23 / 12 / 2024

Gönye Proje Tasarım çocuk odaları tasarlıyor!

Gönye Proje Tasarım çocuk odaları tasarlıyor!

Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal öncülüğündeki Gönye Proje Tasarım ekibi, ele aldıkları tüm konut projelerinde çocukların yaş gruplarına göre çocuk odaları tasarlıyor…



Çözüm ortağı oldukları inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketleriyle birlikte rezidans, toplu konut ve ofis projelerine imza atan ve ele aldıkları tasarımları kendi ölçütleri içerisinde değerlendirerek yenilikçi ve pratik çözümler üretebilen Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal öncülüğündeki Gönye Proje Tasarım, günümüz teknolojisinin kullanıldığı ve çocukların yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri çocuk odası iç mekanlarını pek çok veriyi bir araya getirdikleri farklı bakış açılarıyla kurguluyor.


Geçmişten günümüze çocuk odası tasarımlarındaki değişimi değerlendiren Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal, önceki dönemlerde çocuk odalarının temel ihtiyaçlara cevap veren yatak, dolap, çekmece üniteleri gibi demirbaş mobilyalardan oluştuğunu vurguluyor. Değişen ihtiyaçlarla birlikte çocuk odası tasarımlarının da farklı bir anlayışla şekillenmesi gerektiğini düşünen mimarlar, çocukların hayal dünyasını zenginleştirecek ve kendilerini sevdikleri karakterlerle süslü bir ortamda daha rahat hissedebilecekleri, rengiyle, dokusuyla, aksesuarlarıyla bütünleşmiş mekanlara ihtiyaç duyulduğu görüşünde. Böylelikle çocuklar kendilerini bazen masallar diyarında, bazen güneşli bir ormanda sevimli hayvanlarla, bazen bir gökkuşağının altında, kimi zaman da bir tren yolunun kenarındaki yataklarında tatlı uykularına dalarken bulabiliyor.


Hikayeleştirilen Mekanlar…

Gönye Proje Tasarım ortakları, çocuk odası tasarımlarında mekanı çocukların ilgisini çekebilecek bir hikaye üzerinden kurgulamayı ve kendilerini keyif alacakları bir atmosferde hissedebilmelerini sağlamayı oldukça önemsiyor. Orman hayvanlarının, balıklar aleminin veya uzayda gezegenlerin ya da izlemeyi sevdikleri bir filmin karakterlerinin kullanıldığı duvar kağıdı, halı, perde ve mobilyalar çocukların bulundukları ortamdan keyif almalarını sağlıyor.


Çocuk odası tasarımlarında dikkat ettikleri en önemli unsurun çocuğun yaş dönemi olduğunu vurgulayan Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal, çocukların yaşına uygun boyutlarda, rahat ve kullanışlı mobilyalar tasarlayıp kullandıklarını dile getiriyor ve ekliyor: “Örneğin, yumuşak renklerin hakim olduğu, dikkat çekici aksesuarlara ve güvenli yatak tasarımlarına sahip olması gereken bir bebek odası ile okula yeni başlamış, çizgi film karakterlerine düşkün bir erkek çocuğunun oda tasarımı arasında pek çok açıdan farklılıklar olması gerekiyor...”


Tasarımlarında, okul çağındaki çocuklar ve gençler için rahatça ders çalışıp, okuyabilecekleri çalışma köşeleri, kitaplıklar ve çok fazla dikkat dağıtmayacak aksesuarları tercih ettiklerini vurgulayan Gönye Proje Tasarım ortakları, daha küçük çocuklar için ise renkli oyuncak ve malzeme kutularıyla çocukların küçük yaşta odalarını rahatça toplayabilme ve sistemli düşünebilme alışkanlıklarını kazanmalarını sağlayacak ortamı yaratmayı hedefliyor.


Gönye Proje Tasarım, tüm projelerinde dikkat çeken özenli mobilya seçimlerini çocuk odası iç mekanlarında daha büyük bir dikkatle uyguluyor. Tercih edilen malzemelerin önceliğini, çocukların sağlığına zarar vermeyecek şekilde belirleyen Gönye Proje Tasarım ekibi, tasarımda kullandıkları duvar boyası, duvar kağıdı ve halı gibi seçimlere ayrıca özen gösteriyor. Özel tasarımlar yaparken de güvenlik önlemleri konusunda hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Mimar Yelin Evcen, sivri köşeler ve aksesuarlar ile sert hatlar yerine, olabildiğince yumuşatılmış detayları tercih ettiklerini belirtiyor. Aydınlatmanın tasarımdaki önemine ayrıca değinen Yelin Evcen, “Çocuk odalarında kullandığımız aydınlatmalarda, çocukların rahatça ve göz sağlıklarını bozmadan okuma yapabilmelerini hedefliyoruz. Kısmen gizli ışıklar da tercih ediyor, doğrudan değil dağınık olarak gelen ışıklar ile çocukların gözlerini yormayan bir atmosfer oluşturuyoruz”, diyor.


Gönye Proje Tasarım için tasarladıkları mobilyaların ergonomik olması, çocuk odası tasarımlarındaki bir diğer önemli kriter. Yaş aralığına uygun mobilyalar tercih eden Yelin Evcen ve Gönül Ardal, üç yaş grubu bir çocuğun odasında daha alçak, yere yakın, rahatça oturup kalkabileceği bir sandalye ve oyun masası düşünürken, ilkokul çağındaki bir çocuğun sandalye ve masasını, ona uygun ölçülerde tasarladıklarını vurguluyor. Aldıkları güvenlik önlemlerinden bir diğerinin yatak yüksekliği olduğunu ileri süren ikili, yatağı yerden çok yüksek yapmamaya, belirli bir sınırı geçtiği durumdaysa yatak koruyucusuyla birlikte kullanmaya dikkat ediyor.


Yaratıcılığı Geliştiren Detaylar…

Günümüzün gelişen ve değişen teknolojik ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen çocuk odalarında teknolojik gelişmelere paralel tasarım ihtiyaçları öne çıkarken, Gönye Proje Tasarım bu ihtiyaçları çocuk odası mekanlarına en iyi şekilde yansıtmayı amaçlıyor. Bilgisayar ve müzik sistemlerinin kullanıldığı teknolojik detayların yanında hobilerini devam ettirebilecekleri ve yeteneklerini geliştirebilecekleri ortamlar kurgulamak, Gönye Proje Tasarım’ın üzerinde durduğu noktalardan bazıları…


Resim, müzik, maket gibi hobi köşelerine tasarımlarında yer veren Gönye Proje Tasarım mimarları, bu gibi köşelerin, çocukların yaşadıkları mekanları sevmelerine, böylece çalışma ortamlarından daha çok keyif almalarına, derslerine daha rahat motive olmalarına ve öğrenme heveslerinin daha konforlu bir ortamda beslenebilmesine yardımcı olacağı görüşünde.


Gelecekte çocuk odalarında çocukların yaratıcılıklarını artıracak detaylara daha fazla yer verileceğine inanan Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal, bilgisayarların çocuk odası mobilyalarına daha fazla entegre edilebileceğini örneğin mobilya yüzeylerinin akıllı tahtalara dönüşebileceğini düşünüyor ve ekliyorlar: “Çocukların okula gitmeden öğrenmelerine yardımcı olacak bu düzenlemelere bir de öteki taraftan bakmak, teknolojinin entegre edildiği bu tip mobilyaların çocukların sosyal gelişimlerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini daha fazla araştırmak gerekecek..”



Geri Dön