03 / 05 / 2024

1960 yılında Taksim Oteli

1960 yılında Taksim Oteli

1960 yılında Taksim Belediye Gazinosu sahasında yapılacak olan 16 katlı otel, 10 milyon dolara mal olacakmış. Sermayenin yüzde 45'i Vakıflar tarafından temin edilecekmiş. İşletilmesi Sheraton şirketine devredilecekmiş.

1947 yılında Surp Agop Oteli 250 yataklı olacak!

1947 yılında Surp Agop sahasında inşa edilmesi planlanan Surp Agop Oteli 250 yataklı olacakmış. Metrekaresi 100 liradan satılan arsada inşa edilecek otelin yanında Florya'da ve Taksim'de de birer otel inşa edilecekmiş.

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında Fatih Halkevi binası ve iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecekmiş. Belediye binasının bugünkü yerinde yapılmasına karar verilmesinden sonra Fatih ve Taksim'de iki şehir tiyatrosunun inşası kararlaştırılmış.

1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!

1942 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yükünü azaltmak için bir Taksim ilçesinin kurulması gündeme gelmiş. Kurulması düşünülen ilçeye Şişli, Pangaltı, Feriköy, Nişantaşı ve Teşvikiye mahalleleri ilhak edilecekmiş.

1942 yılında Beyazıt ile Şişli arasında yeraltı yolu!

1942 yılında Prost tarafından hazırlanan yeraltı yolu projesine göre, Bayazıt'tan Eminönü'ne inecek tünel, Karaköy Köprüsü'ne paralel yapılacak bir köprüden geçerek tekrar yeraltından Taksim ve Şişli'ye ulaşacakmış.

1941 yılında Surp Agop Mezarlığı arsalarının satış ilanı!

1941 yılında İstanbul Belediyesi'nin verdiği ilanda Taksim'deki eski Surp Agop Mezarlığı arsaları kapalı zarf usulüyle satılacakmış. Satılacak dört parça arsanın her metrekaresi 150 liradan satılacakmış.

1941 yılında Taksim Kışlası arsasına toprak dökülecek!

1941 yılında İstanbul Belediyesi tarafından yıktırılan tarihi Taksim Kışlası'nın arsası toprak dökmek suretiyle yükseltilecekmiş. Belediye, yükseltilen kısımdaki arsaların satışa çıkarılmasını ya da apartman inşa etmeyi düşünmüş.

1940 yılında Taksim Meydanı ve civarının alacağı şekil!

1940 yılında Taksim Meydanı ile civarının tanzimi planı hazırlanmış. Hazırlanan plana göre, meydanda yapılacak otelin ve apartmanların konumu, Taksim Gezi Parkı'nın da kaplayacağı alan belirlenmiş.

1940 yılında İsmet İnönü, İstanbul'un imarıyla ilgilenmiş!

1940 yılında Taksim Belediye Gazinosu'nun açılış merasimine katılan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, açılışı yapılan gazino ile İstanbul'un imarına ait faaliyet hakkında, Lütfi Kırdar tarafından, verilen izahatı dinlemiş

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzim etmeye karar vermiş. Hazırlanan projeye göre, Taksim Meydanı 85 metre daha genişleyecekmiş ve abide meydanın ortasına konulacakmış.

1939 yılında Taksim Kışlası Belediye'ye devredilmiş!

1939 yılında yıktırılacak olan Taksim Kışlası, Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Maliye'ye 50 bin lira devir bedeli ödeyen Belediye, kışladaki kiracıların tahliyesiyle yıkım işlemine başlayacakmış.

1938 yılında Taksim Meydanı'na yeni plan!

1938 yılında Fransız Mimar Gotye, Taksim Meydanı için yeni bir plan hazırlamış ve hazırladığı planı Lütfi Kırdar'a arz etmiş. Plan, Vali Kırdar'ın tetkikinden sonra Prost'un tasvibinden geçecekmiş.

1938 yılında Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılacak!

1938 yılında Prost, Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılmasına karar vermiş. Taksim Bahçesi'nin arkasından başlayacak olan yol, bostanlardan geçerek Vali Konağı Caddesi'ne doğru düz bir hat şeklinde olacakmış.

1960 yılında Taksim Oteli Haberi

1960 yılında Taksim Oteli

Taksi'mde 10 milyon dolara yapılacak turistik oteli

Amerlikalılar adına anlaşmayı Stassen dün imzaladı.

TAKSİM Belediye Gazinosu'nun yerinde inşa edilecek büyük otel ve yurdun muhtelif yerlerinde yapılacak moteller için evvelki gün Ankara'da Amerikalı sermayedarlar adına anlaşmayı imzalayan Harold Stassen dün saat 11'de Yeşilköy'den uçakla Paris'e hareket etmiştir.

  Harold Stassen'in verdiği izahata göre, Taksim'de kurulack beynelmilel çaptaki lüks otelle, memleketin muhtelif yerlerinde inşa edilecek motellerin işletilmesi, otelcilik sahasında

 


Amerika'da büyük tecrübe ve şöhrete sahip bulunan tanınmış Sheraton Şirketi'ne devredilecektir.
  Projenin tahakkuku için, gerekli sermayenin yüzde 55'i döviz olarak Amerikalı sermayedarlar grubu tarafından, yüzde 45'i ise Türk Lirası olarak Vakıflar grubu tarafından temin olunacaktır.
  Moteller hariç yalnız otel takriben 10 milyon dolara mal olacak, motellerin nerelerde kurulacağı bilahara tespit...