Amortisman sınırı 2015!
Amortisman duran binalarda aşınma ve eskime nedeniyle oluşan değer düşüşü olarak tanımlanıyor. Amortisman oranı ise,yıpranma payı olarak biliniyor. İşte, amortisman sınırı 2015!
Amortisman sınırı 2015!
Amortisman duran binalarda aşınma ve eskime nedeniyle oluşan değer düşüşü olarak tanımlanıyor. Amortisman oranı ise,yıpranma payı olarak biliniyor. Devlet tarafından her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin amortisman hesaplamalarına dahil edilecek tutarlar belirleniyor.
Amortisman sınırı, genel olarak fatura düzenleme sınırıyla aynı sınırlarda olarak karşımıza çıkıyor. Amortisman oran hesaplamalarında KDV tutarı hariç tutuluyor. Bu tutar her yılın sonun VUK Tebliğleri ile ilan ediliyor.
Amortisman mükelleflerinin amortismana tabi iktisadi kıymetler için Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor.
Amortisman hesaplama yöntemleri olarak, normal amortisman yöntemi ve azalan bakiyeler yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Normal (Sabit) Amortisman: Binanın ekonomik ömrüne göre belirlenecek sürede her yıl eşit miktarda aşınma payı gider olarak düşülüyor.
Azalan Bakiyeler ile Amortisman: İlk yıllarda fazla ayrılan aşınma gideri gelecek yıllarda giderek düşürülüyor. Bu hesaplama yapılırken her yılın amortisman değeri bir sonraki yıl malın değerinden düşülür ve yeniden hesaplama yapılıyor. Ayrıca hesaplama yapılırken normal amortisman oranının iki katı kullanılıyor.
Amortisman ayırma sınırı 2015..
2015 Yılı Amortisman Ayırma Sınırı 880 TL olarak belirlendi.
Amortisman oranları 2015!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com