28 / 04 / 2024

Kuru mülkiyet sahibi ölürse ne olur?

Kuru mülkiyet sahibi ölürse ne olur?

Kuru mülkiyet kelime anlamı olarak, emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kuru mülkiyet sahibi ölürse ne olur?



Kuru mülkiyet sahibi ölürse ne olur?

Mülkiyet, kuru mülkiyet ve intifa hakkı olarak ikiye ayrılıyor. Kuru mülkiyet, bir taşınmaz üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı olmadan, o taşınmaza sahip olma olarak tanımlanıyor. 


Kuru mülikeyet şeklinin değeri bulunmuyor. O değer ise, taşınmazın değerinin üçte biri oranında oluyor. 


Bir taşınmazın tam maliki kuru mülkiyeti satabiliyor. Satış halinde kuru mülkiyet sahibi de satın alan kişi olarak ifade ediliyor.  Ancak intifa yani yararlanma hakkı yine sahibinde kalıyor.


Kuru mülkiyet kelime anlamı olarak, emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmayan ancak tapu üzerinde ismi yer alan kişi oluyor.  Yalnızca belgede ismi yer alan kişinin emlak üzerinde hiçbir yetkisi olmuyor, kiralama gibi işlemlerde bu kişi yer alamaz ya da emlağı kendi isteği ile kiraya çıkaramıyor. Peki, kuru mülkiyet sahibi ölürse ne olur?


Kuru mülkiyet sahibinin ölümü üzerine intikal söz konusu olabiliyor. Ancak intifa hakkı sahibi öldüğü takdirde söz konusu intifa hakkı ancak o zaman kuru mülkiyet sahibine geçiyor.  


İntifa hakkında malikin hakları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön