19 / 05 / 2024

Gordion AVM esnafından "kepenk kapatan" protesto!

Gordion AVM esnafından

Başkentin en büyük alışveriş merkezlerinden Gordionda artan döviz kurları yüzünden kira giderini karşılamakta zorlandığını belirten bir grup esnaf, kepenk kapatarak kuru sabitlemeye yanaşmayan AVM yönetimine tepki gösterdi



Başkentin en büyük alışveriş merkezlerinden Gordionda, döviz kurlarının artması nedeniyle kira giderini karşılamakta zorlandığını belirten bir grup esnaf, AVM yönetimininden kuru sabitlemesini istedi.

Farklı iş kollarında faaliyet gösteren 18 esnaf, kendileriyle anlaşmaya yanaşmadığını iddia ettikleri AVM yönetimini protesto için kepenk kapatıp, alışveriş merkezinin 3. katında toplandı. İşletmeci Cüneyt Karaaslan, burada yaptığı açıklamada, global ekonomik krizin ardından yükselen döviz kurlarının esnafı kira ödeyemez duruma
düşürdüğünü, bu süreçte AVM yönetiminin kendilerine hiçbir şekilde yardımcı
olmadığını söyledi.

Esnafın, vatandaşlara kaliteli hizmet ve ürünler sunabilmek için büyük bir fedakarlıkla çalıştığını ifade eden Karaaslan, şunları kaydetti: "Artan döviz kurları durumumuzu dayanılmaz hale getirdi. AVM yatırımcısı olan Hollanda firması, en azından kur sabitlemesi gibi bir desteği bile bizlerden esirgedi. Astronomik kira giderleri her geçen gün belimizi büküp, bizi ticaretimizi yapamaz hale getiriyor.

Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Sesimize kulak verilmiyor. İçinde bulunduğumuz şartlarda Ankaralılara layık oldukları hizmeti sürdürebilme şansımız kalmadı. Bu nedenle iş yerlerimizi bugün açmıyoruz."

AVM yönetiminin esnaf arasında farklı kiralama şartları uyguladığını, bu durumun da kendilerini mağdur ettiğini savunan Karaaslan, "Yan yana iki dükkan arasında çok büyük kira farkları var. Bizden daha sonra AVMden dükkan kiralayan komşularımızın ödediği tutar, bizden çok daha düşük. Yeni kira kontratları bazı gerçekleri ortaya koyuyor. Bu durumda bile Hollandalı yatırımcı, hala kriz öncesi hedeflerini tutturabilme çabasında" diye konuştu.

İşletmeci İbrahim Ayten ise, artan kurlar yüzünden metrekaresi 85 Avroya kiraladığı iş yerinin kirasını ödemekte zorluk çektiklerini söyledi. Ayten, "Bizim ödediğimiz tutar, Türkiyede benzer nitelikte iş yerleri arasında ödenen en yüksek kira bedellerinden biri. AVM yönetiminin diğer alışveriş merkezlerinde olduğu gibi kuru sabitleyerek esnafa yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

Kira giderini yüksek bulan bazı büyük firmaların bile iş yerini kapatıp AVMden çekildiğini savunan Çetin Arslan da tüm sermayesini burada iş yeri açmak için harcayan küçük esnafın ise çok zor durumda kaldığını söyledi. "Kendi ülkemizde Hollandalıların esiri olduk" diyen esnaf, iş yerlerinin kapanması halinde onlarca çalışan ile ailelerinin mağdur olacağını belirtti.

Esnaf, taleplerinin karşılanmaması halinde 29 Ekimde daha fazla işletmecinin katılacağı büyük bir eylemle AVM yönetimine tepki göstereceklerini bildirdi.

AA


Geri Dön