28 / 04 / 2024

Uyarlama ve kira tespiti davalarında bunlara dikkat!

Uyarlama ve kira tespiti davalarında bunlara dikkat!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında kira tespitini ve kira uyarlamasını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...



Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında kira tespitini ve kira uyarlamasını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, mahkemeden kira tespitini istemek ile kiranın uyarlanmasını istemenin aynı şeyler  olup olmadığını sordu. 

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtta mahkemeden kira tespitini istemek ile kiranın uyarlanmasını istemenin aynı şeyler olmadığını söyledi.

Yazısında mahkemeden kiranın tespitini isteme durumunda hem davanın açılış tarihi hem de şartları, kiranın uyarlamasını istemekten farklı olduğunu söyleyen Tamer Heper kiranın tespitini istemenin süreye tabi olduğunu kaydetti.

Uyarlama ve kira tespiti davalarında bunlara dikkat!

Yazısında kira tespitinin kira döneminin sonunda istenildiğini, kira döneminin sonuna bir ay kaladan önce kiracıya ihbarda bulunulup artış talep edildiğini, uyulmazsa dava açıldığını, davada mahkemenin kira tespitine ait şartları araştırdığını yazan Tamer Heper şu şekilde devam etti:

Mesela günümüzde şayet meskense 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 artış uygular, eğer iş yeri ise ilk beş senenin içerisindeyse endeks araştırması gerçekleştirerek bu kadar kira zammı yapar, beş seneyi geçtiyse araştırır, rayice uygun kira zammı için karar verir. 

Ayrıca kira uyarlaması talebi durumunda söz konusu uyarlama talebi dönem sonunu, dönem başını beklemez, dava tarihi itibarıyla ödenmiş olan kira ile ödenmesi gerekli olan kira arasındaki farkı inceler. Eğer aradaki farklar, uçurum tabir edilecek kadar açılmış ise buna ‘işlem temelinin çökmesi’ adı verilir ve söz konusu uyarlamanın diğer şartları incelenir. İşlem temelinin çökmesi, kira tutarları arasında bir miktar fark olması anlamı taşımaz. Söz konusu farkın aşırı derecede büyük olması, büyük zarara sebep olması, söz konusu bu zarara tarafların neden olmaması, kiraların bu uyarı ile yatırılmış olması gibi şartları arar. Yoksa kiranın çevreye yani rayice göre bir miktar farklı olması uyarlama sebebi değildir.

Peki son dönemlerde bu uyarlama talebi neden arttı? Görüldüğü gibi uyarlama istisnai bir durum olarak bilinir ve her kira artışı için talep edilmez ama son günlerde yaygındır çünkü meskenlerde yüzde 25 kira artışı şartı kira tespitlerinde uygulandığı durumda uyarlama taleplerinde uygulanmaz. Bunun için kiraya verenler uyarlama talebinde bulunur fakat her talep karşılanmaz, saydığım şartları taşımadığı durumlarda talep reddolunur.

Ev almak isteyenler sahte tapuya dikkat! Üç yabancıya hayali daire satıldı!

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

O ilde yaşayanlara müjde! 3 bin konut ve 10 bin iş yeri yapılacak!


Geri Dön