Vasiyet alacaklısının ölümü!
Mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, vasiyet alacaklısı ölürse ne olur? İşte vasiyet alacaklısının ölümü halinde tasarrufun iptali davası..
Vasiyet alacaklısının ölümü!
Mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava aşağıdaki nedenlerden açılabiliyor.
1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,
2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,
3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,
4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.
Buna göre vasiyetname alacaklısının ölümü, vasiyetnamenin iptali için bir gerekçe olmuyor. Konu ile ilgili dava örneği şu şekilde sıralanıyor:
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi 2010/19745 E.N , 2011/2854 K.N.
İlgili Kavramlar
VASİYETNAMENİN İPTALİ
Özet
MK'NIN 557. MADDESİ İPTAL NEDENLERİNİ SINIRLAMIŞTIR. KURAL OLARAK ANILAN HÜKÜM DIŞINDA BİR NEDENLE VASİYETNAMENİN İPTALİ İSTENEMEZ VE HAKİM BU NEDENLERLE BAĞLIDIR. BU BAKIMDAN VASİYET ALACAKLISININ MİRAS BIRAKANDAN ÖNCE ÖLMESİ OLGUSUNA DAYANILARAK VASİYETNAMENİN İPTALİ İSTENEMEZ. BU HUSUS VASİYETNAME ALACAKLISI TARAFINDAN AÇILAN VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASINDA İTİRAZ OLARAK İLERİ SÜRÜLEBİLİR. O HALDE MAHKEMECE DAVANIN HUKUKİ YARAR YOKLUĞU NEDENİYLE REDDİNE KARAR VERİLMELİDİR.
İçtihat Metni
Dava dilekçesinde vasiyetnamenin iptali ile miras hisseleri oranında tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü ile vasiyetnamenin iptali cihetine gidilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü.
Davada, muris tarafından A... Noterliği'nin 12.06.1990 tarih ve 3475 sayılı vasiyetnamesi ile 500 m2 dışındaki tüm taşınmazlarının oğlu Bahri'ye bırakıldığı, murisin mal kaçırmak amacıyla yaptığı vasiyetnamenin iptal ve tenkisi ile miras hisseleri oranında adlarına tescili istenilmiştir.
Mahkemece, lehine vasiyette bulunulan Bahri'nin vasiyet edenden önce ölmesi nedeniyle vasiyet alacaklısı olamayacağı gerekçesi ile davanın kabulüne, vasiyetnamenin iptaline karar verilmiş, hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan TMK'nın 581. maddesi hükmüne göre; "Vasiyet alacaklısı olabilmek için miras bırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak şarttır.
Vasiyet alacaklısı miras bırakandan önce ölmüş ise, tasarruftan aksi anlaşılmadıkça, vasiyeti yerine getirme yükümlülüğü, vasiyet yükümlüsünün yararına ortadan kalkar."
MK'nın 557. maddesi iptal nedenlerini sınırlamıştır. Kural olarak anılan hüküm dışında bir nedenle vasiyetnamenin iptali istenemez ve hakim bu nedenlerle bağlıdır. Bu bakımdan vasiyet alacaklısının miras bırakandan önce ölmesi olgusuna dayanılarak vasiyetnamenin iptali istenemez. Bu husus vasiyetname alacaklısı tarafından açılan vasiyetnamenin tenflzi davasında itiraz olarak ileri sürülebilir.
O halde mahkemece, davanın hukuki yarar yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu İtibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nın 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA) ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.02.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Vasiyet alacaklısı kimdir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulis.com