27 / 04 / 2024

Arazi vergisinin mükellefi

Arazi vergisinin mükellefi

Türkiye sınırları içindeki tüm arsa ve araziler arazi vergisine tabi tutuluyor. Peki arazi vergisi nedir? Arazi vergisinin mükellefi kimdir? Arazi vergisi ne kadardır? İşte sorularınızın yanıtı...

Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? Kira geliri elde edenler azaldı!

Nisan 2023’te 2.381.115 olan vergi mükellefi sayısı, 2023 Aralık'ta 2 milyon 266 bin 450'ye geriledi. Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? İşte ayrıntılar...

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...

Milli Emlak o ildeki 23 arazi ile 1 adet arsayı 8 taksitle satıyor! arsa ve arazi alacaklara müjde! 

Düzce Milli Emlak, Düzce ili, Merkez, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerinde yer alan 23 arazi ile 1 adet arsayı 8 taksit fırsatıyla satıyor. Peki Düzce'de yer alan arsa ve arazilerin fiyatları ne kadar? 

Bağ-Kur tescil affında son durum ne? Tescil affı çıkacak mı? İşte son gelişmeler!

Bağ-Kur tescil affına ilişkin gelişmeler Bağ-Kur’lular tarafından yakından takip ediliyor. Esnaf ve sanatkârların vergi mükellefi olduğu andan itibaren Bağ-Kur'lu olma zaruriyeti varsa bile geçmişte vergi mükellefi ya da oda sicil kaydı olmasına karşın sayılmayan esnaflar bulunmuyor.

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi sayısı son beş yılda % 38,6 artarak 1 milyon 35 bin 976'ya çıktı.

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Gayrimenkul sahipleri mükellefi oldukları emlak vergisinin ilk taksitini 31 Mayıs'a kadar ödüyor. Peki, emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Arazi tapu harcı 2022 ne kadar?

Arazi alım satım işlemi için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. 2022'de yapılacak bu işlem için ne kadar ödeme yapılacak? Arazi tapu harcı 2022 ne kadar?

İzmir'de tarım arazisindeki konutlara Bakanlıktan yıkım kararı!

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa göre izin dışı yapılan yapılar yıkılıyor. Bununla beraber yıkım emri verilen binalara ceza da kesileceği belirtildi.

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 5 gün sonra sona eriyor!

Türkiye'de milyonlarca mükellefi yakından ilgilendiren emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri bu ayın 1'inde başlamıştı. Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi 5 gün sonra sona eriyor.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

Kardeşler arasında arazi paylaşımı nasıl yapılmalı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Erol Ulusoy bugünkü köşesinde kardeşler arasında arazi paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini kaleme aldı.

Milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor! Bugün son gün!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset durumunda veya ivasız şekilde intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. 

Arazi vergisinin mükellefi Haberi

Arazi vergisinin mükellefi

Arazi vergisi nedir?

Arazi vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar için ödenmesi gereken vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye sınırları içindeki tüm arsa ve araziler, bu vergiye tabi tutuluyor.


Arazi vergisi mükellefi kimdir?

Arazi vergisinin mükellefi arazinin maliki; varsa intifa hakkı sahibi; Her ikisi de yoksa araziyi malik gibi tasarruf eden oluyor.


Arazi vergisinin matrahı, binanın emlak vergisi kanuna göre tespit edilen vergi değeri oluyor.


Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor. Bakanlar kurulu vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Buna göre büyükşehir belediye sınırları içerisindeki arazilerde binde 2, arsalarda ise binde 6 oranında vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.


Arazi vergisini binanın maliki, varsa intifa...