23 / 12 / 2024

3. derece arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

3. derece arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan dönemin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlara Arkeolojik sit alanı deniyor. Peki, 3. derece arkeolojik sit nedir?

Aksaray Pazartepe Höyük doğal sit alanı ilan edildi!

Aksaray İli, Merkez İlçesi, Karaören Köyü sınırları içerisinde kalan Pazartepe Höyük'ün 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

Kyme, İzmir Aliağa'da, Çandarlı Körfezinin Nemrut Koyu'nun kıyısında yer alan bir antik kent. Bugün, dar bir alanda kalmış, çevresi yaygın sanayi tesisleriyle kaplı bir ören yeri. Kyme’nin bir bölümü 1.Derece Sit alanından 3.Derece Sit alanına düşürüldü.

Küçükçekmece'ye yeni kentsel dönüşüm planı!

Küçükçekmece'deki Fatih Mahallesi'nin yeni kentsel dönüşüm planları düzenlendi. 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve riskli alan ilan edilen mahallede daha önce iptal edilmiş plandaki inşaat alanı azaltıldı.

Aydın Efeler'de bir metruk bina yıkıldı! 

Aydın Efeler Belediyesi, Mesudiye Mahallesi’nde bulunan 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içindeki metruk binanın yıkımını gerçekleştirdi. 

Isparta, Antalya ve Burdur'da bazı yerler sit alanı ilan edildi!

 Isparta, Antalya ve Burdur illerinde yer alan bazı bölgeler, 1 ile 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Fatih 3. Derece Ticaret Alanları imar planı tadilatı askıda!

Fatih İlçesi 3. Derece Ticaret Alanlarına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı tadilatı askıya çıkarıldı.

Büyükçekmece Ulus plan tadilatı askıya çıktı!

Büyükçekmece İlçesi, Ulus Mahallesi, 1484, 1485, 1486, 1503 ve Muhtelif parselleri kapsayan 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ilişkin 1/5000 ölçekli plan tadilatı bugün askıya çıkarıldı...

Topkapı Sarayı'nın imar kararı iptal edildi!

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Topkapı Sarayı'nı 1. derece arkeolojik sit alanından 3. dereceye düşürme kararı almıştı. Bu karar çok konuşulmuştu. 

Urla Gülbahçe arkeolojik sit alanı imar planı askıda!

İzmir Urla İlçesi, Gülbahçe Mahallesi, 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı...

Arkeolojik sit alanları yapılaşma kararına ilişkin 13 sorun TBMM'de!

Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan 1. derece arkeolojik sit alanlarında geçici yapılaşma konusunda alınan bazı kararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıhan 13 soru sordu..

Erzurum'da kentsel SİT alanı imar planı çalışmaları tamamlandı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Yakutiye ilçesinde yer alan Kentsel SİT, 3. Derece Arkeolojik SİT ve Etkileme Geçiş Alanı’nı kapsayan Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmasını tamamladı

Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesi doğal sit alanı ilan edildi!

Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesi, iki yıl süren bir çabanın ardından, "3. Derece Doğal SİT Alanı" olarak tescil edildi. Fen Fakültesi'ne ev sahipliği yapan Tandoğan Yerleşkesi'nde yüzlerce çeşit bitki yetişiyor

Antalya Alanya Otoyolu için ÇED süreci başladı!

Türkiye'nin en önemli rafting alanı Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın da bulunduğu 1'inci derece arkeolojik SİT alanı Köprüçay Vadisi'ni 485 metrelik viyadükle geçecek.

3. derece arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları Haberi

3. derece arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

3. derece arkeolojik sit nedir?

Arkeolojik sit alanları; İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlara deniyor.


Arkeolojik sit alanları, 1. derece arkeolojik sit, 2. derece arkeolojik sit, 3. derece arkeolojik sit ve kentsel arkeolojik sitler olmak üzere dört farklı kategoriye ayrılıyor. Peki 3. derece arkeolojik sit nedir?


III. Derece Arkeolojik Sit Alanları:

Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlardır.


Bu alanlarda,

a) Geçiş dönemi yapılanma koşullarının belirlenmesine,

Geçiş dönemi yapılanma koşullarının belirlenmesinde,

- Öneri yapı yoğunluğunun, mevcut imar planı ile belirlenmiş yoğunluğu aşmamasına,

- Alana gelecek işlevlerin uyumuna,

- Gerekli alt yapı uygulamalarına,

- Öneri yapı gabarilerine,

- Yapı tekniğine ve malzemesine,

mevcut...