11 / 01 / 2025

İntifa hakkı veren ölürse ne olur?

İntifa hakkı veren ölürse ne olur?

İntifa hakkı, bir kimseye taşınmaz mal sahibi tarafından verilen kullanma hakkı oluyor. Bu hak, kişinin yaşamı ile sınırlı oluyor. Peki, intifa hakkı veren ölürse ne olur? Hak kaybedilir mi?



İntifa hakkı veren ölürse ne olur?

İntifa hakkı, bir kimseye taşınmaz mal sahibi tarafından verilen kullanma hakkı oluyor. Bu hak, kimseye yalnız kullanım hakkını veriyor; buna karşın satış, ipotek, devir gibi tasarruf hakları asıl tapu sahibi olan kimsede kalıyor.


İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul edilir.


Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. 


Peki, intifa hakkı veren ölürse ne olur? İntifa hakkı veren ölürse intifa hakkı biter mi?


İntifa hakkı veren ölürse..

İntifa hakkı sahibi vefat eder ise intifa hakkı son bulur ve intifa hakkı sicilden terkin edilir. Çıplak mülkiyet sahibinin ölümü intifa hakkını sona erdirmez, dolayısı ile bu hakkın tapudan terkini talep edilemiyor.


İntifa hakkı süreli değil ise intifa hakkı sahibi ölene kadar bu hak kalıcılığını korur. Bu süreçte intifa hakkı sona erene kadar taşınmazı isterse kiraya verebilir, ancak satamaz.



İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön