12 / 09 / 2024

Kiralarda yeni dönem başlıyor! Ünlü avukat örneklerle açıkladı! Bunu yapanlara ceza uygulanacak!

Kiralarda yeni dönem başlıyor! Ünlü avukat örneklerle açıkladı! Bunu yapanlara ceza uygulanacak!

Konut ve çatılı iş yeri tüm kira sözleşmeleri ödemeleri  (günlük, haftalık kiralamalar da dahil olmak üzere) banka veya PTT üzerinden yapılması zorunda olacak. Av. Ali Güvenç Kiraz kira ödemelerinde dikkat edilmesi gereken kritik maddeleri açıkladı.



Kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayıp, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilmesini öngören taslak kamuoyuna açıldı. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak. Av.Ali Güvenç Kiraz kira ödemelerimdeki bu kritik düzenlemeyi örneklerle açıkladı.

Kiracılar dikkat... İşte Ali Güvenç'in o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Av.Ali Güvenç Kiraz @agkiraz

02.08.2024 tarihinden itibaren konut ve çatılı iş yeri tüm kira sözleşmeleri ödemeleri  (günlük, haftalık kiralamalar da dahil olmak üzere) banka veya PTT üzerinden yapılmak zorunda olacaktır. 

Bu kapsamda elden ödemeye devam edilmesi ve bu durumun Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Özel usulsüzlük cezası ödenen aylık kira bedelinin %10’u ama her halükarda 5000 TL’nin altında olmayacaktır.

Özel usulsüzlük cezası hem kiracıya hem de mal sahibine ayrı ayrı yansıtılacak olup, kiracı ve mal sahibi elden ödeme kapsamındaki tüm aylardan sorumlu olacaktır. Yani bir kişi birden fazla ay elden ödeme yapıyorsa her ay için yukarıdaki gibi özel usulsüzlük cezası ödeyecektir. Eğer kiracı veya mal sahibi düzeltme talep ederse ödeme vade tarihi itibariyle 5 iş günü içerisinde bu durumu vergi dairesine bildirmesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanmayacaktır. 

Örnek vermek gerekirse; 

Ayşe hanım aylık 10.000 TL olan kirasını her ay mal sahibi Mustafa beye elden ödüyorsa bakanlık bu durumu Eylül ayı için tespit etmişse %10 özel usulsüzlük cezası 1000 TL olmasına rağmen alt sınır 5000 TL olduğu için Ayşe Hanım ve Mustafa beye ayrı ayrı 5000 TL. Özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 

Ayşe hanım bu kirasını Eylül ve Ekim aylarında 2 ay üst üste elden ödemişse bu durumda özel usulsüzlük cezası hem Ayşe hanım hem de Mustafa bey için ayrı ayrı 10.000 TL. olacaktır. 

Tüm kiracıların ve ev sahiplerinin bu düzenleme tarihi itibarıyla elden ödeme almamalarını ve kiralarını banka veya PTT yoluyla ödemelerini tavsiye ediyorum. 

Kiracı talep ettiği halde mal sahibi banka hesabı açmazsa veya PTT yoluyla yapılan ödemeyi geri iade ederse kiracıların Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak ödeme yeri tayini talep etmelerini de mutlaka öneriyorum. 

Kira ödemelerinde yeni düzenleme! Taslak ortaya çıktı! İşte 5 maddede eski ve yeni uygulama karşılaştırması!

Ev sahipleri ve kiracılar için kira sözleşmelerinde bilinmesi gereken 5 önemli kural!

Kirayı elden ödeyenlere kötü haber! Kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesilecek!

Geri Dön