12 / 05 / 2024

Goldman Sachs'tan korkutan faiz açıklaması!

Goldman Sachs'tan korkutan faiz açıklaması!

Goldman Sachs ekonomistleri Fed'in Mart 2023'e kadar faizi yüzde 5'e yükseltebileceği iddiasını gündeme getirdi. İşte deprem etkisi yaratan o açıklama...



Goldman Sachs CEO'su David Solomon, geçtiğimiz hafta fiyatlama ve tüketim davranışlarında gerçek bir değişiklik görülmemesi halinde Fed'in federal fon faizini yüzde 4,50-4,75 seviyesine kada çıkartabileceğini dile getirmişti. 

Goldman'ın ekonomistleri, yüzde 5,00 seviyesine olan yolculuğun, bu hafta 75 baz puan, Aralık ayında 50 baz puan, Şubat ve Mart aylarında 25'er baz puanlık artışları kapsadığına ilişkin tahmin yürütüyor. 

Goldman Sachs tan korkutan faiz açıklaması!  

Goldman'ın bir önceki tahminine MArt 2023'teki 25 baz puanlık artış öngörüsünün eklenmesine sebep olarak, yüksek enflasyon, mali sıkılaştırmanın bitmesi ve reel gelirlerin tırmanması nedeniyle ekonomiyi soğutma gereksinimi işaret edildi. 

Fed'in ilk kararı bu hafta Çarşamba günü belli olacak. Piyasalarda genel beklenti faizde 75 baz puan artışa gidileceği yönünde oldu.

Dünya genelinde resesyon ihtimalinin güç kazanmasıyla Fed'in ultra şahin adımlarını ne kadar daha sürdüreceğine  ilişkin soru işaretleri de gündemden düşmüyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu hafta 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Aralık ayında atacağı para politikası adımları ile ilgili olarak kesin bir yönelim işaret edilmiyor. Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı haftaya temkinli  olarak başladı. 

Cuma günü açıklanan verilere göre Fed'in enflasyon göstergesi şeklinde dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi eylülde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,2 yükselirken,  yıllık bazda artışın beklentilerin altında olması piyasalarda enflasyonun tepe yapmış olabileceği beklentisine güç kazandırdı.

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Altında büyük deprem! Taş üstünde taş kalmadı! Rakamları görenler kafayı yedi! 31 Ekim 2022 altın fiyatları

Dolar yarından sonra böyle olacak! İlk sinyal geldi! Elinde dolar olanlar çabuk baksın


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön