01 / 07 / 2024

Ahmediye Camii ahıska

Ahmediye Camii ahıska

Ahıska’ya hakim bir tepedeki kale içinde bulunan Ahmediye Camii, uğradığı birçok tahribata rağmen yaklaşık 250 yıldır ayakta. Ne var ki kültürel mirasın korunması kapsamında yenilenecek ve böylelikle daha da sağlam hale getirilecek...

DATÜB ve Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği'nden Kırgızistan'a inşaat malzemesi desteği!

Merkezi İstanbul'da olan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği, Kırgızistan'da, Tacikistan sınırında yaşanan çatışmaların etkilediği kişiler için toplam 25 tonluk un, gıda ve inşaat malzemesi desteği yaptı.

Malatya Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebi mecliste!

Malatya'da bulunan Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Ağbaba, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

TİKA, Gürcistan'da 45 Ahıska Türkü ailenin evlerinin tadilatını yaptı!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Gürcistan’ın Ahıska ve Gori şehirlerinde ikamet eden 45 Ahıska Türkü aileye, evlerinin tadilatını yaparak sera desteği sağladı ve seracılıkla ilgili eğitimler verdi.

Kartal'daki tarihi Şifa Hamamı kurtarılmayı bekliyor!

Kartal’da Ahmediye Camii ve Külliyesi içinde inşa ettirilen 200 yıllık tarihi Şifa Hamamı kurtarılmayı bekliyor.

Bursa İshak Şah Camii açıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği 600 yıllık İshak Şah Camii vatandaşların hizmetine açıldı. Açılışa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı.

Bursa Doğancı Camii restore ediliyor!

Osmangazi’ye 17 kilometre uzaklıktaki Doğancı Köyü’nde bulunan ve Bursa’nın ahşap çatılı 4 camisinden biri olan 200 yıllık Doğancı Camii restore ediliyor.

Ahıska Türkü 108 aile TOKİ Konutları'na yerleştirilecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla daha önce Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilen Ahıska Türkü 302 ailenin yerleştirildiği Erzincan'ın Üzümlü ilçesine, Ahıska Türkü 108 aile daha getirilecek.

Ahıska Türkleri Erzincan'daki okulları yeniledi!

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilen Ahıska Türkleri, ilçedeki okulların bakım onarımını yaparak yeni öğretim yılına hazır hale getirdi.

Bursa İsak Şah Camii restore ediliyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarafından restore edilen 600 yıllık İsak Şah camii özgün halini almaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi caminin minaresinden çatısına, zemininden çevre düzenlemesine kadar tamamen elden geçirildiğini söyledi.

ASR Emlak Gayrimenkul Yapı Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

ASR Emlak Gayrimenkul Yapı Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Ayhan Ahıska tarafından 1 milyon TL sermaye ile 17 Ağustos'ta Gaziosmanpaşa'da kuruldu.

Ahıska Türkleri Ahlat'taki evlere yerleştirilecek!

Ukrayna’dan Türkiye’ye gelecek olan 677 Ahıska Türkü’nün 72’si özel uçakla Muş’a getirildi. Çiçeklerle karşılanan aileler, Ahlat’taki evlerine yerleştirilecek.

Malatya Miralay Şah Ali Bey Camii'nin temel kazı çalışmaları başladı!

Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Alacakapı Mahallesi’ne yapılacak olan Miralay Şah Ali Bey Camii’nin temel kazı çalışmalarına başlandı. Caminin kısa sürede bitirilerek, ibadete açılacağı kaydedildi.

35 Ahıska Türkü Erzincan Üzümlü Toki konutlarına yerleştirildi!

Ukrayna’nın doğusunda, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların başlattığı iç savaş yüzünden evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden oluşan üçüncü kafilenin ilk grubu Türkiye'ye hareket etti.

Ahmediye Camii ahıska Haberi

Ahmediye Camii ahıska

Ahıska’ya gelenleri büyüleyecek güzellikteki Ahmediye Camii ve Medresesi’nin restorasyonu Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapılıyor.


Ahıska’ya hakim bir tepedeki kale içinde bulunan Ahmediye Camii, uğradığı birçok tahribata rağmen yaklaşık 250 yıldır ayakta. Ne var ki kültürel mirasın korunması kapsamında yenilenecek ve böylelikle daha da sağlam hale getirilecek.


İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı'nın Farsça hocası Hâzık Efendi'ye ilham verip şiirler yazdıran Gürcistan'daki Ahmediye Camii ve Medresesi restore ediliyor. İçinde pek çok dini yapı olması nedeniyle hoşgörü parkı olarak düzenlenen Ahıska Kalesi'ndeki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonu Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapılıyor. Türkiye ve Gürcistan'ın tarihi cami ve kiliselerin yeniden inşa edilmesi ve ortak kültürel öğelerin yaşatılması için yaptıkları işbirliği bu caminin restorasyonu ile başladı. Ahıska'ya hakim bir tepedeki kale içinde...