06 / 05 / 2024

Malatya Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebi mecliste!

Malatya Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebi mecliste!

Malatya'da bulunan Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Ağbaba, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da bulunan Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Ağbaba, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Ağbaba, ''Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Ağbaba, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Malatya Battalgazi Eski Malatya'da bulunan halk arasında Alacakapı Mescidi olarak da nitelendirilen Miralay Şah Ali Bey Cami’si bir oldu bittiye getirilerek yıkılmıştır. 24 Ocak 2020 tarihli Sivrice depremi caminin tarihsel ve asıl yapısında değil, sonradan inşa edilen eklentilerde hasar yaratmış,belirtilen eklentiler yıkılınca sanatsal ve kültürel değeri yüksek olan asıl tarihî bina ortaya çıkmıştır. Ancak bu gerçek bilinmesine rağmen bazı çevreler tarafından caminin tamamının inatla ve ısrarla yıkılmak istenmesi ve nihayetinde bu amaçlarına ulaşmaları kamuoyunda tartışma yaratmaktadır. 428 yıllık Miralay Şah Ali Bey Camiinin ‘Kültür Varlığı Tescili' kararı bulunduğu, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yıkıma karşı çıktığı, ancak, kurula yapılan baskılar nedeniyle Caminin Kültür Varlığı Tescili’nin 1 Ekim 2020 tarihinde kaldırıldığı belirtilmektedir. Mayıs ayı içerisinde basına yansıyan haberlerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından depremde zarar gören yapıların yeniden güzel günlerine dönmesini sağlamak amacıyla çalışma başlatıldığı, aralarında Miralay Şah Ali Bey Camii'nin de olduğu Elazığ ve Malatya'da depremden hasar gören 17 tarihi yapının projeleri tamamlanarak restorasyon çalışmaları başlatıldığı belirtilmesine rağmen ilgili caminin yıkılması şaşkınlık yaratmıştır.''

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın soruları:
1-Malatya ilinde yer alan tarihi Miralay Şah Ali Bey Camii'nin yıkılma sebebi nedir? 

2-Belirtilen tarihi caminin asıl binası 24 Ocak 2020 Sivrice Depremi’nde hasar görmüş müdür? Görmemiş ise caminin israrla yıkılmasını isteyenlerin amacı nedir? 

3-Miralay Şah Ali Bey Camii'nin vakif senedinde, yıkılan Cami kast edilerek, “Her kim, bunu (vakfi), tebdil etmeğe (değiştirmeye) kalkışırsa Allahın gazabına uğrar. Onun yeri cehennemdir. Orası ne kötü yerdir” şeklinde beddua edildiği belirtilmektedir. AKP Genel Başkanı geçtiğimiz aylarda, -tarihçilerin olmadığı yönünde kesin bilgi vermesine rağmen- Ayasofya'yı müze yapan Atatürk'ün Fatih'in bedduasını aldığını, müzeye çevrilmesinin yanlışlığını dile getirmiş, bu sözler büyük tepki toplamıştı. Eskimalatya’da yer alan caminin vakif senedinde ki beddua ile ilgili ise camiyi yıkan kişiler hakkında ortaya konuşlan sessizlik manidardır. Bakanlığınızın bu konudaki sessizliğinin sebebi nedir? 

4-1977 yılında Kültür Varlığı olarak tescil edilen tarihi caminin depremden sonra bile tescilin kaldırılmaması yönünde karar veren Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararının kim veya kimler tarafından değiştirilmesi istenmiştir? 

5-Kurul tarafından aynı yıl içerisinde iki ayrı karar verilmesine sebep nedir? 

6-Mayıs ayında Miralay Şah Ali Bey Camii'nin resterasyonun yapılacağı açıklanmasına rağmen, Ekim ayında yıkım kararı verilmesi Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir? 

7- Üçüncü derece Arkeolojik sit alanı olan cami alanında, herhangi bir kazı ya da sondaj araştırması yapmadan, yapının ortadan kaldırılması talebi kimlerden gelmiştir? 

8-Cami yerinin ticarileşti alan haline getirileceği iddiaları doğru mudur? 
 


Geri Dön