27 / 04 / 2024

Gölcük'te kentsel dönüşüm tam gaz: Çalışmalar hangi mahallelerde ne durumda? 

Gölcük'te kentsel dönüşüm tam gaz: Çalışmalar hangi mahallelerde ne durumda? 

Gölcük’ün merkezinin dönüşümüne imkan sunacak olan Kentsel Dönüşüm projesinde yeni yapılacak binalar için zemin iyileştirme çalışması sürüyor. Peki Gölcük'te kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne? İşte ayrıntılar...



1999 depreminde en büyük hasarı gören Gölcük’te 24 sene geçtikten sonra ilçenin iki önemli noktasında kentsel dönüşüme start verildi. Gölcük’ün merkezinin dönüşümüne imkan sunacak olan Kentsel Dönüşüm projesinde yeni yapılacak binalar için zemin iyileştirme çalışması sürüyor. 

Dönüşüm alanındaki zeminin sıvılaşmaması, inşa edilecek binaların olası bir depremde yıkılmaması için 18 metreye inen diyafram duvarlar örüldü, jet grout beton yapılmaya da başlandı.

Gölcük te kentsel dönüşüm tam gaz: Çalışmalar hangi mahallelerde ne durumda? 

Özgür Kocaeli'den Süriye Çatak Tek'in haberine göre; zeminde besleme kolonlar yapıldıktan sonra temel hafriyatına geçiş yapılacak. Gölcük’te ikinci önemli dönüşüm bölgesi olan askeri alanda yer alan 4 blokun yıkımı tamamlandı. 

Bakanlar Kurulu tarafından 2015 senesinde riskli alan ilan edilen Merkez Mahallesi D-130 Karayolu, Amiral Sağlam Caddesi, 19 Mayıs Caddesi ve Ali Fuat Kanpara Caddesi arasındaki 36 dönüm alanın dönüşümü için Nisan'da Emlak Konut GYO tarafından ihaleye çıkıldı. 

İİhale sonrasında şantiye kurulum çalışmaları başladı. 30 Ağustos tarihinde de temelleri atılan projede çalışmalar hız kesmiyor. 

Olası bir depremde binaların hasar görmemesi amacıyla örnek bir zemin iyileştirme çalışması uygulanıyor.

Gölcük te kentsel dönüşüm tam gaz: Çalışmalar hangi mahallelerde ne durumda? 

İhaleyi alan firma projede olduğu gibi ilk olarak alanın tamamının çevresinde fore kazık çalışması gerçekleştirdi, sonrasında da diyafram duvar yapılarak, duvarlar kılavuz duvara bağlandı. Diyafram duvar ile 18 metre yerin altına halatlarla perde çıkıldığı, böylece deniz seviyesinde olan dönüşüm alanında sıvılaşmanın engelleneceği belirtildi. 

Bu çalışmadan sonra firma zemine jet grout beton yapacak, besleme kolonlarını tamamlayacak ve en son temel için hafriyat işlemini gerçekleştirecek. Tüm bu iyileştirme çalışmalarından sonra alanda binaların temelleri kazılacak ve bina yapımları başlayacak. Projede 10 blok, 360 daire, 407 işyeri ve 985 araçlık 2 katlı otopark yapılacak.

Gölcük te kentsel dönüşüm tam gaz: Çalışmalar hangi mahallelerde ne durumda? 

Gölcük Belediyesi tarafından yapılan ve yine Gölcük’te kentsel dönüşüm açısından büyük önem taşıyan 53 dönümlük alandaki binaların yıkımı da hızla sürdürülüyor. 

Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde yer alan Donanma Komutanlığı Doğu Lojmanları’nda iki hafta önce başlayan yıkımda 12 blokun 4’ünün yıkımı bitirildi. 

İhaleyi alan firma yıkım işlemleri ile beraber hafriyat çalışmalarının da yapıldığını ve çalışmaları ihalenin ön gördüğü süreçte tamamlayacaklarını açıkladı. 

Yıkım bittikten sonra bu alana Gölcük Belediyesi Donanma Parkı yapacak ve aynı zamanda parkın içinde Açık Hava Deniz Müzesi de bulunacak. 

NELER YAPILIYOR? 

1. 1999 depreminin en büyük acılarını yaşayan Gölcük’te Merkez Mahallesindeki 36 dönümlük alanda başlayan kentsel dönüşüm çalışması bittikten sonra kinci etaba geçilecek. Dönüşüm alanında yoğun bir çalışma sürdürülüyor. 

2. İnşaat alanında yapılan beton kalıplar diyafram duvar olarak halatlarla yerin 18 metre altına yollanıyor. Bu kalıpların tümü inşaat alanında üretiliyor.

3. Gölcük’te 36 dönümde yapılan kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında 1999'da yaşanan acıların tekrarlanmaması amacıyla ciddi bir zemin iyileştirme çalışması yapılıyor. Yaklaşık 3 aydır zeminde yapılan iyileştirme henüz tamamlanmadı. 

Uyarlama ve kira tespiti davalarında bunlara dikkat!

Erzurum’a yeni kayak alanları ve oteller yapılacak!

Kiracılar fahiş zamlara karşı çözüm için Ankara’ya yürüyüş başlattı! 


Geri Dön