22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm mü, kentsel onarım mı daha mantıklı? İşte maliyet hesabı... 

Kentsel dönüşüm mü, kentsel onarım mı daha mantıklı? İşte maliyet hesabı... 

Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel, bugünkü köşesinde kentsel onarım konusunu kaleme aldı. Peki kentsel dönüşüm mü, kentsel onarım mı daha mantıklı? İşte maliyet rakamları ve güçlendirmenin artıları...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 7'den büyük iki depremden 11 il etkilendi. 53 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin ardından, kentsel dönüşümün ve deprem dayanıklı binanın önemi yeniden gündem oldu. 

Asrın felaketinin ardından, özellikle İstanbul'da beklenen büyük deprem sebebiyle tüm gözler megakente çevrildi. İstanbul'da ve Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. 

Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel, bugünkü köşesinde kentsel onarım konusunu kaleme aldı. 

Kentsel dönüşüm mü, kentsel onarım mı daha mantıklı? İşte maliyet hesabı... 

Mevlüt Tezel, olası İstanbul depreminde can kayıplarını azaltmak için kentsel dönüşümün tek çözüm gibi gösterildiğini dile getirdi ve "Ancak kentsel dönüşümde bugüne kadar beklenen sayılara ulaşamadık" dedi. 

Kentsel dönüşümde beklenen sayılara ulaşılamamasının nedenlerini, ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, yeniden bina yapmanın maliyetinin artması ve bazı semtlerde kentsel değil de rantsal dönüşüm tercih edilmesi şeklinde sıralayan Tezel, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan'ın kentsel dönüşüm ile ilgili farklı olan görüşünü açıkladı. 

Tezel, Sinan Türkkan'ın İstanbul'da 600 bin riskli yapı olduğunun ve bu binaların yaklaşık 330 bin kadarını yıkıp yeniden yapmadan kurtarmanın mümkün olduğunu belirttiğine dikkat çekti. 

Kentsel dönüşüm mü, kentsel onarım mı daha mantıklı? İşte maliyet hesabı... 

Mevlüt Tezel, söz konusu yazısında güçlendirmenin maliyetinin, yeniden yapma maliyetine göre daha düşük olduğuna vurgu yaptı ve "Türkkan'a göre bir binayı yeniden yapmanın metrekare maliyeti 40-45 bin lira iken, güçlendirme maliyeti 10 bin TL'ye kadar düşebiliyor" ifadelerini kullandı. 

Güçlendirme işleminin ortalama 8 ay sürdüğüne ve çevre kirliliği oluşturmadığına dikkat çeken Tezel, "Ve unutulan bir sorun mevcut; kentsel dönüşümde yıkılan binalarda ortaya çıkan asbest ve benzeri tehlikeli kimyasallar çevreye yayılarak kansere sebep oluyor" diye konuştu. 

Tezel, "Madem kentsel dönüşümde beklenen rakamlara erişilemiyor, yeni bina yapmanın maliyeti sürekli artıyor ve müteahhitler rant için bina inşa ediyorlar; bari 600 bin riskli yapıdan 330 binini onaralım" dedi ve bu şekilde hem zaman kazanılacağının hem de daha az para harcanarak daha çok insanın kurtarılabileceğinin altını çizdi. 

Tapu sahipleri dikkat!  Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım’da başlıyor!

Konuta erişim, küresel sorun oldu! Diğer ülkeler barınma krizi için hangi çözümleri kullanıyor?

Kira ödemelerinde yeni düzenleme! Taslak ortaya çıktı! İşte 5 maddede eski ve yeni uygulama karşılaştırması!


Geri Dön