26 / 05 / 2024

aile konutu davasında yetkili mahkeme

aile konutu davasında yetkili mahkeme

Eşlerden biri aile konutunu, kullanacağı banka kredisi için eşinin rızasını almadan ipotek ettirirse dava açılabilir mi? Aile konutu ipotek yetkili mahkeme hangisi? İşte, Aile konutu ipotek yetkili mahkeme!

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?

Aile konutu şerhi vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eşinden ayrılanlar veya ayrılık arifesinde olanlar "Boşandıktan sonra aile konutu şerhi koydurabilir miyim?" sorusunun yanıtını araştırıyor...

Aile konutu şerhi başvurusu nasıl yapılır?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında aile konutu şerhini kaleme aldı. Aile konutu şerhi başvurusu nasıl yapılır? Nasıl konulur?

Aile konutu için tapuya şerh nasıl konur?

Eşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle gündeme gelen aile konutu satışıyla ilgili merak edilen ayrıntılar bulunuyor. Bunlardan biri aile konutunun satışının nasıl engellenebileceği. İşte o sorunun yanıtı...

Aile konutu satışında 'eş' ayrıntısı!

Eşlerin sürekli olarak beraber yaşadığı konut yasalar tarafından koruma altında. Peki aile konutunda kiracı, ev sahibi olunması durumunda hangi haklar bulunuyor, aile konutu şerhi nasıl konuluyor? Avukat Hanife Emine Kara, aile konutuna ilişkin merak edilenleri açıkladı. 

Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Aile konutu hukuken tamamen koruma altında. Eşlerden, aile konutunun maliki olmayan taraf, bu konut için şerh isteyebilir. Peki Aile konutu olan taşınmazlar için tapuya şerh konulabilir mi?

Aile konutu şerhi nedir? Nasıl konulur?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Aile konutu şerhi nedir? Nasıl koydurabilirim?'' sorusunu yanıtladı....

Aile konutu şerhi nedir? Nasıl koyulur?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Aile konutu şerhi nedir? Nasıl koyulur?'' sorusuna cevap verdi.

Aile konutu satışında izin yoksa hakim devreye girer!

Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda aile konutu satışına onay vermeyen eş için hakim müdahelesi talep edebilirsiniz...

2016'da 14 bin tapuya aile konutu şerhi konuldu!

Eşlerin yaşadıkları evle ilgili birbirinden izinsiz işlem yapmalarını engellemek amacıyla başlatılan uygulama kapsamında, 2016'da yaklaşık 14 bin tapuya "aile konutu" şerhi düşüldü.

Mirasın reddi davasında harç!

Mirasçıların yasal hakları arasında, mirası reddetme hakkı da yer alıyor. Mirasçılar 3 ay içerisinde açacakları dava ile mirası reddedebiliyor. Peki, mirasın reddi davasında harç ödemesi nasıl yapılır?

Şufa davasında hak düşürücü süre!

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde doğuyor. Peki, şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Dava ne zaman açılmalı?

Sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, buna karşılık açılan sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü kimde oluyor?

aile konutu davasında yetkili mahkeme Haberi

aile konutu davasında yetkili mahkeme

Aile konutu ipotek yetkili mahkeme hangisi?

Aile konutu eşlerin çocuklarıyla beraber oturmak için birlikte seçtikleri, yaşamlarını sürdürdükleri, herkesçe bilinen ve belirlenebilen yerleşim yeri olarak ifade ediliyor.  Bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yere yerleşim yeri olarak karşımıza çıkıyor.


Aile konutu barınma ihtiyacını karşılayan, aileyi bir arada ve ayakta tutan ekonomik değerinin yanı sıra manevi değeri de bulunan bir gayrimenkul olarak da ifade edilebiliyor. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekiyor. 


Tanımda belirttiğimiz gibi ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta aile konutu şerhi işlenebiliyor.Bu şerhin mahkeme kararı ile konulması konusunda herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Tapu sicil müdürlüğüne aile konutu olarak kullanıldığına ilişkin birtakım evraklar sunulduğu anda ilgili tapu sicil müdürlüğü bu işlemi yapmakla yükümlü oluyor. 


Aile konutu şerhi ile...