28 / 12 / 2024

aile konutuna haciz gelir mi

aile konutuna haciz gelir mi

Aile konutu şerhi, bir ailenin ikamet ettiği evin tapusuna koyulabiliyor. Peki, malikin borcunun olması durumunda aile konutu haczedilir mi?

Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler?

Aile konutuna dair eşlerin hakları bulunmaktadır. Bu noktada Aile konutu ile ilgili eşlerin hakları neler? sorusu sorulmaktadır. İşte detaylar!

Aile konutunda eşler tek başına karar alabilir mi?

Aile konutuna ilişkin tasarrufta eşlerden yalnızca birinin kararı yeterli sayılmıyor. Borca kefillik, konutun eşten onay almadan satılması veya kirada otururken eşin kira sözleşmesini habersiz feshi gibi durumlara karşı eşler, yasaların koruması altında.

Aile konutuna nasıl şerh konulur?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında, aile konutuna şerh koydurma işleminin nasıl yapılacağını kaleme aldı. İşte İmal'ın o yazısı...

Aile konutu satışında 'eş' ayrıntısı!

Eşlerin sürekli olarak beraber yaşadığı konut yasalar tarafından koruma altında. Peki aile konutunda kiracı, ev sahibi olunması durumunda hangi haklar bulunuyor, aile konutu şerhi nasıl konuluyor? Avukat Hanife Emine Kara, aile konutuna ilişkin merak edilenleri açıkladı. 

Aile konutuna şerh nasıl konulur?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında, aile konutuna şerh koydurma işleminin nasıl yapılacağını kaleme aldı. İşte İmal'ın o yazısı...

Aile konutu satışında 'koruma' kalkanı!

Aile konutunda satış şartları neler? Eşlerden biri diğer eşin rızası olmadan aile konutunu satabilir mi? Avukat Yaşar Öksüz, aile konutuna ilişkin detayları açıkladı.

Haciz işlemlerine 'aile konutu' sınırlaması!

Borçlunun her türlü mal ve hakkının haczi mümkündür. Ancak yasayla borçlu ie aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın haczedilemeyeceği hükme bağlanıyor.

Anayasa Mahkemesi'nden aile konutu kararı!

Anayasa Mahkemesi, kocasının borcundan dolayı oturdukları aile konutuna gelen haczin kaldırılması amacıyla açtığı dava "ehliyet yönünden" reddedilen kadının, aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 

Aile konutuna ipotek konulamayacak!

Yargıtay, 'ipotek konulduğu sırada aile konutu şerhi yoksa o ev banka tarafından borca karşılık satılabilir' şeklinde özetlenen görüşünü değiştirdi. İşte yeni görüşün ayrıntıları...

Aile konutu şerhi varsa haciz gelir mi?

Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları; tapuda şerhli yere deniyor. Peki, evin tapusunda aile konutu şerhi varsa haciz gelir mi?

Aile konutu şerhi haciz!

Resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yere aile konutu deniyor. Aile konuru tapuya şerh edilebiliyor. Peki aile konutu şerhi haczi mümkün mü?

Ölümden sonra aile konutu şerhi kalkar mı?

Tapuya şerh edilebilen aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer, aile konutuna deniyor. Peki, ölümden sonra aile konutu şerhi kalkar mı?

Mal ayrılığı rejiminde aile konutu!

Resmi olarak evli çiftlerin hayatlarını sürdürdükleri konutları "aile konutu" olarak ifade ediliyor. Eşlerin boşanması halinde aile konutuna ne olacak? İşte mal ayrılığı rejiminde aile konutu esasları...

aile konutuna haciz gelir mi Haberi

aile konutuna haciz gelir mi

Aile konutu şerhi koydurulan konut hukuken koruma altına girmiş oluyor. Bu konut malik olan eşin tasarruf haklarını ancak malik olmayan eşin rızasını alarak gerçekleştirebiliyor. Aksi halde aile konutu diğer eşten izin alınmadan kiralanamadığı gibi satışa da konu olamıyor.

Aile konutunun tapuya şerh edilmesi için malik olmayan eş tek başına giderek bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. Dilekçenin yanında aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kaydı, evlilik cüzdanının da ibraz edilmesi gerekiyor. 

Tapuda yapılan her işlem için harç alınmasına karşın aile konutu şerhi için tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödenmiyor. Tapuya aile konutu şerhi koymak isteyenler ödemelerden muaf tutuluyor. Böylece bir bedel ödenmeden aile konutu malik olmayan eş adına koruma altına alınmış oluyor. Ancak...