05 / 05 / 2024

Alım ve geri alım hakları

Alım ve geri alım hakları

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler. Peki diğer devir hakkını kısıtlayan haller nelerdir?

Taşınmaz devir hakkı kısıtlamaları!

Taşınmaz devir hakkı kısıtlamaları kapsamında paylı mülkiyette paydaşlardan biri, paylı mülkiyete konu olan taşınmazın satışını talep edebiliyor. Bu durumda, diğer paydaşların yasal olarak önalım hakları doğmuş oluyor...

Taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları!

Taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları ile ilgili hükümler, Türk Medeni Kanununda yer alıyor. Kanuna göre, kamu yararı için olan taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları kaldırılamıyor ve değiştirilemiyor. İşte kanun maddeleri...

Konut sektöründe temelden alım satım trendi giderek zayıflıyor!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman yaptığı açıklamada geçmişte temelden alım ve satımın sıklıkla tercih edildiğini fakat şimdi hem müteahhitlerin hem de vatandaşların söz konusu bu yönteme mesafeli yaklaştığını dile getirdi.

BES’te kısmen ödeme şartları resmen belli oldu! Biriken tutarın yüzde 50’si alınabilecek! Konut alımı, evlilik...

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında sistemde biriken tutarın yüzde 50'lik kısmını alma imkanı sağlayan kısmen ödeme uygulamasında başvuru şartları netlik kazandı.

Borsa İstanbul'da ocakta yabancıların en çok alım satım yaptığı hisseler

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların ocak ayı itibariyle en fazla alım-satım yaptığı hisseler belli oldu. İşte yabancıların en çok alım ve satım yaptığı 10 hisse.

Öz Fibek Hafriyat Nakliyat İnşaat Hurda Alım Ve Satımı Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Öz Fibek Hafriyat Nakliyat İnşaat Hurda Alım Ve Satımı Ticaret Limited Şirketi bugün Ataşehir'de 1 milyon TL sermaye bedeli ile Abdullah Gümüş tarafından kuruldu.

Öz Gümüş Hafriyat İnşaat Nakliyat Tarım Hayvancılık Hurda Alım Ve Satımı Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Öz Gümüş Hafriyat İnşaat Nakliyat Tarım Hayvancılık Hurda Alım Ve Satımı Ticaret Limited Şirketi bugün Ataşehir'de 1 milyon TL sermaye bedeli ile Hüseyin Gümüş tarafından kuruldu.

Geri alım (vefa hakkı) nedir?

Geri alım (vefa hakkı) gayrimenkul alanında kullanılan bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar arasında geçerli olan geri alım hakkının ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Peki geri alım (vefa hakkı) nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İşte geri alım hakkı ile ilgili bilgiler…

YSK’dan son dakika personel alımı! Detaylar az önce açıklandı! Son başvuru tarihi 3 Ekim!

YSK, bünyesinde istihdam etmek üzere personel alımı yapacağını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı İşe Alım ve Kariyer Kapısı üzerinden yayımlanan ilanda detaylar ve başvuru koşulları tek tek belli oldu.

Adalet Bakanlığı yüksek maaşlı personel alımı az önce başladı! Açık kadrolar ve son başvuru tarihi peş peşe açıklandı!

Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İşe Alım ve Kariyer Kapısı üzerinden personel alımına ilişkin bir ilan paylaştı. İlana göre, Adalet Bakanlığı bünyesinde görevlendirilmek üzere 32 personel alınacak.

KPSS'den 60 puan alanlar hemen baksın! 539 sözleşmeli personel alımı başladı! En az lise mezunu! Fırsatı kaçırmayın

Milyonlarca kişi son dakika memur alımı ve sözleşmeli personel alımı ilanlarını araştırıyor. KPSS'den 60 puan alanlar hemen baksın! 539 sözleşmeli personel alımı başladı! En az lise mezunu! Fırsatı kaçırmayın.

İŞKUR duyurdu! 81 ilde başvurular başladı! En az ilkokul mezunu işçi alımı ve tüm detayları açıklandı!

İŞKUR 81 ilde ilkokul mezunu 5.585 temizlik işçisi alımı yapacağını ilan etti. Peki, başvuurlar nereden nasıl yapılıyor? İşte detaylar...

Uludağ Üniversitesi Hastanesine 190 personel alınacak! İşte personel alım ve şartları!

Uludağ Üniversitesi Hastanesi personel alımı yapacağını bildirdi. İşte Uludağ Üniversitesi personel alım detayları!

Tapu işlemlerinin adresi değişti! 1 Ocak’tan sonra tapu alım satım işlemleri artık böyle olacak!

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde geçerli olacak yeni dönem yaklaştı. İşte tapuda yeni dönem detayları!

Bahadır Alüminyum Metal Geri Dönüşüm İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Bahadır Alüminyum Metal Geri Dönüşüm İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi bugün Zeytinburnu'nda 10 milyon TL sermaye bedeli ile Emrah Bahadır tarafından kuruldu.

Alım ve geri alım hakları Haberi

Alım ve geri alım hakları

Devir hakkını kısıtlayan haller nelerdir?

Medeni Kanun gereğince kimi durumlar taşınmaz mal devri hakkını kısıtlıyor. Örneğin, hisseli bir taşınmaz alacak 3. bir kişinin öncelikle hissedarlara ulaşıp söz konusu hisseyi alıp almayacağı soruluyor. Diğer paydaşlar ön alım hakkını kullanmazsa, kişi hisseli taşınmaz devrini gerçekleştirebiliyor.


Taşınmaz mal devir hakkını kısıtlayan durumlar Medeni kanunda şu şekilde sıralanıyor:


1. Yasal önalım hakkı

2. Sözleşmeden doğan önalım hakkı

3. Alım ve geri alım hakları


Yasal önalım hakkı

a. Önalım hakkı sahibi

MADDE 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.


b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

MADDE 733.- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını...