08 / 05 / 2024

2019 yapı izin istatistikleri

2019 yapı izin istatistikleri

TÜİK 2019 yılına ilişkin yapı izin istatistiklerini yayımladı. Verilere göre; faizlerin düşmesiyle, konut stoku 2010 yılından bu yana ilk kez eridi. 

Mera ve yaylalara da Yapı İzin Belgesi verildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın İmar Affı'ndan yararlanmak için mera ve yaylalarda yapı kayıt belgesi verilip verilmediği hakkında soru önergesini cevaplandırdı. 

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 131,8 arttı!

Merakla beklenen yapı izin istatistiklerine göre yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 131,8 arttı...

Murat Kurum: Salda Gölü çevresinde yapılaşmaya izin verilmemiştir!

Murat Kurum, Salda Gölü'nün imar planlarının onaylanmasına ilişkin, "Yapılan çalışmayla göl yüzeyi ve çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemiştir. Aksine daha önce ilçe belediyesince onaylanan planlardaki yoğunluklar ve nüfus projeksiyonu da yüzde 30 oranında azaltılmıştır" dedi.

Kesin korunacak alanlarda yapılaşmaya izin verilmeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Barma Yaylası'nda incelemelerde bulundu. Kurum, kesin korunacak alan içinde hiçbir yapıya veya yapılaşmaya izin vermeyeceklerini vurguladı...

İş yeri ruhsatı için 'yapı kullanma izin belgesi' şartı resmen kaldırıldı!

İş yerlerine 'yapı kullanma izin belgesi' olmadan ruhsat alma hakkı verildi. Yönetmelik kapsamında, ticari amaca yönelik yapı kayıt belgesi alınmış iş yerlerinde gerekli can ve mal güvenliği koşullarına sahip olması durumunda yapı kullanma izin belgesi aranmayacak...

2020'nin ilk çeyreğinde 17,4 milyon metrekarelik yapı izni verildi!

TÜİK Ocak-Mart 2020 dönemiyle ilgili yapı izin verilerini açıkladı. 2020 yılının ilk üç ayında bina sayısı yüzde 1,1 ve daire sayısı yüzde 4,0 yükselirken, izin verilen konutların yüzölçümü yüzde 11,4 ve değeri yüzde 4,0 düştü.

Atatürk Havalimanı arazisinde yapılaşmaya izin verilecek mi?

Atatürk Havalimanı arazisine imar planı yapılaşma koşullarına göre, yeni bina ve tesislerin hızla inşa edileceği düşünülmekte. Eğer alanda yapılaşmaya izin verilirse, çevredeki birçok bölgedek mülk sahipleri kazançlı çıkacak...

Yapı Kredi Koray GYO 2019 faaliyet raporu!

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 dönemine ilişkin finansal tablo, faaliyet raporu ve sorumluluk beyanını yayınladı.

2019'da Yozgat'a yapılan kamu yatırımları mecliste!

2019 yılında Yozgat iline yapılan kamu yatırımları meclis gündemine taşındı. CHP'li Yalım, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Ali Babacan: İmar planlarına aykırı yapılaşmaya izin vermeyeceğiz!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, imar ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Babacan, imar planlarına aykırı yapılaşmaya ve kentleşmeye kesinlikle izin verilmeyeceğine dikkat çekti...

Faizler düştü, konut stoku eridi! 

TÜİK 2019 yılına ilişkin yapı izin istatistiklerini yayımladı. Verilere göre; faizlerin düşmesiyle, konut stoku 2010 yılından bu yana ilk kez eridi. 

2019'da yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 48,3 geriledi!

Yapı ruhsatlarının, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerden alınması gerekiyor. Yapı ruhsatlarının 2019'dan bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 48,3, yüzölçümü yüzde 52,4, değeri  yüzde 43,8, daire sayısı yüzde 53,9 azaldı...

Yapı Kredi Koray GYO 2019 sorumluluk beyanı! 

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2019 dönemine ait faaliyet raporu sorumluluk beyanını yayınladı...

2019 yapı izin istatistikleri Haberi

2019 yapı izin istatistikleri

TÜİK 2019 yılına ilişkin yapı izin istatistiklerini yayımladı. Birgün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre; konut fiyatları bu gelişmelere bağlı olarak uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde artabildi. Bu durumda tasarruf sahipleri için gayrimenkul satın almak cazip hale geldi. 

Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi (KFE) özellikle İstanbul’da 2019’da aşağı inmeye başladı. Artan faizlerle beraber hem konut kredisi talebi, hem de tasarruf sahiplerinin konuta ilgisi azaldı. 2010’dan 2018 sonuna kadar konut fiyatları yaklaşık 3 katına çıktı. 

Yıllardır plansızca yapılan konutların henüz satılamıyor oluşu ise müteahhitlerin korkulu rüyası olmuştu. Müteahhitlerin borcu bankacılık sektörünün sırtındaki stresi artırıyor. BDDK verilerine göre 2017 Aralık ayında inşaat sektörünün takibe düşen kredi borcu 6,5 milyar lirayken 2 yıl sonra 2019 Aralık bu tutar 24,1 milyar liraya yükseldi.

Konut yapımı durdu mu?

TÜİK’in...