22 / 11 / 2024
fuzul

Gorazd Humar: Eski minareler ayakta, yeni binalar yıkılıyor!

Gorazd Humar: Eski minareler ayakta, yeni binalar yıkılıyor!

Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE)  Başkanı Gorazd Humar, yaşanan depremlerin ardından eski yapıların ayaktakaldığını, yeni binaların ise yıkıldığını belirterek, "Eski minareler ayakta, yeni binalar yıkılıyor" dedi




Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi (WCCE) ve Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE) tarafından düzenlenen "Kültürel Mirasın Depremden Korunması Konferansı" için Antalyaya gelen Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi Başkanı Emilio Colon, Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi Başkanı Gorazd Humar ve İMO Genel Başkanı Serdar Harp, İMO Antalya Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE) Başkanı Gorazd Humar, Vanda yaşananları gördüklerini ve dünyadaki birçok bina için aynı kaygıyı duyduklarını anlattı. Humar, Van depreminin ardından gelişmeleri televizyondan izlediğini ve yıkılan binalarda donatı eksikliği gözlemlediğini ifade etti.

Yapıların depremlerde hasar alabileceğini, ancak kesinlikle yıkılmayacak şekilde tasarlanması gerektiğini belirten Humar, "Eski minareler ayakta, yeni binalar yıkılıyor. Bina işinde kesinlikle eski ustalarımızdan alınması gereken dersler var. Onları örnek alarak daha yüksek, daha sağlam binalar yapabiliriz. Ancak bugünkü yıkımlar da modern teknolojinin değil, uygulamaların problemi" diye konuştu.

Konferansta kültürel varlıkların korunması konusunda önemli tartışmalar yapıldığını ve inşaat mühendisleri olarak ileride kültürlerine katkı sağlamak için kültürel varlıklara sahip çıkmaları gerektiğini ifade eden Humar, "Kültürel varlıklarımıza çok iyi bakmalıyız. Çünkü korkum o ki, medeniyetimiz geleceğe iz bırakamayacak" dedi.

WCCE BAŞKANI COLON

Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi (WCCE) Başkanı Emilio Colon ise doğal felaketlerden kısa süre sonra insanların yaşananları unuttuklarını, ancak yaşananların ders olması gerektiğini ifade etti. Eğitimin önemine dikkati çeken Colon, depremin ardından Japonyadaki insanların Türklere göre daha bilinçli davrandığını anlattı. Yapıların inşaat işlerinin şartnamelere uygun olarak yetkin kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Colon, inşaat mühendislerinin başından sonuna kadar sürece dahil olması gerektiğini kaydetti. Binaların doğru tasarlanması, doğru yapılması ve yüksek kalitede malzeme kullanılması kadar, kentsel altyapının da önemli olduğunu vurgulayan Colon, "İçme suyu, barajlar, ulaşım yapıları... Bunların hepsinin bir arada ele alınmasıgerekiyor" dedi.

" TÜRKİYE'DEKİ YAPI STOKUNUN YÜZDE 40' KAÇAK

İMO Genel Başkanı Serdar Harp, yaptığı konuşmada, Türkiyenin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, önlem alınmaması halinde depremlerin ciddi kayıplara neden olabileceğini söyledi. Devletin insanların sağlıklı koşullarda yaşamasını sağlamak için denetleme görevi yapması gerektiğine değinen Harp, "Türkiyenin yapı üretimi süreci dolayısıyla da maalesef yapı stoku çok sorunlu. Türkiyedeki yapı stokunun yüzde 40ı kaçak, yüzde 67si de maalesef iskansız, yani oturma ruhsatı yok" diye konuştu.

Harp, 2004 yılında toplanan Deprem Şurasında alınan kararların dikkate alınmadığını, Ulusal Deprem Strateji Raporu hazırlandığını, ancak bu konuda da gerekli adımların atılmadığını öne sürdü. Devletin sağlıklı bir mekanizmayla yapı üretim sürecini denetlemesi gerektiğini belirten Serdar Harp, "Bu görevi yerine getirmeyenleri suçluyoruz" dedi.

Oda olarak depremde yıkılan binalarla ilgili imzası olan inşaat mühendislerini disiplin kuruluna sevk ettiklerini ve en yüksek cezanın uygulandığını ifade eden Harp, 2 yıldır sürdürdükleri eğitim çalışmalarıyla bu tür sorunların önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi.

AA


Geri Dön