28 / 06 / 2024

Kredi kartında yeni düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı!

Kredi kartında yeni düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı!

Kredi kartlarından yapılan harcamalarda resmen patlama yaşanırken, önümüzdeki günlerde kredi kartı kullanımlarını azaltmak amacıyla limit ve taksit sayılarını azaltmaya yönelik bazı adımların atılması bekleniyor.



Ülkemizde kredi kartı kullanımı giderek daha da artıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre kartlı ödemeler son bir senede iki kattan fazla artış gösterirken toplam kart adedi de 410 milyona yaklaştı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre vatandaşların alışverişlerde kredi kartlarına yüklendiği kaydedilirken, ekonomi yönetiminin kredi kartlarından yapılan harcamaları kısıtlayıcı bazı adımlar atması bekleniyor. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar öncelikli olarak kredi kart limitlerinin sınırlandırılması ve taksit sayılarının azaltılmasına yönelik adımlar bekliyor.

Dünya'dan Birol Bozkurt imzalı habere göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredi kartında yaşanan artış ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75’i aşan enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışların temel nedeni olduğunu kaydederken, yıllık yüzde 80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla hala çok yukarda olması nedeniyle kredi kartı kullanımının arttığını kaydediyor. Uzmanlar ayrıca son dönemde kredi kartı nakit avans çekimle­rinde ve kredili mevduat kullanımında artışlara da değiniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu kapsamda Mart'ta yaptığı düzenleme ile kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak amacıyla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi, kredili mevduat hesabı faizlerini de yüzde 5’e yükseltmişti. Fakat söz konusu bu artışın kredi kartı kullanımını azaltmadığı görülüyor.

Kredi kartında yeni düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı!

KART ADEDİ 410 MİLYONA YAKLAŞTI


Bu yılın Mayıs ayı itibarıyla ülkemizde kredi kartı sayısı 123,1 milyon, banka kartı sayısı 191,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı ise 94,8 milyon adet şeklinde oldu. 2023'ün Mayıs ayı ile kıyaslandığı zaman kredi kartı adedinde yüzde 15’lik, ban­ka kartı adedinde yüzde 8’lik, ön ödemeli kart adedinde de yüzde 21’lik artış yaşandı. Toplam kart sayısı da409,5 milyon adede ulaştı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 arttı.

KARTLI HARCAMALARDA YÜZDE 103 ARTIŞ

Gündemden düşmeyen kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mayıs'ta gerçekleştirilen toplam ödeme tutarı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 103 artış göstererek, 1 trilyon 273 milyar Türk Lirası şeklinde oldu. Kartlı ödemelerin 1 trilyon 73 milyar lirası kredi kartları ile yapılırken 176,7 milyar lirasında banka kartları, 23,4 milyar lirasında da ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile gerçekleştirilen ödemelerde önceki senenin aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 111, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 64 şeklinde olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 129 şeklinde oldu.

SINIRLAMA GELİYOR

Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenleme yapması gündeme geldi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bu kapsamda müşterilerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit belirlenmesi bekleniyor. Kredi kartını kısa zamandır kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun zamandır kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere de maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısını düşürüleceği de konuşulanlar arasında bulunuyor. 

Altın fiyatları son iki haftanın zirvesine çıktı! Tam, yarım, çeyrek, gram altın fiyatları 20 Haziran 2024!

10 bin TL maaş alan emekliler hemen bakın! Emekli 2024 Temmuz zammında son dakika! Refah payı gelecek mi? 

Benzine 1 lira 45 kuruş, motorine 1 lira 65 kuruş zam geliyor! Sürücüler dikkat: Bu gece değişiyor!


Geri Dön