27 / 11 / 2024

Gül İnşaat, Vista'ları için zemine kazık çaktı!

 Gül İnşaat, Vista'ları için zemine kazık çaktı!

Gül İnşaat projesi olan Vista 1,2,3 ve 4 siteleri zemin özelliklerine göre tüm önlemleri almış durumda. 12 milyon liraya mal olan 24 ve 42 metrelik kazıklar çakan Gül İnşaat, bölgede 1500'e yakın konut inşa etti







Gül İnşaat, Büyükçekmece’de Gürpınar Formasyonu diye adlandırılan bölgede, Vista 1,2,3 ve 4 sitelerini inşa ederek zemin özelliklerine göre tüm önlemleri alıp, 24 ve 42 metrelik kazıklar çaktıkları görüldü. 



Gül İnşaat Turizm Tic. Ltd. yönetim kurulu üyesi Metin Gül, sadece bu işlemin 12 milyon TL’ye mal olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:


Eğer zeminin ihtiyacı olan işlemler yapılıyorsa her zemine inşaat yapılabilir. Biz bu bölgede 1500’e yakın konut inşa ettik. Vista 3’ün önündeki Orhangazi Caddesi o bölgede inşaat yapılabilecek alanın sınırıdır.


Kat karşılığı yaptık


Gül İnşaat 1976’dan beri inşaatlar yapıyor ve sektörde daha uzun yıllar da iş yapacağı gözüküyor. Gül İnşaat Turizm Tic. Ltd. yönetim kurulu üyesi Metin Gül şu şekilde konuştu:


Biz bu 1500 konutta, arsa sahibi değiliz ki arsamızı kurtarmak için konut yapmış olalım. Sadece en üst tarafta 70 ve 90 dairelik iki projede arsa sahibiydik. Geri kalanın tamamını kat karşılığı yaptık.


Eğer zeminin gerektirdiği mühendislik icra ediliyorsa denize bile bina yapılır. Vista’ların bulunduğu alana zemine uygun çalışmayı yaparak 100 katlı bina bile dikilir” dedi. Metin Gül şöyle devam etti: 


Bu kaymalar, zaman zaman yukarı yürüyor. Biz bunu önlemek için blok önlerine, birkaç blokta da blok altına kazık çaktık. Çakmasaydık sıkıntı olurdu ama çaktık. Bu kazıkları çakarken de üniversite onayları alındı.


Küçük: Bayındırlık imarını uyguladım, benim servetim 30 milyon doları bulmaz


Gürpınar’da 15 yıl belediye başkanlığı yapan ve 1 milyar dolarlık servet edindiği, heyelan alanlarını imara açtığı, vatandaşın arsalarından haksız kazanç elde ettiği iddia edilen Velittin Küçük, “Pınartepe’de Bayındırlık Bakanlığı’nın imar planını uyguladım. 6 kat 2 kat da bodrum. Biz ona uyduk ruhsat verdik” dedi. Mal varlığı ile ilgili olarak da “2004’te gözaltına alındık ve o dönemde de 1 milyar dolarım, 3 bin dairem olduğu iddia edildi. Bakırköy 5. Ağır Ceza’da yargılandık ve mal varlığından beraat ettik. Ben başkan olduktan sonra da işimi bırakmadım. İnşaat, hafriyat devam etti. Şu anda mal varlığım 25-30 milyon lira eder. Şirketim Velsan da 2008’de Büyükçekmece’de vergi rekortmeni oldu” diye konuşan Küçük, 1995-2009 arası eski Gürpınar Beldesi’ndeki başkanlık döneminde 13 bine yakın konut yapıldığını anlattı. Küçük iddiaları şöyle yanıtladı:


Ben belediye başkanı olmadan önce de Gürpınar’da inşaat yapan, kasap, fırın, nalburiye dükkanları olan bir insandım. O günkü mal varlığım da 37 dairem, arsam, tarlam vardı. Başkan olunca da ticareti bırakmadım. Çocuklar devam etti. 2004’te gözaltına alınınca Bakırköy 5. Ağır Ceza’da 1994-2008 arası tüm mal varlığımdan yargılandım. 2008’de beraat ettim. Sanki Gürpınar’da ne varsa hepsi benim. ‘Malım yok’ demiyorum. Şirketlerimin kendimin çocuklarımın üzerine 60-70 gayrimenkulüm vardır. Kat karşılığı inşaat yapıyorum. 100 dairelik bir yeri alsam 60’ı benim üzerime gözükür.


Araştırma yapılıyor


Şimdi yine mal varlığımla ile ilgili bir araştırma var, ismi geçenler ifadelere gidiyor. Şu anda ‘görevi kötüye kullanma’dan da 3-4 davam eden davam var. 


