04 / 05 / 2024

GP Group LLC, GAP bölgesinde 3 milyon dönümlük arazi aldı

GP Group LLC, GAP bölgesinde 3 milyon dönümlük arazi aldı

Hızla yıldızı parlayan GAP Bölgesi'ne en büyük yatırımı, Sinop'taki nükleer santralle gündeme gelen Koreliler yapıyor



Koreli GP Group, Uzman Yatırım Holding'le 1 milyar dolarlık projeye start verdi. Türkiye'de ekonomik kriz ortamında yüzde 4'le tek büyüyen sektör olan tarıma yabancı yatırımcıların ilgisi arttı. Suudi Arabistanlı ve Kuveytli şirketlerin Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) yatırım yapacaklarını açıklamalarının ardından ilk somut adım Güney Kore'den geldi. Güney Koreli GP Group LLC, Uzman Yatırım Holding'le Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Tokat, Eskişehir ve Sakarya'da 3 milyon dönümlük arazi alarak yatırım yapmak için imzayı attı. Uzman Yatırım Holding'le Güney Koreli şirketin kurduğu GP-Uzman AŞ şirketi bir kaç milyar doları bulacak yatırımın ilk adımını eşzamanlı olarak Tokat ve GAP bölgesinde başlayacak.

GÖRÜŞME 1 YILDIR SÜRÜYORDU
Uzman Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Çolak, GP Group LLC şirketi ile 1 yıldır devam eden görüşmelerin önceki gün imza ile sonuçlandığını belirterek "Türkiye'nin tarımsal alandaki büyük potansiyeli, ekonomik istikrar ve şirketimizin girişimleri sonucunda Güney Koreli şirketle ortak yatırım için imzayı attık. İmza töreninde Güney Kore Tarım-Orman ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Young-Je Ha ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Çelik de bulundu" diye konuştu.

TÜM FİNANSMAN GP GROUP'TAN
Ormanlık vasfını kaybetmiş arazilerin yeniden ağaçlandırılması ve kereste sanayine hammadde üretilmesi çalışmalarının ağırlıklı olacağını belirten Çolak, binlerce kişiye istihdam yaratılacağını vurguladı. Yatırımların uzun vadeye yayılacağını ve birkaç milyar dolarlık kaynağın Türkiye ekonomisine kazandırılacağını belirten Çolak "Tarımdaki yatırımların finansmanını Koreli şirket karşılayacak. Tarımsal üretim ve ağaç ürünleri hem iç piyasada satılacak hem de ihraç edilecek" şeklinde konuştu. Projeye Türk ve Güney Kore hükümetlerinin desteğinin tam olduğunu vurgulayan Çolak "Tarım Bakan Yardımcısı Young-Je Ha Güney Kore hükümetinin de destek vereceğini belirtti" diye konuştu.

Hükümetin 12 milyar dolarlık projesi GAP'ı canlandırdı
Hükümet, 5 yılda 12 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladığı GAP, yatırımcıların gözdesi olmaya başladı. Koç Grubu'nun bölgedeki dev yatırımlarının  da etkisiyle işadamları turizmden, tarıma, hayvancılıktan sağlık malzemesi üretimine kadar 10 proje için Bölge İdaresi'ne başvuru yaptı. GAP Bölge İdaresi Müdürü Mehmet Açıkgöz "Hükümetin eylem planı ile para sorunu kalmayacak olan GAP'a yatırım projeleri akmaya başladı" dedi.

YABANCILARIN İLGİSİ BÜYÜK
Bölgeye son dönemde yaklaşık 800 grubun ziyaret ettiğini bunlar arasında İtalya'dan da yatırımcıların geldiğini söyleyen Açıkgöz "Bir İtalyan Grup da burada üretim yapmak için son imzalara atmak üzere" dedi. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili Bekir Sıtkı Baysoy da, hükümetin GAP eylem paketini açıkladığı dönemde şehirdeki organize sanayi bölgesinde yer kalmadığını belirterek "Şu anda bir firma gelip yatırım yapmak istiyorum dese, verecek yerimiz yok. Halen ikinci organize sanayi bölgesinin yatırımı için çalışıyoruz. 300 firmanın üretim yapacağı ikinci organize sanayi bölgesi için şimdiden başvurular yapılmaya başladı bile" demişti.

Ortak konut projeleri de yapılacak
Uzman Yatırım Holding, Güney Koreli şirket GP Group ile Türkiye'de ayrıca konut projeleri de yapacak. Halen Türkiye'nin birçok ilinde konut ve inşaat projeleri üzerinde çalışan Uzman Yatırım Holding Başkanı Sedat Çolak, alışveriş merkezlerinden konut ve villa projelerine kadar birçok yatırımın planlandığını söyledi. Antalya Falez'de 620 bin metrekarelik arazide alışveriş merkezi, okul, otel, bin 300 adetlik residance projenin olacağını söyledi. 6 bin konutluk Ataşehir Hayal Projesi, Antalya'da Harward-Metodis Hastane Grubu ile hastane tesisleri yapılacağını belirten Çolak "Yeni projelerle ilgili çalışmalar sürüyor" dedi.
Star
İbrahim Acar / Star


Geri Dön