27 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...



KURU MÜLKİYET NEYE DENİR?

Kuru mülkiyet, bir gayrimenkul üzerinde intifa hakkı sahibi olan kişinin mülkün gerçek sahibi anlamına gelir. Bir gayrimenkulün intifa hakkı sahibi, vefat ettiğinde söz konusu gayrimenkulün mülkiyeti hukuken kuru mülkiyet sahibine tam mülkiyet olarak kalır. Kuru mülkiyet, başka bir ifadeyle bir gayrimenkulün kullanma hakkının başka bir kişide olduğu durumlarda mal sahibinin bu gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösterir.

KURU MÜLKİYET SAHİBİ KİRA SÖZLEŞMESİ YAPABİLİR Mİ? 

Bir tarım arazisi gibi taşınmaz bir mülkiyete sahip olan bir kişi kuru mülkiyet hakkını kullanma yetkisine sahiptir. Ancak mülkiyetin kuru mülkiyet sahibine ait olduğu durumlarda kuru mülkiyet sahibinin söz konusu taşınmazı kiraya verme hakkı bulunmaz.

KURU MÜLKİYET SAHİBİ EVİ SATABİLİR Mİ? 

İntifa hakkı sahibine gayrimenkulün kullanımı konusunda geniş bir yetki vermez. İntifa hakkı sahibi, söz konusu gayrimenkulu kendi isteğine göre kullanabilir, kiraya verebilir ya da boş tutabilir. Ancak kuru mülkiyet sahibi, evini başka bir kişiye satabilirken gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devretme hakkına sahip değildir.

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

KURU MÜLKİYET HARCI NEDİR?

Kuru mülkiyet harcı, bir taşınmazın tam mülkiyetinin sınırlı bir süre veya şartla başkasına devredildiği durumlarda ödenen bir tür vergi veya harçtır. Kuru mülkiyet hakkı, bir gayrimenkulün tam mülkiyetinden ayrı bir mülkiyet hakkı olarak kabul edilir ve bu hak devredildiğinde, ilgili harç ödenir.

KURU MÜLKİYET SAHİBİNİN HAKLARI NELERDİR?

Kuru mülkiyet sahibinin hakları göz önüne alındığında bu kişiler taşınmazları kiraya verme yetkisine sahip değildirler. Ancak intifa hakkı sahipleri, ellerindeki taşınmazı kiraya verme yetkisine sahiptir ve bu noktada herhangi bir danışma veya izin alma gerekliliği bulunmaz. Öte yandan, çıplak mülkiyet hakkına sahip bir kişi mülkünü kiraya verme yetkisine sahip değildir. Fakat mülkünü başkasına satma hakkına sahiptir. 

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Çıplak mülkiyet nedir?

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?


Geri Dön