09 / 11 / 2024

GoldMaster 5 yıl içinde 100 Porio mağazası açmayı hedefliyor!

GoldMaster 5 yıl içinde 100 Porio mağazası açmayı hedefliyor!

GoldMaster uydu cihazları üreticisi olarak bilinse de bugün küçük ev aletlerinden züccaciyeye geniş bir yelpazeye ulaştı. Şirket şimdi de porselen ve dekoratif ürün satan Porio isimli mağazalar açıyor.




Tüketici elektroniğinin güçlü yerel oyuncularından GoldMaster, farklı alanlarda ürün çeşitliliğini artırıyor. Kuruluşu 40 yıl öncesine dayanan şirket uydu cihazları üreticisi olarak bilinse de bugün küçük ev aletlerinden züccaciyeye, LED’den sağlık cihazlarına uzanan geniş bir yelpazeye ulaşırken bir yandan da mağazalaşıyor. Yurtiçinde 1000’e yakın bayi ve teknoloji marketleri kanalıyla satış yapan şirket son olarak porselen ve dekoratif ürün satışının yapıldığı Porio markasıyla mağazalar açmaya başladı. GoldMaster’in ikinci kuşak temsilcilerinden Sinan Bora ilk etapta 3 adet açılan Porio’nun 5 yıl içinde 100’e ulaşacağını söylüyor. Zikri Cenk Bora’nın 1975’te Ayyıldız markasıyla temellerini attığı GoldMaster’in Genel Müdürü Sinan Bora ile GoldMaster’i konuştuk.


- Şirket ne zaman doğdu?


Sivaslı bir aileyiz. Babam Zikri Cenk Bora İstanbul’da muhasebecilik yaptıktan sonra 1975’te şirketi kurmuş. O yıllar ben ve ablam ilkokuldaydık. Ablam Sibel Bora liseyi bitirince babamın yanına katıldı. Şu an finanstan sorumlu. Kardeşim Süha Bora ise üretim tarafında. Ablamın şirkette 33, benim de 25 oldu. Son 20 yıldır ikinci kuşak olarak işi götürmeye çalışıyoruz. Ayrınca profesyonel yöneticiler de var. Aile şirketiyle profesyonelliği entegre etmeyi başarmış şirketlerden biriyiz.


- İlk üretim nasıl oldu?


İlk şirketimiz Ayyıldız. Babam 1975-1980 arasında elektrikli ev aletleri imalatı yaptı. Ayyıldız markalı ilk tost makinesi, davul fırın, ütü, semaver... Ayyıldız markası halen duruyor, faaliyetini devam ettiriyoruz. Bazen kendi aramızda esprisini de yapıyoruz. Babam bazen ‘Benim 40 yıl önce yaptığım işi yapıyorsun, hiç mi ilerlemedin’ diyor. Çünkü yıllar sonra döndük dolaştık yine küçük ev aletleri üretimine girdik.


- Siz daha çok uydu alıcılarıyla anılan bir markasınız. O işe girişiniz nasıl oldu?


Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Okul bitince 1990’da şirkete geldim. 1995’e kadar ticaretle yoğruldum. Babam ve ablama ‘Kendi markamızı yaratmamız lazım’ dedim. Bilgisayar mezunu olduğum için elektroniğe dönüş yaptık. Böylece GoldMaster doğdu. İlk uydu alıcılarıyla büyüdük. Kaliteye önem verdik. Önce 10 yıl garanti yaptık. Sonra ömür boyu garantiye çıkardık. Tabii uydu alıcısıyla kalmayalım dedik. Televizyon, cep telefonu bile yaptık.


- Küçük ev aletlerine neden girdiniz?


Baktık ki evlerde elektronik cihaz sayısı azalıyor, iş artık cep telefonunda toplanıyor. Zamanla bazı ürünlerden vazgeçildi.  Ses sistemleri, MP3 çalar veya sabit telefonlar artık  bugün evlerden kalktı. Biz bunu hissettik. Başka ne iş yapabiliriz diye bakarken küçük ev aletleri pazarının büyüdüğünü gördük. 2010’da elektrikli ev aletleri üretimine adım attık, 1.5 yıllık Ar-Ge’nin ardından 2012 yılının başında da üretime geçtik. Bugün çay makinesi, blander, mutfak robotu, süpürge, saç kurutma makinesi gibi ürünleri imal edip 13 ülkeye satıyoruz. 2016’da hedefimiz en az 25 ülkeye çıkmak. Hedefimiz yerli üretimi daha da artırmak. 2016’da ürün çeşidimizi de en az 30’a çıkarmayı planlıyoruz. Uydu alıcısında ise halen 10-15 çeşit ürünümüz var. Mevcut makine parkı ile cep telefonu ve tablet de üretmeye hazırız. Ama herhangi bir koruma önlemi geldiğinde düşünüyoruz, şu an avantajlı değil. Son olarak bir Alman firmanın sağlık ürünleri distribütörlüğünü de aldık. Tansiyon aleti, ateş ölçer, anne- bebek kameraları ve masaj koltukları gibi ürünleri de ithal etmeye başladık. Ama bu ürünlere ‘hasta takip sistemi’yle bir katma değer katacağız. Yazılımını yapıyoruz şu an.


- Züccaciye işiniz ne durumda?


