07 / 05 / 2024

18.madde uygulaması düzenleme sınırı

18.madde uygulaması düzenleme sınırı

İmar Kanununun 18. maddesine dayanılarak belediye veya valilikler tarafından hazırlanan raporlara parselasyon haritaları deniyor. Peki, tapuda 18.madde uygulaması nedir?

18. Madde uygulaması nedir? Hangi durumlarda 18. madde uygulaması kullanılır?

Birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biri de 18 uygulaması ve maddesidir. Belirli kişileri ilgilendiren bu madde, yasal bir düzenlemedir. Peki 18. madde ve uygulaması nedir, hangi durumlarda kullanılır? İşte 18. Madde uygulaması ile ilgili kapsamlı bilgiler...

İş yeri kiralarına düzenleme! 

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan 5 önemli madde 8 yıl ertelemeli olarak konuttan sonra şimdi de iş yerleri için geçerli olacak. Peki düzenleme neleri içeriyor? İşte iş yeri kiraları düzenlemesiyle ilgili detaylar...

Düzce'de tapular hak sahiplerine teslim edildi!

Düzce Belediye birimleri, imkanları doğrultusunda halkın ihtiyaçlarını gidermek için gece gündüz çalıştı. 18. madde uygulaması kapsamında parselasyon yapılan birçok mahallede tapuları hak sahiplerine teslim edildi.

Silivri Yeni Mahalle 18. Madde imar uygulaması askıya çıktı!

Silivri Yeni Mahalle 18. Madde imar uygulaması, İBB Encümeninden geçerek 27.01.2017- 27.02.2017 tarihleri arasında askıya çıkarıldı.

Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projeleri yönetmeliğinde değişiklik!

Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi, Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelikte Değişiklik Dair Yönetmelik 5 Ocak 2017 tarihinde 29939 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Fethiye'de 8 mahalleye 18. madde uygulaması geliyor!

Fethiye Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, Fethiye'deki 8 mahalle muhtarıyla, 18. madde imar uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı.

Düzce'de imar düzenlemelerinde 18. madde uygulaması!

Düzce Belediyesi tarafından imar planları üzerinde tadilat ve yatırım amaçlı düzenlemeler için İmar Kanunun 18’inci madde uygulamasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Düzce belediyesi bu amaçla Düzce’de bulunan harita büroları ile birlikte proje üretiyor.

Malatya Sanat Adası çevre düzenleme çalışmalarında sona yaklaşıldı!

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Merkez Bankası yanında yaptırılan Sanat Sokağı ve Sanat Galerisi'nin 18 bin 200 metrekarelik alanda yapılan çevre düzenleme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

18. madde uygulaması yönetmeliği!

İmar Kanunu'nda yer alan 18. madde uygulamasıyla bir parselden bir defadan fazla düzenleme ortaklık payı alınmıyor. Peki, 18. madde uygulamasına göre arazi düzenlemeleri nasıl olur? İşte, 18. madde uygulaması yönetmeliği!

18.madde uygulamasına itiraz dilekçesi örneği!

18. madde uygulaması yapılan alanlar ile ilgili itiraz ya da iptal davası açılabilmesi için planların askı müddetinin hitamından itibaren 30 gün içinde itiraz edilmesi gerekiyor. İşte, 18.madde uygulamasına itiraz dilekçesi örneği!

18. madde uygulaması davası nasıl açılır?

İmar Kanunu 18. madde uygulaması kararına askı müddetinin hitamından itibaren 30 gün içinde itiraz edilebiliyor. Peki, 18. madde uygulaması davası nasıl açılır?

Tapuda 18.madde uygulaması iptali!

İmar Kanununun 18. madde uygulamasına itiraz etmek için dava açılabiliyor. Dava, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde görülüyor. İşte, tapuda 18.madde uygulaması iptali!

18. madde uygulaması dava dilekçesi!

3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması işlemine karşı, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde dava açılabiliyor. İşte,18. madde uygulaması dava dilekçesi!

18.madde uygulaması düzenleme sınırı Haberi

18.madde uygulaması düzenleme sınırı

Tapuda 18.madde uygulaması nedir?

Binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırma işlemine 18. madde uygulaması deniyor. 


Bu uygulama 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. Maddesinde tanımlandığından dolayı 8.madde uygulaması olarak biliniyor. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılıyor.


Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında “düzenleme ortaklık payı” olarak düşülebiliyor. 


Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları,...