19 / 05 / 2024

Anagayrimenkul nedir

Anagayrimenkul nedir

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Peki, anagayrimenkul nedir?

Anagayrimenkulün yönetim planı nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince birçok bağımsız bölümden meydana gelen anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Yönetim tarzı, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor. Peki, anagayrimenkulün yönetim planı nedir?

Apartman giderlerine katılım oranı nedir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak yerler oluyor. Peki, apartman giderlerine katılım nasıl sağlanır? Apartman giderlerine katılım oranı nedir?

Ortak alan kullanım hakkı nedir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara ortak kullanım alanları deniyor. Peki, ortak alan kullanım hakkı nedir?

Site yöneticisinin cezai sorumluluğu nedir?

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması zorunlu oluyor. Peki, site yöneticisinin cezai sorumluluğu nedir? İşte, Site yöneticisinin cezai sorumlulukları..

Sistem sayım programı nedir?

Anagayrimenkul aynı olup dairelerin fiyatları farklı olması mümkün oluyor. Bu durumda şerefiye bedelinin etkisi oluyor. Peki, şerefiye bedeli nasıl hesaplanır? Sistem sayım programı nedir?

Şerefiye raporu nedir?

Anagayrimenkulün aynı olması fakat daire fiyatlarının farklı olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli daire özelliklerinden kaynaklanarak değişiklik gösteriyor. Peki, şerefiye raporu nedir?

Kat mülkiyetinde bağımsız bölüm nedir?

Kat mülkiyetinde bağımsız bölüm, anagayrimenkul içerisinde yer alan bölümleri ifade ediyor. Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe anagayrimenkul; yalnız esas yapı kısmına anayapı deniyor. Peki, kat mülkiyetinde bağımsız bölüm nedir?

Anagayrimenkul nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Peki, anagayrimenkul nedir?

Veraset ilamı nedir, nasıl alınır?

Veraset ilamı nedir, nasıl alınır merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte Veraset ilamı nedir, ayrıntıları...

Tevhit işlemi nedir?

Tapuda gerçekleştirilen tevhit işlemi nedir? Merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kamulaştırma nedir?

İstimlak olarak da bilinen kamulaştırma işlemi ne ifade ediyor? Kamulaştırma nedir? Detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İnşaat taahhüt sözleşmesi nedir?

Sahibi olduğunuz arsanız üzerinde müteahhit firmaya bedelini ödemek koşuluyla bir inşaat yaptırmak amacındaysanız, müteahhit ile inşaat taahhüt sözleşmesi imzalamanız şart. İnşaat taahhüt sözleşmesi nedir? için haberimize bakın...

Hasılat paylaşımı sözleşmesi nedir?

Hasılat paylaşımı sözleşmesi arsa sahibi ve müteahhitin karşılıklı anlaşması ile yapılıyor. Peki hasılat paylaşımı sözleşmesi nedir? İşte yanıtı...

Anagayrimenkul nedir Haberi

Anagayrimenkul nedir

Anagayrimenkul nedir?

Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe ana gayrimenkul deniyor. Örneğin apartman binası, fabrika, dükkan ve büro gibi binalar anagayrimenkul olarak nitelendiriliyor.


Anagayrimenkulün yönetimi ile ilgili esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kat malikleri kurulu tarafından alınan kararlar doğrultusunda yönetilen anagayrimenkul yasası aşağıda yer alıyor:


Anagayrimenkulün yönetimi..

A) Genel kurul: 

Madde 27 – Anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır. 

B) Yönetim planı: 

Madde 28 – Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve 

yönetime ait diğer hususları düzenler.Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. 


Yönetim planında hüküm bulunmıyan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır. 

(Değişik: 13/4/1983 - 2814/11 md.) Yönetim planının...