29 / 04 / 2024

Güçlü bir fiber alt yapı olmadan 5G’ye geçmek mümkün değil!

Güçlü bir fiber alt yapı olmadan 5G’ye geçmek mümkün değil!

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), 5G teknolojisinin fiber internet altyapısı ile hayata geçeceğine dikkat çekerek, fiber internet altyapısının yaygınlaşması ve güçlendirilmesi konusunda uyardı.



Dijitalleşen dünya ve gelişen teknolojilerle birlikte, iletişim ve internet altyapısının sürekli olarak güçlenmesi, yaygınlaşması ve hızlanması da gerekiyor. Son yıllarda, kablosuz iletişim teknolojileri hızlı bir şekilde evrimleşirken, yeni nesil ağlardan 5G'nin ve fiber internetin birbirleriyle olan ilişkisi de güçleniyor.

5G teknolojisi, yüksek hızlı kablosuz bağlantılar sağlarken, veri transferinin de oldukça hızlı olması elde ediliyor. TELKODER ise bu konuya dikkat çekerken, 5G'den tam potansiyel yararlanmak için yaygın ve güçlü bir fiber altyapı gerektiği konusunda uyarıyor. Fiber optik kablolar, verileri ışık hızında ilettiği için diğer kablo türlerine göre daha yüksek kapasite ile iletişim hatlarını güçlü hale getiriyor.

5G TEKNOLOJİSİ İÇİN FİBER ALTYAPI ŞART

Altyapı Geliştirmesi: 5G baz istasyonları ve altyapısı, daha hızlı ve güçlü bir internet bağlantısı oluşturmak için fiber optik altyapıya ihtiyaç duyar. Fiber internetin yaygınlaşması ve gelişmesi, 5G'nin kapsama alanını ve performansını yükseltir.

 Güçlü bir fiber alt yapı olmadan 5G’ye geçmek mümkün değil!

Yüksek Hız ve Düşük Gecikme: 5G, düşük süreli gecikmelerle, yüksek hızlı bağlantılar sağlıyor. Ancak, verilerin bu kadar hızlı şekilde aktarılabilmesi için fiber altyapı şarttır. Fiber optik kablolar, yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süreleriyle, 5G cihazları arasındaki veri alışverişini ve iletişim hızını kuvvetli hale getirir.

Yüksek Kapasite: 5G, büyük miktardaki verileri süratli şekilde aktarır. Fiber optik internet, yüksek veri kapasitesi ile yoğun veri trafiği karşısında kesintisiz bir deneyimle ağın gücünü yükseltir.

Geleceğe Hazırlık: Fiber optik altyapı, gelecekteki ortaya çıkacak yeni iletişim teknolojilerinin de temelini oluşturur. 5G'nin önündeki engeller kaldırılırsa, geliştirilecek daha hızlı ve gelişmiş kablosuz teknolojilere geçiş daha kolay olur ve iletişimin gücü yükseltilir.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, 5G teknolojileri için önemli bir unsur olan fiber altyapı konusunun önemine dikkat çekerek, “Günümüzde pek çok ülke, fiber optik altyapının 5G teknolojisinin yaygın hale gelmesindeki önemli rolün farkında. Fiber internetin hızı, kapasitesi ve düşük gecikme süresi, 5G'nin tam potansiyelinin ortaya çıkmasını sağlar. Fiber optik altyapısının yakın gelecekte daha da yaygınlaşması ve 5G teknolojisindeki yenilikler, insanların daha hızlı ve güvenilir bir internet deneyimi yaşamalarına neden olacak. İletişimin gücü oranında dijitalleşen ekonomiler de güçlü bir altyapı ile gelişimlerini sürdürecektir. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için 5G’ye geçiş sürecinde fiber altyapının hızlıca büyütülmesiyle gerekecektir. Fiber konusu artık ciddi biçimde ele alınıp karar vericilerce çözülmelidir” şeklinde konuştu.


 

 


Geri Dön