29 / 04 / 2024

Arazi vergisinin mükellefiyeti

Arazi vergisinin mükellefiyeti

Arsa vergisi, Türkiye sınırları içerisindeki tüm arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman başlar? Arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman biter?

Arazi vergisinin mükellefi kimdir?

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Peki, arazi vergisinin mükellefi kimdir? Arazi vergisini kimler ödemez?

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...

Milli Emlak o ildeki 23 arazi ile 1 adet arsayı 8 taksitle satıyor! arsa ve arazi alacaklara müjde! 

Düzce Milli Emlak, Düzce ili, Merkez, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerinde yer alan 23 arazi ile 1 adet arsayı 8 taksit fırsatıyla satıyor. Peki Düzce'de yer alan arsa ve arazilerin fiyatları ne kadar? 

Arazi tapu harcı 2022 ne kadar?

Arazi alım satım işlemi için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. 2022'de yapılacak bu işlem için ne kadar ödeme yapılacak? Arazi tapu harcı 2022 ne kadar?

İzmir'de tarım arazisindeki konutlara Bakanlıktan yıkım kararı!

5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa göre izin dışı yapılan yapılar yıkılıyor. Bununla beraber yıkım emri verilen binalara ceza da kesileceği belirtildi.

Gayrimenkullerin satış ve devri KDV'den muaf mı?

Denetçi CPA, MBA Ahmet Arslan, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında taşınmazlarda KDV mükellefiyetini kaleme aldı. İşte Ahmet Arslan'ın 'Sermaye koyma borcunun ayni olarak yerine getirilmesi halinde KDV mükellefiyeti' başlıklı yazısı...

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

Kardeşler arasında arazi paylaşımı nasıl yapılmalı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Erol Ulusoy bugünkü köşesinde kardeşler arasında arazi paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini kaleme aldı.

Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı?

Geçtiğimiz günlerde "Microsoft’un sahibi, dünyanın sayılı zenginlerinden Bill Gates ile ilgili dikkat çeken iddialar ortaya atıldı. Bill Gates'in Kırklareli’de geniş araziler satın aldığı ileri sürüldü. Peki Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı? İşte yeni gelişmeler...

İzmir'de 3 milyon 540 bin TL'lik arazi vurgunu!

İzmir'de sahte banka evrakıyla iş ortağı ve arazi alımı için görüştüğü bir kişiyi dolandırdığı öne sürülen iki kişi yakalandı.

Kamu arazilerinde arazi kullanım süresi 6 ay ertelendi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimiyle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle sıkıntı yaşayan turizm sektöründe, kamu arazisi tahsis edilen Bakanlık belgeli yatırımcı ve işletmecilerden alınacak arazi kullanım bedelleri 6 ay süreyle ertelendi.

Tarımsal arazi alım satımında yeni düzenleme!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal arazi alım satımı, ipotek gibi işlemlerde tüm alıcı ve satıcıların yararlanabileceği bir veri tabanı hazırlayacak.

Veraset ve intikal vergisi mükellefiyeti!

Bir kimsenin ölümü üzerine mirası (malları, hakları ve borçları), Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre mirası reddetmemiş mirasçılarına geçer. Mirasçılık ya kanuna ya da miras bırakanın iradesine dayanır.

Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine aykırılık durumunda uygulanan yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi planlanıyor.

Arazi vergisinin mükellefiyeti Haberi

Arazi vergisinin mükellefiyeti

Arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman başlar?

Arsa vergisi, Türkiye sınırları içerisindeki tüm arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Arsa vergisi mükellefiyeti;


a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu tarihi, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,


b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,


c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor. 


Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tasarrufu yasak edilen arazinin vergisi, mükelleflerce keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, yasaklama tarihini izleyen taksitlerden itibaren...