23 / 12 / 2024

Alamut kalesi UNESCO

Alamut kalesi UNESCO

Alamut tek bir kale değil, İran'ın kuzeyindeki Kazvin bölgesinde aynı isimli vadide bulunan Hasan Sabbah, Meymun Dey, Şirkuh, Navizarşah, Hostin Lar, Eylan, Şahrak ve Lembesar isimlerini taşıyan bir kaleler zinciridir...

Çökme tehlikesi bulunan tarihi Amasra Kalesi güçlendirilecek!

Bartın’ın Amasra ilçesindeki UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Amasra Kalesi’nin surlarının altında çökme yaşanırken, surları tutan kayalıklar, beton bloklar yerleştirilip güçlendirilecek.

2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi restore edilecek!

Sinop'ta, Gaskalılar tarafından yapılmış olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Sinop Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı.

Tarihi Ceneviz Kalesi restore edilecek!

UNESCO tarafından tescillenmiş tarihi Ceneviz Kalesi restore edilecek. Yapının restorasyon ihalesi tamamlandı.

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi UNESCO listesinde!

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi, UNESCO “Dünya Geçici Miras Listesi”ne alındı. Dünyaca ünlü kale Muğla’dan listeye giren altıncı tarihi yapı olurken, karar turizmcileri umutlandırdı

Alanya Kalesi için UNESCO'ya başvuru yapıldı!

Alanya Kalesi'nin UNESCO'ya başvuru sürecini 2016'nın Eylül ayına bıraktıklarını söyleyen Başkan Adem Murat Yücel, yeni dönemde ALTAV'daki hedeflerini de açıkladı.

Elazığ Harput Kalesi restore edilecek!

Elazığ'da, Urartöneminden kalmular da Harput Kalesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Fırat Üniversitesi eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölüömünce yürtülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan kazı ve restoran çalışmalarının ardından UNESCO D

Elazığ Harput Kalesi'nin restorasyonu 10 yıl sürecek!

Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümünce yürütülen ve yaklaşık 10 yıl sürmesi planlanan restorasyon çalışmalarının ardından, Harput Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapılacak.

Tarihi Ceneviz Kalesi restorasyonu 2016'da başlayacak!

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan tarihi Ceneviz Kalesi'nin restorasyonuna gelecek yıl başlanacak.

Halep Kalesi'nin duvarları patlama sonucu yıkıldı!

Suriye’deki UNESCO dünya mirası listesinde yer alan tarihi Halep Kalesi’nde meydana gelen bir patlama sonucu 13. yüzyıla ait yapının güneydoğu kısmındaki duvarı yıkıldı.

Beçin Kalesi UNESCO yolunda!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan tarihi Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girebilmesi için çalışma yürütülüyor. Geçici Listeye 2012 yılında giren Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girmesi için alan yönetimi çalışması başlatıldı.

Beçin Kalesi UNESCO kalıcı listesine girmeye hazırlanıyor!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında giren Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girmesi için alan yönetimi çalışması başlatıldı.

Kahta Kalesi UNESCO Listesi adaylığına hazırlanıyor!

Kocahisar köyünde bulunan, Romalılar ve Memluklular dönemlerinden sonra 1970'lerde restore edilen Yeni Kale'de yeniden restorasyon çalışması başlatıldı. "Kahta Kalesi" olarak da bilinen Yeni Kale, UNESCO Dünya Miras Listesi adaylığına hazırlanıyor.

Diyarbakır Kalesi UNESCO listesine girmeye hazır!

Diyarbakır, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası" listesine girmeye hazır. Hevsel Bahçeleri'nin dünya mirası olmasının önündeki engeller bir bir kaldırıldı.

Alamut kalesi UNESCO Haberi

Alamut kalesi UNESCO

"ALAMUT Kalesi" dendiğinde Elbruz Dağları'nın ulaşılması oldukça zor tepelerinden birinde Hasan Sabbah tarafından kurulan kale hatırlanır ama Alamut tek bir kale değil, İran'ın kuzeyindeki Kazvin bölgesinde aynı isimli vadide bulunan Hasan Sabbah, Meymun Dey, Şirkuh, Navizarşah, Hostin Lar, Eylan, Şahrak ve Lembesar isimlerini taşıyan bir kaleler zinciridir. 

Bu kalelerin en büyüğü ve en meşhuru, Hasan Sabbah'ın kendisine üs olarak seçtiği kaledir ve şimdi "Alamut" dendiğinde kastedilen mekân da burasıdır. 


32 YIL ÖNCE TIRMANMIŞTIM 


Alamut Kaleleri, İran Kültür Mirası ve Turizm Teşkilâtı tarafından birkaç sene önce koruma altına alındı, UNESCO'ya da tescil ettirildi ve Gazor Han köyünün civarında, deniz seviyesinden 2163 metre yüksekte bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan Hasan Sabbah Kalesi'nde restorasyona girişildi. 


Moğollar'ın 1256'da yerle bir ettikleri kalenin temellerini ortaya çıkartan restoratörler,...