Pınartepe ve heyelan


O arazi 1999’dan sonra Bayındırlık Bakanlığı Afetler Genel Müdürlüğü’nden onaylı 6 kat + 2 kat bodrum 8 kat imara göre yapılaştı. Biz ruhsat verdik. Büyükşehir’e bağlı değildik. Bakanlık imar planına göre ruhsat verdik, Köy yerleşim alanında Bakanlık 3 kat, zemin etüdü yaparsan 5 kat yapabilirsin demişti, biz 5 kat verdik. Çünkü 5 kat yapılmış çok bina vardı. Bir bölgeye yine ‘2 kat, zemin etüdü yapmak kaydıyla 4 kat’ denmişti ben 4 kat verdim. Bundan dolayı görevi kötüye kullanmaktan dava açılacak. Devam etseydik imara açılmamış yerleri de açardım. Zaten yüzde 70’i yapılaşmış. Pekmez ve Fener bölgesini de tek meclis kararıyla imara açmıştık, yanlış kararımız tek odur ama vicdanen o da yanlış değildir.


2008’den sonraki mal varlığı incelenirse her şey ortaya çıkar


ESKİ Gürpınar Belediye Başkanı Velittin Küçük hakkında ‘haksız mal edinme’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunan Yolsuzluklara ve Haksızlıklara Karşı Mücadele Derneği Başkanı Ece Soysev, “Küçük’ün daha önce ‘haksız mal edinme’den beraat etmesi aklandığı anlamına gelmez. Bir eski kamu görevlisinin mal varlığı ile ilgili her yeni delilde yine soruşturma açılabilir. Tespitlerimize göre Küçük’ün mal varlığında 2008’den sonra hızlı artış var. Bunlar emanetçi olarak kullandığı isimlerden intikal eden gayrimenkullerdir. 2008 sonrası incelirse her şey ortaya çıkacak, 1 milyar doları aştığı görülecektir” dedi.


Büyükşehir hastaneye izin vermedi


Pınartepe Mahallesi’nde 1186 ada 2 parsel sayılı Hazine’ye ait taşınmazın hastane yapımı için ‘AJE Alanı’ndan çıkarılması amacıyla Nazım İmar Planı askı süresinde İl Sağlık Müdürlüğü ve Beylikdüzü Belediyesi’nin yaptığı itirazları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, ‘bölgenin heyelan alanı içinde olması’ndan dolayı oybirliğiyle reddetti. Bölgedeki diğer parsellerdeki yapılaşmalar için de büyük önem arz eden 343 No’u bu karar, 17 Şubat 2012 tarihinde oybirliğiyle alındı.


Jeoloji Mühendisleri Odası: İmara açanlar suç işledi yapılaşmaya kapatılmalı


Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, Pınartepe Mahallesi’ndeki yapılaşmayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada özetle şöyle denildi: “Pınartepe Mahallesi; heyelan bölgesi ve yerleşime uygun olmayan alan içinde yeralmasına rağmen, imar izni verilerek yerleşime açılmıştır. Bölgenin sorunlu jeolojik yapısı, topoğrafyası (arazi eğimi), hidrojeolojik koşulları ve zemin-yapı etkileşimi dikkate alınmaksızın plansız çok katlı konut yapımına açılması heyelanı tetikleyen ana etken olmuştur.


2 kat yerine 9-10 kat


- 2 kata kadar yapı hakkı tanınan bölgede hiç bir jeolojik ve jeoteknik etüt çalışması yapılmadan planlama mevzuatına da aykırı olarak kat artışı (9-10 kat) sağlanarak aşırı yük bindirilmiştir. Jeolojik özellikleri bakımından sorunlu bu alanda; inşaat çalışmaları sonucu doğal yapının bozulması, aşırı yük artışı; heyelanlı sahayı tetiklemiş ve yapılarda önemli hasar ve deformasyonlara neden olmuştur.


Bölgede kayma devam ediyor


- Betonarme iksa kazıkları da; kayma dairesinin altına geçemediği ya da yeterli derinlikte olmadığı için işe yaramamış, bölge hareket devam etmektedir. Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Valiliğinin bölgede ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt yaptırarak heyelanın etki bölgesini belirlemelerini ve bölgenin hızlı bir şekilde yapılaşmaya kapatılması gerektiğini, bölgeyi yapılaşmaya açanlar ile yapı ruhsat süreçlerinde bu durumu görmezden gelen tüm sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmasını ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirtiyor ve yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.



Hürriyet


Geri Dön