23 / 12 / 2024

1959 yılında Taksim - Azapkapı yolu

1959 yılında Taksim - Azapkapı yolu

1959 yılında İstanbul Belediyesi, Taksim - Azapkapı yolunun inşası için 358 bina istimlak edilecekmiş. Yol için istimlak edilecek 358 binanın istimlak bedeli, 100 milyon lirayı bulmaktaymış.

1934 yılında İstanbul Belediyesi Taksim Stadı'nın hisselerini almak için harekete geçmiş!

1934 yılında İstanbul Belediyesi, Taksim Stadı'nın Şeref Bey'deki hisselerini satın almak için harekete geçmiş.

1941 yılında Taksim'deki eski mezarlık arsaları satılık!

1941 yılında Pangaltı Mahallesi'nin Şehit Muhtar Sokağı'nda yer alan eski mezarlık arsaları belediye tarafından satılığa çıkarılmış.

1947 yılında Surp Agop Oteli 250 yataklı olacak!

1947 yılında Surp Agop sahasında inşa edilmesi planlanan Surp Agop Oteli 250 yataklı olacakmış. Metrekaresi 100 liradan satılan arsada inşa edilecek otelin yanında Florya'da ve Taksim'de de birer otel inşa edilecekmiş.

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında Fatih Halkevi binası ve iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecekmiş. Belediye binasının bugünkü yerinde yapılmasına karar verilmesinden sonra Fatih ve Taksim'de iki şehir tiyatrosunun inşası kararlaştırılmış.

1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!

1942 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yükünü azaltmak için bir Taksim ilçesinin kurulması gündeme gelmiş. Kurulması düşünülen ilçeye Şişli, Pangaltı, Feriköy, Nişantaşı ve Teşvikiye mahalleleri ilhak edilecekmiş.

1942 yılında Beyazıt ile Şişli arasında yeraltı yolu!

1942 yılında Prost tarafından hazırlanan yeraltı yolu projesine göre, Bayazıt'tan Eminönü'ne inecek tünel, Karaköy Köprüsü'ne paralel yapılacak bir köprüden geçerek tekrar yeraltından Taksim ve Şişli'ye ulaşacakmış.

1941 yılında Surp Agop Mezarlığı arsalarının satış ilanı!

1941 yılında İstanbul Belediyesi'nin verdiği ilanda Taksim'deki eski Surp Agop Mezarlığı arsaları kapalı zarf usulüyle satılacakmış. Satılacak dört parça arsanın her metrekaresi 150 liradan satılacakmış.

1941 yılında Taksim Kışlası arsasına toprak dökülecek!

1941 yılında İstanbul Belediyesi tarafından yıktırılan tarihi Taksim Kışlası'nın arsası toprak dökmek suretiyle yükseltilecekmiş. Belediye, yükseltilen kısımdaki arsaların satışa çıkarılmasını ya da apartman inşa etmeyi düşünmüş.

1940 yılında Taksim Meydanı ve civarının alacağı şekil!

1940 yılında Taksim Meydanı ile civarının tanzimi planı hazırlanmış. Hazırlanan plana göre, meydanda yapılacak otelin ve apartmanların konumu, Taksim Gezi Parkı'nın da kaplayacağı alan belirlenmiş.

1940 yılında İsmet İnönü, İstanbul'un imarıyla ilgilenmiş!

1940 yılında Taksim Belediye Gazinosu'nun açılış merasimine katılan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, açılışı yapılan gazino ile İstanbul'un imarına ait faaliyet hakkında, Lütfi Kırdar tarafından, verilen izahatı dinlemiş

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzim etmeye karar vermiş. Hazırlanan projeye göre, Taksim Meydanı 85 metre daha genişleyecekmiş ve abide meydanın ortasına konulacakmış.

1939 yılında Taksim Kışlası Belediye'ye devredilmiş!

1939 yılında yıktırılacak olan Taksim Kışlası, Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Maliye'ye 50 bin lira devir bedeli ödeyen Belediye, kışladaki kiracıların tahliyesiyle yıkım işlemine başlayacakmış.

1959 yılında Taksim - Azapkapı yolu Haberi

1959 yılında Taksim - Azapkapı yolu



  358 bina istimlak ediliyor.


  İstanbul Belediyesi imar ve istimlak işlerine yeniden hız vermiş. Taksim - Azapkapı yolunun inşası için 358 binanın istimlakine dair hazırlıklar tamamlanmıştır. Yapılacak tebligattan sonra bu binalar 6 gün içinde boşaltılacaktır.

  Bu binaların istimlak bedeli 100 milyon liraya yaklaşmaktadır. Burada kanalizasyon, telefon, elektrik gibi hizmetlerin aksamaması için bu gibi tesisler evvela başka yere nakledilecek, bilahara inşaata girişilecektir. 

  Diğer taraftan Üsküdar - Beykoz yolunun da inşaatına başlanması kararlaştırılmıştır. Evvelce tespit edilen istimlakler süratle yapılacak ve hemen yolun açılmasına başlanacaktır. 


(1959 yılında Reşat Altın 148 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 7 Ağustos 1959 



Abdullah Kutalmış...