22 / 12 / 2024

Gölcük'te kentsel dönüşüm başlıyor!

Gölcük'te kentsel dönüşüm başlıyor!

Tüm Marmara'yı sarsan 17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, ilçenin modern ve daha yeni yapılara kavuşması için kentsel dönüşümün startı verildi.



Tüm Marmara'yı sarsan 17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, ilçenin modern ve daha yeni yapılara kavuşması için kentsel dönüşümün startı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin de katılımıyla Gölcük çarşı merkezi, Sanayi Çarşısı ve Deniz Evler bölgesinde kentsel dönüşüm işbirliği protokolü imzalandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm projesi kapsamında Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Gölcük'te üç ayrı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Gölcük İlçe Merkezi, Deniz Evler ve Sanayi Sitesi ile ilgili kentsel dönüşüm işbirliği imza protokolüne Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, AK Parti milletvekili ve vatandaşlar katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Gölcük İlçesi'ni iyi bildiğini söyleyen Bakan Güllüce, "Tuzla'da uzun dönem belediye başkanlığı yaptım. Bu bölgenin acılarını yaşamış birisiyim ve bu bölgeyi iyi bilirim. İki ay bu bölgede kimyam bozuldu, ruhsal yapımı etkiledi. Bu depremde ölen tüm kardeşlerimize mevlam rahmet eylesin. Kentsel dönüşümü niye ve kime anlatayım. 'Burada kentsel dönüşüm gerekli mi?' diye sormak abesle iştigal olur. 2023'ü hedeflemiş 2051'i gören, 2071 vizyonunu ortaya koyan bir Türkiye var. Eski Türkiye gitti" dedi. Bakan Güllüce, Gölcük'te daha yaşanabilir ve yapısını yansıtan mimariye ihtiyaç olduğunu belirtti.


'YATIRIMLARA KARŞI ÇIKANLAR DA VAR'

Yapılan yatırımlara karşı çıkanlar olduğunu da söyleyen Bakan Güllüce konuşmasını söyle sürdürdü:   "Ayrıca tüm yatırımlara karşı çıkan bir kesim de var. Birinci boğaz köprüsü yapılırken 'yaptırtmayacağız' diyenler vardı. Yeni gençler 'O kadar da değil İdris Amca' diyorlar.' Keban Barajı'na 'hayır' dediler. Milli savaş gemileri yapılırken, hızlı tren, metro yapılırken karşı çıktılar. Dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz. Dünyanın kelimesini konuşmak kolay değil. Günde bir Eskişehir nüfusu inip kalkıcak her gün bu havalimanına. Bu devlete millete gelir getirecek. Bugün basında var. Hem beni hem de hükümeti eleştiriyorlar. 'Havalimanını niye yapıyorsunuz' diye. Dünyada ilk defa tekerlekli araçların gidebildiği dev ve teknolojik bir proje yapıyoruz. Geçtiğimiz Pazartesi günü ÇED'ini onayladık. Kıyamet koptu."


'TÜRKİYE'DE MUHALEFET BOŞLUĞU VAR'

Türkiyede ciddi anlamda muhalefet boşluğu olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, " Mutlaka muhalefet olmalı. Bizim 3 katlı dev projeye karşı çıkıp mahkemeye gidip durdurmak yerine 4 katlı olsun diyebilirlerdi. Bizde mühendislerimizle oturur ve onları zorlar niye 4 katlı olmuyor derdik. Geleceğin Türkiyesi'nde göçlerin durması lazım. Hükümetimiz Ankara'nın doğusunda yatırım bölgeleri oluşturdu. İşsizligi nasıl çözeleceği ile ilgili çalışmalar yapılıyor. 2020'li yıllardan sonra Türkiye'de işçi bulma problemi olacaktır. Türkiye bizim yaptğımız yatırımların hayata geçmesinden dolayı o kadar refah seviyesine ulaşacaktır ki bir zamanlar Almanya'nın Türkiye'den işçi getirmesi gibi biz de az gelişmiş ülkelerden işçi getireceğiz Türkiye'ye" dedi. 'DÖNÜŞÜM VE DEĞİŞİM HEYECANI' Marmara Depreminde yaşamlarını yitirenleri rahmetle andığını söyleyerek konuşmasına başlayan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Gölcük kent kimliğiyle hem Kocelimizin hem de Türkiye'nn önemli bir yeri. 1999 yılında yaşanan acıyı Gölcük ile düşünmemek mümkün değil. Yaşamlarını yitirenleri rahmetle anıyor yakınlarına sabırlar diliyorum. 3 bölgede başlayan ve Kocaeli'ni amaclayan dönüşüm ve değişim heyecanıdır bu çalışma" dedi.


'3 BÖLGEDE DEĞİŞİM OLACAK'

Gölcük'te depremin ardından hızlı bir yapılanma sürecine başlandığını söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise konuşmasında, Kentsel Dönüşüm sürecini Gölcük Belediyesi olarak bizim tek başına yürütmelerinin mümkün olmadığını belirterek şöyle devam etti: "Bu dönüşümü sağlayabilme adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteği önemli. İlk etapta 3 bölgede bu dönüşümü başlatma kararı aldık. Bu kararı alırken kentin dinamikleriyle çok değerlendirmeler yaptık. Birinci bölgemiz Deniz Evler Bölgesi burada bir kısım binalar yıkıldı bir kısım binalar duruyor. İkinci bölge Sanayi Çarşısı bölgemizdir. Orada gecekondu vari bir bölge. Burada yeni yapılacak alanla ilgili Hisareyn'de çalışmalar yaptık. Üçüncü bölgede ilçe merkezi. Gölcük çarşı, merkezi bir türlü cazibe merkezi olamadı. Gece sanki çarşı kapanıyor. İlçe merkezinde de dönüşümü gerçekleştireceğiz. "  Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin de katılımıyla Gölcük çarşı merkezi, sanayi çarşısı ve Deniz Evler bölgesinde Kentsel dönüşüm işbirliği protokolü imzalandı.



Kocaeli Manşet 


Geri Dön