi haline geldiğine dikkat çekti



İstanbul"da 1950'li yıllardan itibaren sanayileşme süreciyle kırdan kente göçün artışı ve mevcut konut stoğunun yetersizliği ile gecekondu alanları nın doğduğuna dikkat çeken Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Gökşin Durusoy, 1980 ve 1990 yıllarında gelen imar aflarıyla yasallaşan bu alanların artık kentin kendisi haline geldiğine dikkat çekti.

2000"li yıllar dan sonra sanayi kenti yerine tu rizm, finans, hizmet sektörlerinin öne çıktığı İstanbul "da gayrimenkul sektörü nün hareketlen diğine dikkat çeken Durusoy, œBu değişim   sürecinde kentin merkezinde kalmış eski gecekondu alanları ve yıpr anmış tarihi alanların dönüşüm ihtiyacı art tı diye konuştu.

Günümüzde kentsel dönüşüm ün sadece fiziksel çevrede gerçekleştirilecek bir yenileme çalışması   ile sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çeken Durusoy, œKentsel alanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel şartlarının detaylı şekilde incelenerek tüm bu koşulların iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanmalıdır. İstanbul metropolünde uygulanacak kentsel dönüşüm için parça parça alanların dönüştürülmesi yerine öncelikle İstanbul geneli ele alınarak bütüncül planlama anlaşıyla kentsel dönüşüm çalışmaları planlanmalıdır.   Gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm uygulamalarında halkın katılımı ve beklentileri de dikkate alınarak bu dönüşümün ekonomik, doğal çevre ve sosyal anlamda sürdürülebilir olması gerekir.

Gökşin Durusoy"un dönüşüm formülü:
1-  Sadece fiziksel çevrede gerçekleştirilecek bir yenileme çalışması   yerine ekonomik, toplumsal   ve tüm diğer şartlar   detaylı olarak incelenmeli.
2-  İstanbul geneli ele alınarak bütüncül planlama anlaşıyla kentsel dönüşüm çalışmaları planlanmalı .
3-  Gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm uygulamalarında halkın katılımı ve beklentileri de dikkate alın malı.


Geri Dön