10 / 05 / 2024

1. derece tarihi eser

1. derece tarihi eser

Tarihi eser yapılar ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre tarihi eser dereceleri nelerdir? Tarihi eser niteliği taşıyan yapılar nasıl restore ediliyor? İşte kanunda yer alan esaslar...

Dikkat! 1 Ocak'ta kuaförden kuyumcuya, esnaftan sokaktaki vatandaşa kadar herkesi ilgilendiren değişiklikler geliyor!

Dikkat bu haber Türkiye'de yaşayan hemen herkesi ilgilendiriyor. 2023 yılının 1 Ocak tarihi itibarıyla birçok alanda ve hemen her kesimi ilgilendiren yeni düzenlemeler devreye girecek.

'Ok gibi fırlayacak' diyen Selçuk Geçer, dolar için o tarihi işaret etti

Piyasa Uzmanı Selçuk Geçer, 1 Ekim tarihi işaret ederek doların fırlayacağını söyledi.

Bayraktar'a Zelenskiy'den 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin elinden 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı aldı. aykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar attığı tweet ile "Bu kıymetli takdire layık gören Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ederim. Barış ve adaletin hakim olduğu bir dünya için

1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? Tapu devri harcı ne kadar?

Tapu devir işlemleri, aile içinde yapılabiliyor. Peki, 1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? 1. derece akrabaya tapu devri harcı ne kadar? İşte bilinmesi gereken her şey...

Kadıköy'deki Razi Trak Köşkü satılıyor!

İstanbul'da bulunan ve Fransız bir mimar tarafından yapıldığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 85 milyon TL'ye satışa çıkarıldı.

Atatürk Orman Çiftliği'nin imara açılmasına mahkemeden dur kararı!

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Etimesgut’ta Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarında kalan tarımsal üretim alanının "askeri alan" şeklinde yapılaşmaya açılmasını kabul etmedi.

AOÇ, Yenimahalle'deki depo olarak kullanılan taşınmazını yeniden kiraya veriyor!

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içindeki 3596 metrekarelik taşınmazı için kiralama ihalesi düzenliyor.

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

Kyme, İzmir Aliağa'da, Çandarlı Körfezinin Nemrut Koyu'nun kıyısında yer alan bir antik kent. Bugün, dar bir alanda kalmış, çevresi yaygın sanayi tesisleriyle kaplı bir ören yeri. Kyme’nin bir bölümü 1.Derece Sit alanından 3.Derece Sit alanına düşürüldü.

Fatih 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıya çıktı!

Fatih ilçesi, ( Tarihi Yarımada ) 1. Derece Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Plan Notu Değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli 24.11.2020 tasdik tarihli plan tadilatı askıya çıktı.

Beylerbeyi'ndeki tarihi köşk 44.7 milyon TL'ye satışa sunuldu!

19. yüzyıl Neo-Osmanlı tarzında inşa edilmiş, ikinci derece tarihi eser olan Beylerbeyi Yalıboyu'ndaki bir yalı satışa çıkarıldı. 13 odalı ve 9 banyolu yalının satış fiyatı 44 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.

AOÇ arazisinin 70 dönümü kiraya verilecek!

Atatürk Orman Çiftliği’nin 1. derece doğal ve tarihi sit alanı statüsündeki 70 dönümlük otopark, rekreasyon ve tarım üretim alanı olarak kiraya verilecek. Toplam tahmini bedel 90 milyon TL olarak açıklandı. 

AOÇ, depo olarak kullanılan taşınmazını yeniden kiraya veriyor!

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içindeki 1412 metrekarelik taşınmazı için kiralama ihalesi düzenliyor.

TOKİ Ankara Mamak başvuruları 1 Ekim'de başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara Mamak Altıağaç Karaağaç projesinde yer alan konutlar 1 Ekim tarihi itibariyle satışa çıkıyor.

1. derece tarihi eser Haberi

1. derece tarihi eser

Tarihi eser dereceleri!

Tarihi eser yapılar ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler 1906 yılında "Asarı Antika Nizamname." adı altında çıkarılan nizamname kapsamında yer alıyor. 


Ancak 25 Nisan 1993 Yılında çıkarılan 1710 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırıldı. Daha sonra ise bu yasa 23 Temmuz 1998 Yıl ve 2563 sayılı kanunla değiştiriliyor.


Yapılan yasal düzenlemelere bakıldığında tarihi eser niteliği taşıyan yapılar 3 Kategoride koruma altına alınıyor:


1. Derece tarihi eser: İçinde ve dışında aynen korunması gereken yapılar.


2. Derece tarihi eser: Asıl hüviyetini muhafaza ile birlikte ufak tefek değişiklikler yapılabilen yapılar.


3. Derece tarihi eser: Tarihi yapı hüviyetinde Anıtlar kurulunun kabul edebileceği bir takım değişiklikler yapılabilen yapılar.


Anıtlar Yüksek Kurulu, korunması gereken tabii ve kültür varlıkların restorasyon veya yeniden imarıyla ilgili karar verecek tek mercidir.


Tarihi evler için yapılan son...