01 / 05 / 2024

Gözler Marmaray'la benzer süreçleri yaşayan Konak tünellerine çevrildi!

Gözler Marmaray'la benzer süreçleri yaşayan Konak tünellerine çevrildi!

Yolsuzluk operasyonunda, Marmaray 'ın üzerindeki SİT arsalarına " tehlikeli " uyarısına rağmen imar izni verilmesi soruşturulurken, gözler Marmaray 'la benzer süreçleri yaşayan Konak tünellerine çevrildi.




Yolsuzluk operasyonunda, Marmaray'ın üzerindeki SİT arsalarına "tehlikeli" uyarısına rağmen imar izni verilmesi soruşturulurken, gözler Marmaray'la benzer süreçleri yaşayan Konak tünellerine çevrildi. 


Erzincanlı Dede İnşaat tarafından yapılan tünelle ilgili süreç şöyle gelişti: Bakanlar Kurulu'nun, tünelin Bahri Baba çıkışı için aldığı acele kamulaştırma kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tünele ilişkin planı,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve 1. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun görüş ve itirazlarını dikkate almadan onayladı. Projesiz ve ihalesiz tünelin inşaatını, bölgedeki evlerde ortaya çıkan çatlaklar ve arkeolojik kalıntılar da projenin ilerlemesini engelleyemedi. Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, "zamandan kazanmak için" imar planları değiştirilmeden yola çıktıklarını bile söyledi. Tünel inşaatı ilerledikçe ortaya arkeolojik puluntular çıkmaya başladı. Şimdi AKP'nin İzmir büyükşehir belediye başkan adayı olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bizim Marmaray'a döndü. Arkeologlara laf anlatamıyoruz. Burası ulaşım projesinden çıktı; tarih, kültür projesi oldu" açıklaması yaptı. Şehir Plancıları Odası İzmir' Şubesi de, "kaçak tünel" adını verdikleri Konak Tüneli'nin İzmir merkezini kördüğüm edeceğini belirterek, SİT alanlarını yok sayan bir yaklaşımla hazırlanan inşaatın durdurulması için dava açtı. Tünel inşaatı, eleştiriler, davalar ve soru işaretlerine karşın sürüyor. 


Cumhuriyet


Geri Dön