23 / 11 / 2024
fuzul

Bakım alacaklısı ölürse ne olur?

Bakım alacaklısı ölürse ne olur?

Ölünceye kadar bakma akdinde, bakım borçlusu, kişiye ölünceye kadar bakma yükümlülüğünü alırken, bakım alacaklısı da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstleniyor. Peki, bakım alacaklısı ölürse ne olur?




Bakım alacaklısı ölürse ne olur?

Ölünceye kadar bakma akdi, bakım alacaklısı ile bakım borçlusu arasında imzalanan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Bu sözleşmede, bakım borçlusu, kişiye ölünceye kadar bakma yükümlülüğünü alırken, bakım alacaklısı da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstleniyor.


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmuyor. Borçlar Kanunu gereğince sözleşme, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterli oluyor.


Bakım alacaklısı, hakkını başkasına devredemez. Bakım borçlusunun iflası hâlinde bakım alacaklısı, borçlunun ödemekle yükümlü olduğu dönemsel gelirin elde edilebilmesi için ilgili sosyal güvenlik kurumunca ödenmesi gereken anapara değerine eşit bir parayı, iflas masasına alacak kaydettirme hakkını elde eder.


Bakım alacaklısı, bu alacağını karşılamak üzere, üçüncü kişilerce borçluya karşı yürütülmekte olan hacze katılabilir. Peki, bakım alacaklısı ölürse ne olur?


Bakım borçlusunun ölümü

MADDE 618- Bakım borçlusu ölürse bakım alacaklısı, bir yıl içinde sözleşmenin feshini isteyebilir. Bu durumda bakım alacaklısı, bakım borçlusunun iflası hâlinde, iflas masasından isteyebileceği miktara eşit bir paranın kendisine ödenmesini, bakım borçlusunun mirasçılarından isteyebilir.


Ölünceye kadar bakma akdi iptali!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön