25 / 12 / 2024

Amortisman çarpanı hesaplama

Amortisman çarpanı hesaplama

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak tanımlanıyor. Peki amortisman çarpanı nedir? 2013 yılına ait amortisman oranları nelerdir?

Amortisman nedir? Amortisman hesaplama nasıl yapılır?

Amortisman nedir, Amortisman hesaplama nasıl yapılır? İşte amortisman konusuna dair merak edilenler!

Kira çarpanı hesaplama 2021!

Gayrimenkulün fiyatını, belli bir süre kullanım hakkı olan kiraya bölünmesi ile belirlenen kira çarpanı nedir? Kira çarpanı ne olmalı? Kira çarpanı nasıl hesaplanır? 2021 kira çarpanı ne kadar? İşte merak edilen her şey...

Amortisman ayırma sınırı 2015!

Duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi amortisman deniyor. İşte, amortisman ayırma sınırı 2015!

Amortisman hesaplama yöntemleri!

Amortisman binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak biliniyor. Peki, amortisman hesabı nasıl yapılır? İşte, amortisman hesaplama yöntemleri!

Gayrimenkulde amortisman oranı!

Taşınmaz üzerindeki iktisadi kıymetin değerinde meydana gelen azalmaya amortisman deniyor. Amortisman devlet tarafından her yıl belirleniyor. İşte, gayrimenkulde amortisman oranı!

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Yatırım için gayrimenkul almayı düşünen yatırımcıların ilk baktığı kriterlerden biri, amortisman süresi olarak biliniyor. Peki, amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Amortisman süresi nedir?

Amortisman taşınmazların yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan sebeplerle eskimesi ve değerinin düşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, amortisman süresi nedir?

Binalarda amortisman oranı 2015!

Duran binalarda aşınma ve eskime nedeniyle oluşan değer düşüşüne amortisman deniyor. Amortisman hesabında kullanılacak olan oranlar devlet tarafından her yıl belirleniyor. İşte, binalarda amortisman oranı 2015!

Amortisman sınırı 2015!

Amortisman duran binalarda aşınma ve eskime nedeniyle oluşan değer düşüşü olarak tanımlanıyor. Amortisman oranı ise,yıpranma payı olarak biliniyor. İşte, amortisman sınırı 2015!

Amortisman oranları 2015!

Amortisman değer kaybı olarak biliniyor. Amortisman oranı ise yıpranma payı anlamını taşıyor. Amortisman oranları her yıl yeniden belirleniyor. İşte, amortisman oranları 2015!

Kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye deniyor. Peki, kira kontratları için ne kadar ödenir? İşte kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015...

Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015!

Rayiç bedel, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin belediyede kayıtlı değerleri oluyor. Tapuda yapılan devir işlemleri için bu bedel üzerinden harç ödeniyor. İşte rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015...

Tapu masrafları hesaplama 2015!

Taşınmaz malların alım satım işlemleri için yalnız taşınmazın bedeli ödenmiyor. Tapu dairesinde yapılacak devir işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. İşte tapu masrafları hesaplama 2015...

Amortisman çarpanı hesaplama Haberi

Amortisman çarpanı hesaplama

Amortisman çarpanı nedir?

Amortisman; binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak tanımlanıyor. Amortisman çarpanı ise, bir yapının yıpranma süresinin maliyetine olan oranı olarak karşımıza çıkıyor.


Yıpranma payı olarak da ifade edilen amortisman oranları için devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman hesaplamalarına dahil edilecek tutarlar belirleniyor. Söz konusu bu tutarlara ise amortisman sınırı deniyor. 


2013 Amortisman oranları :

No -  Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler - Faydalı Ömür(Yıl)

1.   Binalar

1.1. Ticari, sınai, zirai ve mesleki işletmelerin idare binaları ile bunların sağlık ve sosyal hizmetlerinde kullandıkları binalar, ticarethane, muayenehane, yazıhane, banka, sigorta, pansiyon, otel, okul, hamam, banyo binaları, tiyatro ve benzeri eğlence yerleri, depo, ardiye, kapalı spor sahaları binaları, spor sahalarındaki tribünler ve benzeri...