28 / 08 / 2024

apartmanda komşunun hakları nelerdir

apartmanda komşunun hakları nelerdir

Bir bağımsız bölümde meydana gelen bir hasarın tadilatı için, diğer bağımsız bölüme girilmesi gerekiyorsa; komşunun bu duruma müsaade etmesi gerekiyor. İşte apartmanda komşunun müsaade mecburiyeti...

Dikkat! Komşunuza tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

407,3 bin takipçili Haklarını öğren isimli X hesabı yaptığı paylaşımda alt kattaki daireye su sızması sonucu tamirini yaptırmayan kişinin, komşusuna tazminat ödemesi ve tamirini yaptırması gerektiğini belirtti.

Ev sahipleri dikkat! Kiracı ile komşusu arasında yaşanan sıkınıtıda kiracı evden çıkartılır mı?

Kiracı ve ev sahipleri arasında son zamanlarda yaşanan sorunların yanı sıra, kiracıların komşuları ile olan sıkıntıları da evden çıkarılmaya yol açabileceği kaydedildi. Buna göre ev sahiplerinin yasal hakları ve çıkarılma sürecinin nasıl işlediği önemli bir detay. İşte haberin ayrıntıları...

Apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Apartmanda gürültü, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu durumun önlenmesi için rahatsız olan kişinin belirli bir yere şikayet etmesi gerekiyor. Peki apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir ve ne yapılmalıdır? İşte rahatsız olan apartman sakinlerinin hakkını alacak yöntemler...

Apartmanda kiracı hakları 2022 nelerdir?

Bir apartmanda kiracı olarak ikamet eden kimseler hangi hak ve sorumluluklara sahip olduklarını merak ediyor. Peki, apartmanda kiracı hakları 2022 nelerdir?

Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilir mi?

Hava sıcaklıklarında yaşanan düşüşlerle kaloriferler yanmaya başlarken komşusu kombi yakmayanların hakları da merak ediliyor. Peki Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilir mi?

Komşunuz bunu yapıyorsa dikkat! Dava açabilirsiniz!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, sahibi olduğu parselin komşu parselle arasında yol olduğunu aktaran okuyucu, komşunun otel inşa ettiğini ve parseline tesis kurduğunu söyledi. Okuyucu şimdi ne yapabileceğini sordu.

Gürültü yapan komşu savcılığa şikayet dilekçesi!

Apartmanlarda gürültü sorunu çoğu zaman bina sakinleri arasında krize neden oluyor. Peki, komşunun gürültüsünden rahatsız olan apartman sakinleri nasıl yol izlemeli? İşte gürültü yapan komşu savcılığa şikayet dilekçesi...

Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Çevre Kanunu’na göre 2021 yılında gürültü yapan komşunun ödeyeceği ceza artırıldı. Peki gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir? Gürültü yapan komşu ne kadar ceza alır? İşte tüm merak edilenler...

Gürültü yapan komşu için dava açılabilir mi?

Apartmanlarda gürültü sorunu çoğu zaman bina sakinleri arasında krize neden oluyor. Peki, tadilat yapan komşunun gürültüsünden rahatsız olan apartman sakinleri nasıl yol izlemeli?

Gürültücü komşuya karşı ne yapabilirsiniz?

Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay’ın kriterlerine göre apartmanda ‘huzur bozup uyku kaçıracak kadar çekilmez hal alan gürültü’ yasak. Gürültü kirliliğine giriyor, yaptırımı var. Peki gürültücü komşuya karşı ne yapabilirsiniz?

Komşunun evine verilen zararı kim öder?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam, köyde tarlaya sobadan çıkardığı külü dökmesiyle dayımın 2 katlı ahşaptan olan evinin yanmasına sebep olmuş. Bizden ev yapmamızı istiyorlar. Babamın oturduğu evden başka bir şeyi yok. Maddi durumumuz iyi değil. Nasıl bir yol izlemeliyiz?' sorusunu yanıtladı.

Bitişik evlerdeki tadilatlar komşu parsele taşabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müstakil evimize çatı tadilatı yaptıracağız. Komşumuz ‘benim tarafıma 10 santimden fazlasına izin vermem’ diyor. Komşunun evi bizden sonra yapıldı, kot olarak aşağıda. Çatımızı orijinal ölçülerinde yaptırmak istiyoruz. Kanun ne diyor?' sorusunu yanıtladı.

İş yerine dönüşen apartmanlarda 'gürültü' krizi!

İş yerine dönüşen apartmanlarda üst/alt kat komşunun iş yeri olması daha büyük sorun yaratabiliyor. Konutlarda gürültü kirliliği para cezası ise 1192 liradan, 1461 liraya çıktı.

apartmanda komşunun hakları nelerdir Haberi

apartmanda komşunun hakları nelerdir

Apartmanda komşunun müsaade mecburiyeti!

Türk Medeni Kanunu'nda yer alan komşuluk hukukuna göre, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasak.


Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. 


Buna karşın komşuluk hakkı kapsamında, bir bağımsız bölümde meydana gelen bir hasarın tadilatı için, diğer bağımsız bölüme girilmesi gerekiyorsa; komşunun bu duruma müsaade etmesi gerekiyor. Bu husus ile ilgili hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu madde 23'te açıklanıyor:


Müsaade mecburiyeti: 

Madde 23 – Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması ile yapı güvenliğiyle ilgili olarak...