28 / 06 / 2024

Golden vize konuttan doğrudan yatırımlara kayıyor!

Golden vize konuttan doğrudan yatırımlara kayıyor!

İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın aralarında yer aldığı "Golden Vize" programında tercihler konut alımından doğrudan yatırımlara kayıyor. Pek çok hükümet yabancılara konut satışının gayrimenkul piyasasını olumsuz şekilde etkilemesi sebebiyle artık vize için yatırım fonlarını teşvik ediyor.



Letonya, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'ın aralarında bulunduğu toplamda 14 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde konut satın alma yoluyla elde edilen ve son günlerde gündemden düşmeyen "Golden Vize" tartışmaların odağında. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre pek çok ülkede Golden Vize için yabancılara konut satışının gayrimenkul fiyatlarını önlenemez bir şekilde yükselttiği, bu durumun da ülkelerin iç kamuoyunda tepkilere sebep olduğu kaydediliyor. Durum bu şekilde olunca da Golden Vize için yatırımlar konut satışından çeşitli fonlara ve devlet tahvillerine kaydırılıyor.

NEDİR BU GOLDEN VİZE?

"Göçmen yatırımcı programı" şeklinde isimlendirilen Golden Vize, konut alımı veya doğrudan yatırım yoluyla elde edilmiş olan bir oturum hakkı. Bazı Avrupa ülkelerinin Karayipler bölgesindeki eski sömürge adaları 1980'li yıllarda birer ikişer bağımsızlıklarına kavuşurken; Schengen bölgesine vizesiz giriş haklarını avantaja çevirerek para karşılığında ülkelerinin pasaportlarını satmaya başlamıştı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden bazıları ise; yatırım karşılığı pasaport vermeseler de Schengen bölgesinde dolaşım imkanı sağlayan "Golden Vize" için konut satışı uygulaması başlatmıştı.

Golden vize konuttan doğrudan yatırımlara kayıyor!

AVRUPA BİRLİĞİ VATANDAŞLARI TEPKİLİ


Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Avrupa Birliği pasaportunun satılan bir meta haline getirilmesi öteden beri tartışmalara sebep oluyor. Konu ile ilgili olarak yapılan araştırmalara göre Avrupa Birliği ülkeleri son 10 senelik dönemde yatırım programlarından 25 milyon Euro'nun üzerinde gelir elde ederken pek çok ülkede konut piyasasında aşırı talep sebebiyle sorunlar ortaya çıkıyor. İspanya'da başlayan konut tepkisi, Portekiz, Yunanistan, Malta ve diğer konut satışı gerçekleştirilen Avrupa Birliği ülkelerine de yayılıyor.

KONUT FİYATLARI ARTTI

Haber Global'den Ertan Altan imzalı habere göre Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesine açıklamalar yapan bir global yatırım firmasının yetkilisi Yunanistan'da konuttan devlet tahvillerine bir kayış olduğunu kaydediyor. Söz konusu bu yatırımlar konusunda Atina yönetimi ile birlikte çalışan firmanın yetkilisi, "Gayrimenkul piyasasında Golden Vize için minimum yatırım limitinin bölgeye bağlı şekilde 800 bin Euro'ya yükseltilmesi sebebiyle yatırımcılar gözlerini programdaki diğer araçlara çevirdi" dedi. Devlet tahvillerine yatırımın da 500 bin Euro şeklinde olduğu kaydediliyor. Firma yetkilisi, konut alımına talebin halen yüksek olduğunu kaydedilirken "Yunan hükümeti, finansal araçlara yapılan yatırımları agresif bir şekilde güçlendirmek istiyor" dedi.


ESKİ KONUTLAR KALDI


Ülkedeki gayrimenkul piyasasında eski konutların satışlarında da artış var. Yunanistan'ın emlak ofisi ağı tarafından yapılan ankete göre bu sebeple satışların yüzde 70'ini 20 yaş ve üzeri konutlar oluşturuyor. Yine paylaşılan bilgilere göre yeni yapılan konutlarda ise Golden Vize uygulaması kapsamında konut talep eden yabancı müşterilere satılıyor. Kathimerini'de "Modern mülklerin sınırlı olduğu göz önüne alındığı zaman eski mülklerin tercih edilmesi şaşırtıcı değil Son 15 senede çok az sayıda yeni konut projesi gerçekleşti ve bunlardan çok daha azı satışa sunuluyor" deniliyor. 

Golden vize konuttan doğrudan yatırımlara kayıyor!

İSPANYA'DA KALDIRILIYOR

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre İspanya, konut piyasasında arz daralması sebebiyle Golden Vize uygulamasını tamamen kaldırıyor. 2013'ten bu yana uygulanan program sebebiyle özellikle ülkenin Akdeniz kıyısındaki Barcelona, Malaga, Mayorka kentlerinde konut bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği belirtiliyor. Konut fiyatlarında yaşanan artış İspanyol halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor.

LİMİTLER YÜKSELTİLİYOR

Yunanistan söz konusu bu tepkilerin önüne geçmek için konut satışı yerine devlet tahvillerini teşvik etmekle beraber konut satın alma limitlerini de yükseltiyor. Geçen seneye kadar Golden Vize için 250 bin Euro olan konut fiyatı limiti Atina'da 800 bin Euro'ya, ülkenin taşra bölgelerinde ise 400 bin Euro'ya çıkartıldı. Ayrıca Macaristan'da da oturum için konut satış fiyatının Temmuz'dan itibaren 400 bin Euro şeklinde olacağı açıklandı.

 

TOKİ  Ankara  Beypazarı kura çekilişi için geri sayım başladı! 113 konut sahibini buluyor!

Bu hisseleri düzenli alanlar 4 yılda ev ve araba sahibi olabilir!

Kredi kartında yeni düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı!


Geri Dön