Tapuda 18.madde uygulaması nedir?
İmar Kanununun 18. maddesine dayanılarak belediye veya valilikler tarafından hazırlanan raporlara parselasyon haritaları deniyor. Peki, tapuda 18.madde uygulaması nedir?
Tapuda 18.madde uygulaması nedir?
Binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırma işlemine 18. madde uygulaması deniyor.
Bu uygulama 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. Maddesinde tanımlandığından dolayı 8.madde uygulaması olarak biliniyor. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılıyor.
Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında “düzenleme ortaklık payı” olarak düşülebiliyor.
Ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin yüzde otuzbeşini geçemiyor.
18.madde uygulaması!
18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 5/3 maddesi; "Belirlenen düzenleme sahası bir müstakil imar adasından daha küçük olamaz" hükmündedir. Ada içindeki parsellerden bazılarının ifraz ya da tevhide tabi tutulması 18’inci madde gereğince resen değil, ilgililerinin talebi üzerine 15 ve 16’ncı maddeler gereğince yapılması gerekir. Madde metnindeki müstakil dağıtımdan hisse çözümü anlaşılmamalıdır.
Tek malikli ya da hisseli olsun, düzenlemeye tabi bir kadastro parselinden gerekli DOP miktarı düşüldükten sonra kalan miktar, bir imar parselini oluşturmaya yetecek boyutta ise bu imar parselinin bütünü, o kadastro parseline verilmesi, müstakil dağıtıma örnektir.
Yani müstakil dağıtım; her bir hissedara müstakil imar parseli verilmesini değil, bir kadastro parseline karşılık, müstakil bir ya da birkaç imar parselinin verilmesini ifade eder.
Mücavir alan yönetmeliği!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com