13 / 11 / 2024

UNESCO ve İran, Hasan Sabbah'ın Alamut'unu birlikte restore ediyorlar!

UNESCO ve İran, Hasan Sabbah'ın Alamut'unu birlikte restore ediyorlar!

Alamut tek bir kale değil, İran'ın kuzeyindeki Kazvin bölgesinde aynı isimli vadide bulunan Hasan Sabbah, Meymun Dey, Şirkuh, Navizarşah, Hostin Lar, Eylan, Şahrak ve Lembesar isimlerini taşıyan bir kaleler zinciridir...




"ALAMUT Kalesi" dendiğinde Elbruz Dağları'nın ulaşılması oldukça zor tepelerinden birinde Hasan Sabbah tarafından kurulan kale hatırlanır ama Alamut tek bir kale değil, İran'ın kuzeyindeki Kazvin bölgesinde aynı isimli vadide bulunan Hasan Sabbah, Meymun Dey, Şirkuh, Navizarşah, Hostin Lar, Eylan, Şahrak ve Lembesar isimlerini taşıyan bir kaleler zinciridir. 

Bu kalelerin en büyüğü ve en meşhuru, Hasan Sabbah'ın kendisine üs olarak seçtiği kaledir ve şimdi "Alamut" dendiğinde kastedilen mekân da burasıdır. 


32 YIL ÖNCE TIRMANMIŞTIM 


Alamut Kaleleri, İran Kültür Mirası ve Turizm Teşkilâtı tarafından birkaç sene önce koruma altına alındı, UNESCO'ya da tescil ettirildi ve Gazor Han köyünün civarında, deniz seviyesinden 2163 metre yüksekte bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan Hasan Sabbah Kalesi'nde restorasyona girişildi. 


Moğollar'ın 1256'da yerle bir ettikleri kalenin temellerini ortaya çıkartan restoratörler, şimdi kale hakkında eski tarih kitaplarında, seyahatnamelerde ve İsmailî kaynaklarında yazılı olan bilgilerden de istifade ederek inşaata devam ediyorlar. "Kültürel merkez" ilân edilen bölgeye yerli ve yabancı çok sayıda turist geliyor ancak inşaat kalenin malzeme naklini son derece güçleştiren yüksek bir yerde bulunması dolayısı bir hayli ağır seyrediyor. 


Ben, Hasan Sabbah Kalesi'ni bundan 32 sene önce, 1982 sonbaharında İran'da muhabir olarak bulunduğum sırada görmüştüm. Tahran'dan kiraladığım bir otomobil ile Ağrı'nın Gürbulak sınır kapısına giderken Zencan üzerinden Kazvin'e uğrayıp Alamut Vadisi'ne ve Gazor Han'a geçmiş ve kaleye tırmanmıştım. 


SAVAŞ YILLARININ ALAMUT'U 


O senelerde İran-lrak savaşı bütün şiddeti ile devam ediyordu, Alamut henüz turistik mekân ilân edilmemişti, kalenin yolu bile yoktu, kartal yuvasını andıran tepeye köy sakinlerinden birinin refakatinde iki saat kan-ter içerisinde çıkabilmiştim. 

Burada yeralan fotoğraflar, Hasan Sabbah Kalesi'nin şimdiki halini gösteriyor ve 1982'nin Alamut'u ile bugünün Alamut'u arasında dünya kadar fark var. 


Habertürk Gazetesi 


Geri Dön