1 yıl oldu. Elektrikli ev aletleriyle kadınların dünyasına dokununca bu işe de girdik. Al-sat yapmıyoruz. Üretim anlamında değil ama ciddi anlamda tasarıma katkımız oluyor. Dizaynırlarımız çiziyor. Porselenlerde Osmanlı motifleri kullandık. Cam ürünlerdeki işlemeler bize ait. Çatal-kaşık takımlarımızın ise tasarlanmasından masaya gelişi 15 ay sürdü.


- Bir de Porio ismiyle mağaza açmaya başlamışsınız...


Şu anda 3 tane oldu. Sirkeci, Hatay ve Mersin’de cadde mağazası şeklinde açıldı. Porselen ve dekoratif ürünler satıyoruz. Yıl sonunda 7 mağazaya ulaşacağız. Hedefimiz dünyaya açarak 5 yılda 100 mağazaya ulaşmak. Özellikle Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, İran gibi ülkelerden talep geleceğine inanıyoruz.


- Porio ismi nerden çıktı?


Bir toplantıda konuşurken ‘porselen’ kelimesinden türettik.


- Son olarak LED işine de girmişsiniz...


LED elektronik işi. Bu yüzden bizim konumuz. 1.5 yıl önce imalata başladık. Genişleteceğiz. LED’de inanılmaz bir enerji tasarrufu var. Standart bir evde 100 liralık faturanın 40 lirası aydınlatmaya gidiyor. Bütün ampulleri değiştirdiğinizde faturada 30 lira düşüş oluyor. Yılda 360 lira yapar. Tüm ampulleri 150 liraya değiştirseniz 8 ayda kendini amorti ediyor.


TÜRKİYE’DE İLK 3D YAZICIYI YAPTI


- GoldMaster yılda ne kadar ürün satıyor?


Yaklaşık 2 milyon parça ürün satışımız var. İhracatta bu yıl elektrikli ev aletlerinde 3 milyon dolar, uydu alıcısında 1 milyon dolar ihracatımız oldu. Ama küçük ev aletlerinde yeni olduğumuz için bağlantıları daha yeni kuruldu. 2016’da sadece küçük ev aletlerinde ihracat hedefimiz 10 milyon dolar.


- Ortaklık veya satın alma gündemde mi?


Gelen giden oluyor ama bizim ölçeğimizi büyütmemiz lazım. Yabancıyla evlilik ve borsayı düşünüyoruz, ama bu 10 yıllık planımız içinde.


- Taklit oluyor mu?


Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da taklit ürünlere rastlıyoruz. Bir-iki tanesinin peşine düştük. Ordaoğu’da bile karşımıza çıktı. Çin’den gitmiş. Ürünlerimiz 80 ülkede tescilli.


- İş dışında neler yapıyorsunuz?


TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu ve ZÜCDER gibi sektörel derneklerdeyim. Gençlere mentorluk yapıyorum. Ufak sermayelerle fikri olan gençlere yatırım yapıyoruz. San Francesco merkezli bir melek yatırım ağının Türkiye ayağının 10 kurucusundan biriyim. 6 tane girişimciye desteğimiz oldu. Onları büyütmeye çalışıyoruz. Bunlardan biri PrintMaster... Türkiye’de ilk 3D yazıcıyı biz yaptık. Diğeri ise MobiRoller. Mobil aplikasyon yapan bir yazılım. MaestroPanel diye başka bir girişim var. İnanılmaz değerli bir yazılım. Hosting firmaları bunu kullanarak müşterilerini yönetebiliyor. Dünyada buna benzer bir Rus bir de ABD yazılım var. Ama bizimki daha iyi çalışıyor. Onlardan daha iyi yaptık. Ama Türk yazılımı olduğu için ve onu yapanlar da pırlanta gibi genç Türk mühendisler olduğu için derdimizi anlatamadık. Sesimizi duyuramıyoruz. Ayrıca  içerik paylaşım platformu Yopiki, yeşil bina yapmak isteyenleri buluşturan özel pazar yeri Greenoscope, bahis sitesi Banqo ve Evdebir isimli e-ticaret sitesine de sermaye desteğim oldu. Ama ben daha çok mentorlük desteği sağlıyorum. Amacımız bu girişimleri bir üst seviyeye çıkarmak. Şu an MobiRoller ve MaestroPanel fatura keser hale geldi. Gelirleri var.


- Melek yatırımcılık dışında ne gibi uğraşlarınız var?


Öğrenme açlığı olan biriyim. Bilişim üzerine doktora yaptım. Kitap okumayı seviyorum. Kitaplarla dinleniyorum. Ayrıca her sabah 1 saat yürürüm. Sonra yarım saat de evde spor yaparım. Bu aralar yelkene merak sardım. Yelkenli kullanmayı öğrenip başlayacağım.


İRAN’A 8 MAĞAZAYLA GİRDİ


- Goldmaster ürünleri kaç noktada satılıyor?


1.000 tane bayimiz, o kadar da servisimiz var. Ayrıca ulusal ve zincir marketlerdeyiz. İçeride kendi showromumuz yok. İran’da 8 tane showromumuz var. İran’daki bayimiz 1.5 yılda açtı. Elektrikli ev aletleri ve züccaciye satışı yapılıyor. Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan’da birer tane açtık. 13 ülkede ise distribütörlerimiz var.


Star


Geri Dön