28 / 04 / 2024

Gölmahal Villaları, karbon salımını azaltmayı hedefliyor!

 Gölmahal Villaları, karbon salımını azaltmayı hedefliyor!

Gölmahal Villaları'nda çatılardaki güneş kolektörleri güneş enerjisini depolayacak. Evler ise doğalgaz yerine ısı pompalarıyla ısıtılacak. Isı pompaları aynı zamanda klima görevi de görecek




Yalçınlar Grup’un Büyükçekmece’de yaptığı Gölmahal Villaları güneş enerjisinden ısınma sistemlerine kadar yeşil teknolojisiyle dikkat çekiyor. Projede yer alacak 38 müstakil villa kendi elektriğini üretip doğalgaz yerine ısı pompası ile ısınacak. Projede yağmur sularından yararlanılacak, atık sular ise kimyasallarla temizlenerek bahçe sulamasında kullanılacak.


Gölmahal Villaları Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, projedeki her detayda yenilene-bilir kaynaklara yer verdiklerini söyleyerek yeşü bina kriterlerini tüm unsurlarıyla yerine getiren bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Ervardar, Büyükçekme-ce’de her biri 580 metrekareden oluşan 38 vülanın Türkiye’nin

en yeşil projesine ev sahipliği yapacağını açıkladı. Hem enerji maliyetlerini azaltan hem de kişi başı karbon emisyonunu azaltan Gölmahal Villaları’nda ev sahipleri en yeşil evlerde yaşayacak.


Çatıda güneş kolektörleri var


Projede elektrik ihtiyacı proje içinde kurulacak rüzgâr türbinleriyle sağlanacak. Aynı zamanda güneş kollektörleri de villaların çatısına yerleştirilecek. Projede doğalgaz yerine ise ısı pompaları kullanılacak. Havadan aldığı ısıyı depolayarak ısınma sağlayan ısı pompaları yerden ısıtma ya da klima görevi görecek. 


Ervardar, projede tüm villaları destekleyen jeneratörlerin de yer alacağını anlattı. Evlerin içinde yer alacak iç bahçelerle güneş ışığının evin içine maksimum şekilde ulaşmasını sağlayacaklarını söyleyen Ervardar, bu şekilde enerji tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini söyledi, özel tasarım çatılar sayesinde sarnıçlardan akan yağmur sularını biriktirerek bahçe sulamasında kullanacaklarım söyleyen Ervardar, böylece su ihtiyacını da en aza indireceklerini kaydetti. 


Projedeki villarda yeşil bina yapmanın ev sahiplerinin enerji maliyetlerini yüzde 20 oranında azaltacağına değinen Ervardar, bu yatırımlarla aidatlarda da yüzde 30 ile 50 oranında tasarruf edileceğini açıkladı. Er-vardar projenin hafriyatınından çıkan toprağı da atmak yerine bahçe peyzajında kullanacaklarını söyledi.


Spor tesisinin geliri projeye


Projedeki villaların yüzde 30’unda satışların tamamlandığını söyleyen Ervardar, fiyatların 1 milyon 295 bin dolardan başlayarak 1 milyon 495 bin dolara kadar çıktığını söyledi. İstanbul içinde gerçek anlamda müstakil yaşam sunan proje sayısını sınırlı olduğunu kaydeden Ervardar, Büyükçekmece bölgesinin bu anlamda ihtiyacı karşıladığını kaydetti. Ervardar, Mart 2013’te yaşamın başlayacağı projede 10 bin metrekarelik bir spor salonunun da yer alacağını ve üyeliklerden elde edilecek gelirin projenin ihtiyaçlarında karşılanacağını söyledi.


Sabah


Geri Dön