28 / 04 / 2024

Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül için tutuklama kararı!

Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül için tutuklama kararı!

Büyükçekmece Belediyesi'ndeki rüşvet iddialarına yönelik operasyonda gözaltına alınan 22 şüpheliden 8 tanesi tutuklandı. Tutuklanan isimler arasında Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül de bulunuyor.



Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "nitelikli dolandırıcılık", "rüşvet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmış olan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinden sonra adliyeye gönderildi.

Halktv'nin aktardığı habere göre savcılık sorgusundan sonra nöbetçi hakimliğe sevk edilen, Büyükçekmece Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı N.S, İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç. ile mühendisler Ö.F.A, B.A, A.K, T.A, S.K ile müteahhit A.G. tutuklandı. Hamile olduğu belirtilen 1 şüpheli ise serbest bırakıldı.

TUTUKLANANLAR ARASINDA İNŞAAT DEVİNİN PATRONU DA VAR

Türkiye'nin pek çok bölgesinde, çok sayıda proje hayata geçiren Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül de yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan isimler arasında bulunuyor.

Tutuklanan 8 zanlının dışında diğer 13 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

"Resmi belgede sahtecilik" yaptığı tespit edilmiş olan belediye personeli bazı şüpheliler hakkında Büyükçekmece Kaymakamlığından soruşturma izni isteneceği, 3 yapı denetim kuruluşunun faaliyet izinlerinin iptali için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazılacağı belirtildi.

Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre bazı şüphelilere "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" iddiasıyla soruşturma açılacağı belirtildi.

Büyükçekmece Belediyesinde rüşvet iddialarına ilişkin soruşturma, M.V.M. isimli kişinin belediyede usulsüz çok sayıda olay olduğuna ilişkin ihbarı üzerine başlatıldı.

Bu kişi, "İlçedeki Eskice ve Çakmaklı mahallelerinde devam eden inşaatlara zemin etüdü yapılmadığı fakat yapılmış gibi gösterildiği, rüşvet karşılığı usul ve yasaya uygun olmayan zemin temelleri atılmış olduğu, yapı denetim firmalarının da sahte ruhsatlar hazırladığı ve belediyedeki bazı görevlilerin müteahhitleri rüşvet karşılığı belli bir kişinin firmasına yönlendirdikleri" iddialarında bulunmuştu.

Gül İnşaat ın sahibi Ali Gül için tutuklama kararı!

Tanıklar ve müştekinin iddiaları doğrulamasından sonra dosyaya uzman iki mühendis bilirkişi heyeti olarak atandı. Belediyeden talep edilen belgelerin soruşturma dosyasına eklenmesiyle inceleme gerçekleştiren heyet, 2023 yılı haziran ayında belirlenen alanlarda keşif yaptı. Çakmaklı Mahallesi'ndeki bölgede 4 ayrı sondaj yaptıran bilirkişiler, zeminde kum ve kömüre rastladı.

Bilirkişiler ayrıca firmanın 64 ayrı sondaj yaptırdığını iddia etmesine rağmen bazı sondaj fotoğraflarının farklı açılardan çekilmiş olduğunu ve aynı kareler olduğunu belirlerken, sondajlarda kum ve kömüre rastlanmadığı, zeminde kil olduğu şeklinde rapor hazırlatıldığını da tespit etti.

Eskice Mahallesi'nde bulunan alanda usul ve mevzuat gereği yapılması gereken düşey enjeksiyon ve fore kazıklar gibi hususların yaptırılmadığını fakat belediye, zemin etüt firmaları ve yapı denetim firmalarının sahte raporlar düzenlendiklerini de belirleyen bilirkişiler, evraklarda gösterilmiş olan değerlerin kendilerince yaptırılan laboratuvar sonuçlarıyla uyuşmadığını fa tutanaklarına geçirdi.

İnşaat ruhsatlarının usul ve yasa gereği yapılması gereken işlemler olmaksızın düzenlenip onaylandığı, ruhsat onayından sonra, inşaat devam ederken zemin sondajı için çekilmiş pek çok fotoğrafın sonradan düzenlenen veri raporlarının içine konulduğunu saptayan bilirkişiler, ek rapor hazırlayıp savcılığa gönderdi.


144 VİLLANIN RUHSATSIZ OLDUĞU BELİRTİLDİ

Bilirkişi heyetinin 20 Kasım tarihinde sunduğu ek raporda, 16 villa zemininde dikey uygulanması gereken çimento enjeksiyon imalatına hiç rastlanmadığı, yapı denetim evrak ve tutanaklarında da bu imalata ait hiçbir veri ve bilgi içeren doküman tespit edilemediği kaydedildi.

Parsellerde ruhsat onayından sonra ve inşaatlar sürerken yapılan zemin etüt amaçlı sondaj çalışmalarına ait hiçbir yapı denetim evrak ve tutanağına rastlanılmadığı bildirilen raporda, inşaatlara ruhsatsız ve zemin etütsüz başlanmasına rağmen yapı denetim firmasının buna dair evrakları usulüne uygunmuş gibi usulsüz imzaladıkları tespit edildi.

Ayrıca Eskice'de toplam 144 villanın İmar Kanununa açıkça aykırı biçimde ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olduğu da raporda yer aldı.

TOKİ'den İstanbullulara müjde! Gaziosmanpaşa'ya 665 konutluk yeni proje geliyor!

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan konut almak isteyenler için kötü haber!

Konut fiyatları dolar bazında gerilemeye başladı! Asıl düşüş ne zaman olacak? İşte cevabı


Geri Dön